Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004."— Præsentationens transcript:

1 Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004

2 Indhold Hvad er kvalitet Variation mellem sorter Variation mellem marker Variation mellem år Variation i marken Konklusion

3 Hvad er – kvalitet? Den almene betydning af vendingen kvalitet er ”anvendelighed til specifikke formål”. Når man f.eks. taler om kvalitetshvede betyder det: –Udbytte af slutproduktet –Egnethed for maskinbearbejdning –Egenskaber ved slutproduktet Kent and Evers, 1994 Kilde: JRJ, DJF

4 Cellulose Mineraler Proteiner Mineraler Enzymer Stivelse Proteiner (gluten) Proteiner Lipider Enzymer Cellulose Mineraler Vitaminer Hvad er en kerne? Kilde: JRJ, DJF

5 Korn – hvad måles? Fysiske egenskaber –Størrelse –Form –Udseende –Ensartethed –Vægtfylde (hl-vægt) Kemiske egenskaber –Kemiske indholdsstoffer –Ernæringsmæssig værdi –Smag og aroma –Tekstur –Proces kvalitet –Homogenitet Kilde: JRJ, DJF

6 0,5 Mel og gryn Danmarks Statistik Anvendelsen af korn i Danmark 2002, mio tons

7 0,5 0,3 Mel og gryn Industribrug Danmarks Statistik Anvendelsen af korn i Danmark 2002, mio tons

8 0,3 1,1 UdsædMel og gryn Industribrug Danmarks Statistik Anvendelsen af korn i Danmark 2002, mio tons

9 1,4 1,1 NettoeksportUdsædMel og gryn Industribrug Danmarks Statistik Anvendelsen af korn i Danmark 2002, mio tons

10 2,5 6,4 NettoeksportUdsædMel og gryn IndustribrugFoder Danmarks Statistik Anvendelsen af korn i Danmark 2002, mio tons

11 Udbytter, hkg pr. ha, 2002, vinterhvede Kilde Danmarks Statistik

12 Udbytte, hkg. pr. ha 2002, vinterrug Kilde Danmarks Statistik

13 Udbytte, hkg. pr. ha, 2002, vinterbyg Kilde Danmarks Statistik

14 Udbytte, hkg pr. ha 2002, vårbyg Kilde Danmarks Statistik

15 Udbytte i landsforsøg 2003 0 20 40 60 80 100 120 Grindsted Holstebro Trige Hkg pr. ha Bill DebenPentiumRitmoSolist

16 6 7 8 9 10 11 12 13 Grindsted Holstebro Trige % råprotein Bill DebenPentiumRitmoSolist Råproteinindhold i landsforsøg, 2003

17 Stivelsesindhold i landsforsøg, 2003 60 62 64 66 68 70 72 Grindsted Holstebro Trige % stivelse Bill DebenPentiumRitmoSolist

18 Udbytte i 3 vinterhvedesorter 2000-'03 50 60 70 80 90 100 110 2000200120022003 Udbytte, hkg pr. ha DebenPentiumRitmo

19 Stivelse og protein i vinterhvedesorter 2000-’03 64 65 66 68 70 72 Deben Pentium Ritmo Deben Pentium Ritmo Deben Pentium Ritmo Deben Pentium Ritmo 2000200120022003 % stivelse Stivelse 8,0 9,0 10,0 11,0 12,0 % råprotein Protein

20 Proteinindhold i vinterhvede og vårbyg, 1988-2003. (Basis 15% vand) Kilde: Landscentret, Svin

21 Kvalitet af Prestige, maltbyg 2003 30 40 50 60 70 80 90 100 Nord- jylland Vest- jylland Øst- jylland Syd- jylland FynØerne 8,0 8,5 9,0 9,5 10,0 10,5 11,0 11,5 Rumvægt (kg/hl) % kerner > 2,5 Protein (%) Kilde DLG

22 Variation i vinterhvede, 10 ha 3.00-3.75 -4.50 -5.25 -6.00 -6.75 -7.50 -8.25 -9.00 -9.75 -10.50 -11.25 -12.00 Ton ha -1 3.00-3.75 -4.50 -5.25 -6.00 -6.75 -7.50 -8.25 -9.00 -9.75 -10.50 -11.25 -12.00 3.00-3.75 -4.50 -5.25 -6.00 -6.75 -7.50 -8.25 -9.00 -9.75 -10.50 -11.25 -12.00 Ton ha -1 Udbytte Protein, % 6.0- 6.5 - 7.0 - 7.5 - 8.0 - 8.5 - 9.0 - 9.5 -10-0 10.0- 10.5 - 11.0 - 11.5 - 12.0, : Sampling points Protein, % 6.0- 6.5 - 7.0 - 7.5 - 8.0 - 8.5 - 9.0 - 9.5 -10-0 10.0- 10.5 - 11.0 - 11.5 - 12.0, : Sampling points Protein Kilde: JRJ, DJF

23 21 ha vårbyg, 0 kg N pr. ha, 1999 Kilde: JRJ, DJF

24 21 ha vårbyg, 90 kg N pr. ha, 1999 - Kilde: JRJ, DJF

25 21 ha vårbyg, 116 kg N pr. ha, 1999 Kilde: JRJ, DJF

26 Konklusioner, vinterhvede Sortsvalg, acceptabelt udbytte –Råprotein variation: 1-1,5 procent point –Stivelse variation op til 2 procent point Kvælstofstrategi –Råprotein: ændring på 0,5 procent point –Stivelse: tilsvarende i modsat retning

27 Videre? Klart definerede kvalitetskrav Hurtige, billige og sikre analysemetoder –sortering ved levering til grovvare –analyser af eget korn Foderets betydning for husdyrsundhed Udvikle målrettede koncepter for dyrkning af: –foderkorn (hvede/byg/triticale) –brødkorn (hvede og rug) –maltbyg


Download ppt "Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google