Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade."— Præsentationens transcript:

0 ... til dig med rygsmerter DISCUS- PROLAPS (tryk pil t.h. )
Tom Bendix, professor, dr. med ( ) Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme Glostrup Hospital (tryk pil t.h )

1 DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade.
Her følger en stor prolaps på en MR- skanning. Først lige en oriente- ring i MR-billedet:

2 personen ligger på ryggen – er skåret
igennem på tværs hvirvel-bue torntap discus discus muskler prolaps hvirvel-bue torntap

3 Her en specielt stor prolaps set fra siden.

4 discus-prolaps Det der giver symptomerne er i almindelig-hed ikke, at der er en bule. Det har hver 4. i 40-års-alderen. Kun meget få af disse har prolaps-symptomer. Det afgørende er, om der siver kerne-væv ud gennem huller i det yderste ringlag. Derfor kan selv en MR scanning bestemt ikke altid afklare situationen. De to prolapser på næste billede kan ikke skelnes fra hinanden på en MR-skanning.

5 prolaps .. 25% fokal bredbaset symmetrisk / asymetrisk bulge 20% 3%
28% extrusion 1% 48% 0,2% normal sekvestrering

6 ( ) Bulen forneden t.v. beskadiger nerven. Det gør dén t.h. ikke.
Men hvis nerven først er beskadiget, vil ethvert tryk på den gøre ondt. .. Som at trykke på en finger: Dét gør ikke ondt. Men har man et sår på fingeren, så gør det ondt. ( )

7 Smerten ved discusprolaps føles mere i benet end i ryggen.
ben-smerter

8 … du husker måske denne tegning fra ’anatomi’ delen:
ryggens nerver Lænde-hvirvel nr: 2 3 4 5 (ryggen set bagfra) Fjernes den bageste del af hvirvelbuen, [tryk ] ses øverst rygmarven og dér- under nerverødderne i hvirvelkanalen. Nerverne fortsætter ned i benene.

9 - hyppigst på en af de 3 nederste disc’er
Hvor sidder prolapsen ? - hyppigst på en af de 3 nederste disc’er discus-prolaps discus L3-4 L4-5 L5-S1 .. oftest lidt ude til siden … (den nederste svær at tegne grundet de rumlige forhold )

10 Hvor i ben/fod gør det ondt?
discus-prolaps Ved påvirkning af disse nerverødder. stråler det især ned henholdsvis … .. mod lårets forside .. mod vrist og storetå .. mod hæl og lilletå .. skridtet + evt. påvirkning af lukkemuskler for urinrør og endetarm discus L3-4 L4-5 L5-S1

11 Ved prolaps på L4-5 påvirkes normalt nerveroden L5 …
Er eksempel discus-prolaps discus L3-4 L4-5 L5-S1 Ved prolaps på L4-5 påvirkes normalt nerveroden L5 … med smerteudståling ned mod vrist og storetå

12 Typisk prolaps-forløb: Et par uger med rygsmerte afløses gradvist af, at bensmerter (= iskias) dominerer. Et par heftige uger klinger noget af, men i et par måneder sker der ikke ret meget. Derefter bedres de fleste tilfælde. smerte 1-3 mdr.

13 Mens det står på er der ikke ret meget, der påvirker forløbet.
Sengeleje nogle dage kan dæmpe smerterne mens de i starten er værst, men det afkorter ikke forløbet. At sygemelde dig påvirker det heller ikke. Det samme kan siges om forskelligt smertestillende (fysio)terapi senere i forløbet: Det kan lindre, men afkorter næppe forløbet. Det diskuteres meget, om man behøver at være tilbage- holdende med fysiske belastninger, mens prolaps- smerterne er til stede: Større belastninger giver sig selv - det vil gøre for ondt. Lettere-moderate belastninger synes ikke at påvirke forløbet . Det er således ikke risikabelt, men kan selvflg. være umuligt, hvis smerter bliver for store.

14 hvis smerten er specielt uudholdelig. Dette er
discus-prolaps Operation kan vælges … hvis smerten er specielt uudholdelig. Dette er som regel tilfældet i de første to uger efter prolapsens start, men på dét tidspunkt skal man hellere holde ud et par uger end at ty til operation. Hyppigste grund til operation er, at der ikke ind- træder den bedring efter 3-4 måneder. Ved operationen fjernes normalt blot den del af kerne- vævet, der udgør selve prolapsen.

15 Operation skal oftest vælges akut (inden for 1-2 dage), hvis ...
du ikke kan komme af med vandet; eller ikke kan holde på det; eller hvis du ikke kan kontrollere luft fra tarmen (”hvis du prutter uden kontrol”). Disse tilstande ledsages oftest af nedsat følesans i skridtet - du kan ikke rigtigt mærke, når du tørrer dig efter toiletbesøg. Ovenst. er symptomer ved ”cauda syndromet.” Det kan forvirre billedet, hvis selve smerten vanskelig- gør vandladning, og nogle af disse symptomer behøver således ikke at føre til operation - men bør tjekkes. Disse cauda-symptomer er sjældne, men skulle de opstå skal du samme dag konsultere en læge.

16 Endvidere opereres akut, hvis …
discus-prolaps Endvidere opereres akut, hvis … kraften i benet over fodled eller knæ bliver svagere på timer → 1-2 dage. Også dette er er sjældent, men skulle det opstå skal du samme dag konsultere en læge.

17 En prolaps heler på samme måde som andre sår:
discus-prolaps En prolaps heler på samme måde som andre sår: Først dannes der en tynd hinde af arvæv...

18 discus-prolaps .., som erstatter mere og mere af prolapsen..

19 .. oftest skrumper hele bulen i løbet af måneder eller år.
discus-prolaps .. oftest skrumper hele bulen i løbet af måneder eller år.

20 discus-prolaps Har man haft en discusprolaps - opereret eller helet ved naturen + evt. fysisk behandling - efterlades hos nogle en lidt mere sårbar ryg, men rigtigt mange klarer fysisk krævede arbejde eller sport uden at få flere problemer end folk uden tidligere discusprolaps får.

21 Hermed slut for PROLAPS-delen.
Discusprolaps Hermed slut for PROLAPS-delen. Tryk Esc for at vende tilbage til forsiden


Download ppt "DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google