Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen til kursus i DasEksport

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen til kursus i DasEksport"— Præsentationens transcript:

1 Velkommen til kursus i DasEksport
- Gennemgang af redigeringsfunktioner, opsætning af koder til opmåling samt generel brug af programmet

2 Program Præsentation af kursusholdere
Præsentation af kursister samt forventninger (alle) LIFA’s opmålingsopgaver ifm. Das-formatet (MAS) Opsætning af landmålingskoder (RHC/MAS) Praktisk øvelse (MAS) Gode råd vedr. opmåling i marken Import af data, redigering af tags og i listevinduet Ændring af faldretning Opsætning af indstillinger og kodeliste (RHC) Opsætning af ny version af DasEksport Lidt om nyhederne i version (RHC) Eksport til XML samt viderearbejdning i DanDasGraf (MAS)

3 Præsentation af kursusholdere
Morten Aaby Smith Uddannet Landinspektør og ansat i LIFA siden 2010. Arbejder til daglig med både teknisk opmåling og afsætning, ledningsregistrering, laserscanning og BIM. Rune Halkjær Christensen Uddannet Landinspektør og ansat i LIFA siden 2013. Arbejder til daglig med support af LIFA’s programmer til Bentleys platform samt support på det matrikulære program MIA.

4 Præsentation af kursusister
Jeres forventninger til dagen?

5 LIFA’s opmålingsopgaver iht. DANDAS
Forskellige opmålingsmetoder efter opgavetypen Opmåling med DanDas koder og attributter (opgaver uden projekttegninger, forskellig artede anlæg) Opmåling med koder og efterfølgende påsætning af attributter (tags) i Microstation (entreprenør konverteringer, mindre opgaver) Opmåling med koder og efterfølgende påsætning af attributter i DasEksport (større ensartede anlæg)

6 Måling med landmålingskoder
LIFA har selv udarbejdet et kodesystem, som gør det muligt at indtaste opmålingskoden direkte i marken, pba. opbygningen af kodetabellen. Opmålingskoden som skal anvendes, kan genereres ud fra hvad der måles. Alle koder er på mellem 4 og 6 cifre. Et eksempel: Vi ønsker at indmåle et dæksel, som har formatet ”8xxxxx”   Det første ciffer 8 er bestemt af, at det er en DanDas-opmåling. Det andet ciffer skal bestemmes af A (Arten), f.eks. spildevand som har kode 1. De efterfølgende cifre bestemmer typen af objekt, f.eks. en standardbrønd Koden bliver altså

7 Måling med attributter
Udover kodning af type kan der også påsættes attributter, så informationer om materiale, dimension og form kan gemmes i marken. Dette gøres ved at påsætte de enkelte punkter en attribut sammen med koden. Attributter har altid formatet A.D.M.F. D: står for Diameter i mm. = 100 M: Står for Materiale =  1 (Jern) F: Står for Form = 1 (Rundt) Et eksempel: Vi ønsker at indmåle et ø600 stål dæksel.   Først indtastets A Herefter 600 for dimension, efterfulgt af 1 for stål og endeligt 1 for rundt. Attributten bliver altså A

8 Praktiske øvelser i Microstation
Der er nu en praktisk øvelse, som I hver især kan arbejde med på PC’en samtidig med at Morten vil gennemgå den på projektoren. Øvelsen omhandler følgende elementer: Opmåling med kodning og attributter Formatfil Koder + Attributter Nedstik via konvertering 3. Opmåling og efterfølgende editering med tags Koder (Typelist – DanDas) Tags bibliotek (define, påsætte) Opmåling og editering via das-export Editering via liste i DasExport 5. Øvelse i ændring af bagfald (vende retning, ”change direction”-kommando)

9 Øvelse i bagfald Her skitseres i korte træk, hvordan opgaven gennemføres: Åbn filen ”Øvelse bagfald.dgn” Åbn DasEksport og find brønde og ledninger Åbn ‘Liste’-vinduet og sæt flueben ud for detaljeret Tryk på List ledninger Gå hen i kolonnen ”Fald o/oo” og se om der ikke er én ledning med fald (negativt tal) Klik på ledningen i listen og tryk på ”Find” (programmet finder og viser ledningen i grafikken) Luk liste-vinduet og tryk på ”Slet DAS lag” Gå ned i Key-in feltet og skriv ”change direction” Klik nu på den fejlbehæftede ledning (der kommer en pil frem) Klik nu på pilen (pilens retning vendes) Klik herefter med venstre muse-tast i kortet (for at acceptere ændringen) Prøv at finde ledninger igen og åbn liste-vinduet (nu skulle den negative værdi være ændret til en positiv.)

10 Opsætning af indstillinger
Leverandør firma: Gemmes som .dasf-fil. Det anbefales af den samme fil anvendes!! Nyheder Hvis der var sat flueben, havde koden set sådan ud:

11 Opsætning af indstillinger (fortsat)
Angivelse af default brøndnummer start har kun betydning for de automatisk fundne knuder, som ikke har noget nummer Angivelse af søgeafstand for punktnummer Husk altid at foretage alle indstillinger før der trykkes ”Find målte brønde” og ”Find målte ledninger”.

12 Opsætning af ejerfordeling og driftsansvar

13 Opsætning af ejerfordeling og driftsansvar
Hvis det er første gang, der stiftes bekendtskab med DasEksport eller hvis det er første gang der afleveres i version 2.5.2, så skal følgende 3 mapper oprettes i DasEksport-biblioteket (..\lifa\microstation\MsDAS\): Driftsansvarlige Ejere EjerFordelinger Driftsansvarlige: I denne mappe findes alle de driftsansvarlige firmaer som er oprettet. Alle filer skal have endelsen: .dasf Ejere: I denne mappe findes alle de ejere som ønskes tilknyttet Ejerfordelinger. Alle filer skal også her have endelsen: .dasf EjerFordelinger: I denne mappe findes alle de EjerFordelinger, som har 1 eller flere ejere tilknyttet til brug for ejerfordelinger. Alle filer skal her have endelsen: .efd

14 Kodeliste Kodelisten er den som skaber sammenhængen mellem opmålingen og DasEksport. Hvis der vælges ”Features” hentes informationer fra databasen (Kategori tabel og Feature tabel anvendes). Hvis der vælges levels, oplistes alle aktive lag i designfilen.

15 Indlæsning, editering og eksport af opmåling
Øvelse 4 Indlæsning, editering og eksport af opmåling

16 Lidt om nyhederne i version 2.5.2
Væsentligste ændring i version er muligheden for angivelse af en ejerfordeling og driftsansvar. Driftsansvar skiftede fra kode til et FirmaID. Det var ligeledes tilstræbt at der skulle ske så få konverteringsproblemer som muligt. Bedre understøttelse af arbejdsprocesser og dokumentationskrav. Rent teknisk blev der indført felter for Delopland og Delledning samt CVR-numre for firmaer. Sandfang er nu også tilføjet som felt. Indførsel af DKTM som koordinatsystem. Det videre arbejde Der er pr. 19. august blev version frigivet. Denne har udelukkende har til hensigt at understøtte fotomanualen. Der vil komme en ny version i DasEksport, som valgmulighed. Der arbejdes i øjeblikket videre med langt større og vidtgående ændringer i DanDas version 3.0, som DANVA i øjeblikket forventer frigivet ultimo 2015.

17 XML valideringsværktøj
Internt benyttes et XML valideringsværktøj til at validere om DanDas XML-filerne overholder de beskrevne specifikationer. Er der interesse for et XML valideringsværktøj?

18 Eksport til XML samt viderearbejdning i DanDasGraf
Efter at have gennemført øvelsen, kan data nu eksporteres ud af DasEksport og ind i DanDasGraf. Dette vil den kommende øvelse omhandle.

19 LIFA versionslogger Som noget nyt registreres alle programændringer i LIFA’s versionslogger. Hvis du er tilmeldt programnyheder, så vil mailen automatisk indeholde en kort beskrivelse af forbedringer, rettelser mv. i den konkrete version. For DasEksport er stien til versionsloggeren: → vælg ”Informatik” og derefter ”CAD” → Ledning → Tryk på verisonlog i oversigten for DasEksport. Det direkte link er:

20 Spørgsmål Forslag til forbedringer, fejlrettelser mv. modtages meget gerne Ris/ros til selve kurset og opbygningen af det. Vi håber du har tid til at evaluere kurset, hvilket kan gøres på følgende side: Tak for i dag!


Download ppt "Velkommen til kursus i DasEksport"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google