Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hovedstrømninger i 1800-tallets litteratur

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hovedstrømninger i 1800-tallets litteratur"— Præsentationens transcript:

1 Hovedstrømninger i 1800-tallets litteratur
Georg Brandes

2 Det moderne gennembrud
3. november 1871 holdt forfatteren Georg Brandes indledningsforelæsningen i forelæsningsrækken "Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur" ved Københavns Universitet Forelæsningen blev begyndelsen på "Det moderne gennembrud".

3 Indledningsforelæsningen
Forelæsningsrækken skulle med udgangspunkt i den europæiske litteratur i første halvdel af det 19. århundrede sætte fokus på litteraturens rolle i samfundet, og indledningsforelæsningen fungerede som en slags appetitvækker til emnet Brandes fremsatte her en sønderlemmende kritik af den danske romantiske litteratur, som han mente havde overlevet sig selv.

4 Kritikpunkter Han kritiserede de danske forfattere for, at deres udgivelser ikke forholdt sig til den samtid, de var skrevet i, og at de ikke længere bidrog til samfundsdebatten Et andet kritikpunkt var, at nogle af rationalismens vigtigste paroler; forskningens frihed og den frie tanke, ifølge Brandes aldrig rigtig havde slået igennem i Danmark. Disse paroler gjorde Brandes til sine og illustrerede med eksempler fra forelæsningsrækken, hvordan litteraturen var under hastig udvikling andre steder i Europa.

5 Konsekvenser Forelæsningerne gjorde Brandes aldeles upopulær blandt borgerskabet i København, da han kritiserede hele den kulturelle arv, som borgerskabet baserede dets dannelse på. Samtidig afskrev Brandes også sig selv som professor ved Københavns Universitet, da man ikke kunne antage en professor med så kontroversielle synspunkter. Forelæsningsteksten er blevet revideret flere gange (også af Georg Brandes selv) i forbindelse med forskellige udgivelser.


Download ppt "Hovedstrømninger i 1800-tallets litteratur"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google