Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION"— Præsentationens transcript:

1 SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Introduktion SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION

2 Formål I skal lære at arbejde med sprog og kommunikation.
I skal lære at bruge begreber og metoder til at analysere sprog og kommunikation I skal lære at forstå sprog og kommunikations betydning I skal lære at se sammenhæng mellem teori og metode i tekstarbejdet I skal lære om opgavegenren synopsis Hvorfor er det interessant at beskæftige sig med sprog og kommunikation? Eksempel 1: Rytteriet dialektservice: Sønderjysk Eksempel 2: Yallahrup Færgeby: 100 % dansker

3 Tidsplan og materiale Forløbet er i uge 13: Det er sprogfagstimerne, der bruges i dette forløb. Undervisningen foregår på dansk og handler om sprog og kommunikation generelt. Vejledning: Der er afsat en dag til vejledning i at skrive synopsis fra kl. 08:20-13:45. Se i dit skema hvor og hvornår. Der er mødepligt til vejledningen. Aflevering af synopsis: søndag den 29/ kl. 16:00. Opgaven uploades på Lectio. Materiale: ”Sprog og kultur – Håndbog til studieområde 1 hhx”, supplerende tekster, hjemmesider, artikler, blogindlæg, læserbreve eller andet relevant materiale.

4 Forløbets indhold Kommunikationsteori: Kommunikationsmodel, betydningen af en kontekst, støj (s.33-35). Det retoriske pentagram: Hvad skal der til for at en tekst er vellykket? (s. 54). Mundtligt og skriftligt sprog (s ). Sociolingvistik: Formelt og uformelt sprog. Slang og dialekt.(s ). Skrivegenrer: Almindelige genrer (s ). Opgavegenren synopsis: Fokus på at opstille problemstillinger (underspørgsmål).

5 Hvad er en synopsis? En synopsis er en skriftlig aflevering, der i kort og præcis form skal gøre rede for en undersøgelses problemstilling samt konklusioner. Jeres synopsis skal indeholde følgende afsnit: Forside Indholdsfortegnelse Indledning Problemformulering Problemstillinger Redegørelsesdel: Præsentation af teori Vigtigste resultater fra analysen Konklusion Litteraturliste/bilag

6 Struktur på din synopsis
Del 1: Problemformulering (en undersøgende opgave) med problemstillinger (underspørgsmål). Redegørelse for relevante teorier fra undervisningen i denne SO1. Del 2: Analyse af en af de tre cases hvor I inddrager nogle af de teorier, som I har arbejdet med. Diskutér hvor vellykket teksten er (Det retoriske pentagram, s. 54) (Denne del af synopsen skal indeholde et svar på problemstillingerne.) Del 3: Konklusion på undersøgelsen – svar på problemformuleringen Se desuden jeres elevhandout, som findes på Lectio under jeres hold.

7 Redegørelse, Analyse og konklusion
Redegørelse: sammenfatning af de væsentligste punkter fra en tekst – gengivelse af de væsentligste punkter med egne ord. Dvs.: Man sammenfatter hvad andre mener og siger, men man skriver ikke sin egen mening. Analyse: systematisk undersøgelse af f.eks. en tekst. En analyse ser på hvilke enkeltdele teksten/materialet består af og hvordan det hænger sammen. Analysen skal tage afsæt i teori og metode. Konklusion: opsamling af undersøgelsens resultater og svaret på din problemformulering. Der skal være sammenhæng mellem din problemformulering, progressionen i opgaven og konklusionen. I konklusionen kan du evt. også foreslå hvordan en videre undersøgelse kunne se ud, men du må ikke komme med nye oplysninger.

8 Problemformulering Problemformulering:
det hovedspørgsmål, som du skal besvare i din synopsis. Til problemformuleringen skal du skrive nogle problemstillinger. Problemstillinger: de underspørgsmål, som du skal igennem for at kunne besvare din problemformulering. Du skal skrive mellem 3 og 5 problemstillinger til problemformuleringen.

9 Litteraturliste og kilder
Se dokumentet ”Opgavegenren synopsis”. HUSK: Vær varsom, når du bruger fx Google og Wikipedia, leksikon.org m.fl., da disse kilder ikke altid er troværdige. Stil dig selv følgende spørgsmål: -> Hvem er afsenderen af hjemmesiden? -> Hvor troværdig er kilden? -> Hvad er formålet med siden, du er inde på?

10 Citater og citatteknik
Citater er gode at dokumentere med. Husk ALTID at citere korrekt og relevant for sammenhængen – og i et rimeligt omfang. Citater skal først introduceres og bagefter kommenteres. Korte citater (under en linje): - kan skrives direkte ind i brødteksten – men husk anførselstegn før og efter. Angiv kilden i en parentes med sidehenvisning eller i en fodnote Længere citater: - skal rykkes et tabulatorslag ind og ligesom de korte oplyses om kilden i en efterfølgende parentes eller i en fodnote Se elevhandout side 7.

11 Eksempel på synopsis I kan læse et eksempel på en synopsis, som er vedhæftet på vejledningsdagen 


Download ppt "SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google