Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )"— Præsentationens transcript:

1 ... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Tom Bendix, professor, dr. med (1o ) Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme Glostrup Hospital) (tryk pil t.h )

2 nogle tilfælde synes at kunne bedres med antibiotika.
sygdomsmekanismer En speciel – men ikke helt sjælden - måde discus kan give smerter på er, at kerne-materiale kan trænge op eller ned i tilstødende hvirvellegeme, og skabe irritation dér. Det kaldes ’Modic forandringer,’ og ses på denne MR-skanning. De har fået speciel opmærksomhed, fordi nogle tilfælde synes at kunne bedres med antibiotika.

3 Der findes tre forskellige typer: Type 1 er den aktive form, /
type 2 er arvæv / type 3 er forbening. Modic type 1 sprækker betændelses-tegn: i brusken øget karindvækst og ødem (Modic et al )

4 Der findes to hovedtyper af MR-optagelser.
Modic 1 er sort på den ene og hvid på den anden

5 Modic type 2 sprækker fedtdegeneration / i brusken en slags arvæv
(Modic et al )

6 Modic type 2 er lys på begge typer MR-optagelse.

7 Der er en rimelig sammenhæng specielt mellem:
Modic forandringer type rygsmerte … men bestemt ikke 100 % ! Mange har Modic-forandringer uden at have rygsmerter. Og andre har Modic og rygsmerte, men hvor smerten ikke skyldes Modic.

8 Men nogle bliver parke- ret på en discus-prolaps.
sygdomsmekanismer Det ser ud som om, at en del Modic-forandringer opstår i kølvandet på en discus prolaps: Sløve bakterier fra tandlommer og bumser spises af hvide blodlegemer. De transporteres så rundt i blod- banen, og de fleste dør. Men nogle bliver parke- ret på en discus-prolaps. Fordi netop disse bakterier ikke tåler ilt, så trives de godt i den ilt-fattige discus. indkapslet bekterie

9 Dér kan de tilsyneladende beskadige discus’ loft og gulv og lave utætheder, så kerne-materiale kan trænge op/ned i hvirvellegemerne.

10 Gentagelse fra ‘discus-prolaps afsnittet’: En prolaps forudgås af rygsmerter, men præges så af ben-smerter. mdr.

11 Ca. 1 år efter en discusprolaps får ca 30 % atter rygsmerter.
mdr. 1 år

12 Disse smerte-episoder falder rimelig godt sammen med at der udvikles Modic-1 forandringer hos ca. lige så mange, selvom de dog ikke overlapper hinanden helt. 30 % Modic 100 % 50 30 % mdr. 1 år ±

13 - så man skal tænke sig godt om !
sygdomsmekanismer Èt studie har vist, at antibiotisk behandling i 3 mdr. kan hjælpe nogle af dem, der har fået Modic-forandringen 1 års tid efter en discusprolaps. Men … Sådanne opdagelser skal altid kunne gentages, før man kan gøre det til en alment accepteret behandling. Nye studier er på vej. Denne forsigtige holdning skyldes at … der er gennem tiden kommet mange enkelt-studier frem, som i næste forsøg ikke viser sig at have den impone-rende effekt alligevel; ”bare” at behandle løs med det antibiotikum, man skal bruge her, kan skabe resistente bakterier; - så man skal tænke sig godt om !

14 Ellers er stivgørende operation en mulighed i udvalgte tilfælde.
sygdomsmekanismer Ellers er stivgørende operation en mulighed i udvalgte tilfælde. Bortset fra disse muligheder synes andre behandlinger ikke at hjælpe. Specielt duer fysisk træning ikke. Modic-området har som nævnt stort fokus, og der forskes i om specielle modstoffer mod biologiske betændelses-stoffer – altså ikke blot bakterier – kan være effektive. Men forsøgsresultater er i dag utilstrækkelige til at bruge dem udenfor rammer af videnskabelige forsøg. De kommende år bliver spændende !

15 Hermed slut for MODIC-delen.
Modic / antibiotika Hermed slut for MODIC-delen. Tryk Esc for at vende tilbage til forsiden


Download ppt "... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google