Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn"— Præsentationens transcript:

1 Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn

2 Baggrund Kvalitetsproblemer i høsten 2002 med brødkorn
Kornarter: Spelt, hvede og rug (emmer og enkorn) til brød Krav om øget opmærksomhed op til afgrødens modenhed og høst Vandindhold normalt afgørende høstfaktor Faldtal burde være afgørende for brødkorn Uden tilstrækkeligt højt faldtal ingen bagekvalitet!

3 Nye tider… Målrettet dyrkningsstrategi
Foderkorn / brødkorn ikke et spørgsmål om tilfældigheder og afsætning Foderkorn Low input: dyrkning, høst, opbevaring, f.eks. i blanding og høstet med 35% vand og konseveret Brødkorn High input: dyrkning, certificering, skærpede kvalitetsparametre i forb. med høst, opbevaring i godkendt lager

4 Faldtal Faldtal – enkelt, hurtigt (ca. 10 min) og sikkert mål på bagekvalitet ud over sortsvalg. Indirekte mål for alfa-amylase enzymaktivitet / stivelseskvalitet Når kornet spirer nedbrydes stivelsen af alfa-amylase enzymer Høj alfa-amylase aktivitet medfører klægt brød, hvilket afspejles i et lavt faldtal

5 Indsendelse af aks-/kornprøver
Første udtagning af aksprøve foretages når kornet skønsmæssigt har under 30 % vand. Landmanden klipper aks og sender dem ind med oplysninger omkring mark, afgrøde, sort m.m. LHN modtager prøven dagen efter og analyserer for vand og faldtal. Resultatet og tolkning udsendes individuelt til avler per tlf, fax, sms eller . Der klippes en prøve igen efter 2-3 dage. Der klippes i samme område af marken. Dette forsættes op til høst. I de sidste dage op mod forventet høst, eller med udsigt til ustadigt vejr, sendes en prøve dagligt.

6 Praktisk gennemførsel
Udstyr/teknik: Blender til afskalning af spelt Akstærsker Prøverenseri Fugtighedsmåler Laboratoriemølle Faldtalsapparat

7 Foreløbige resultater
Stor interesse for projektet både blandt landmænd og aftagere Godt vejr og gode høstbetingelser i 2003 Faldtal rug: 170 – 220 Faldtal spelt: 260 – 400 Faldtal hvede 270 – 360

8 Høstvarsling 2004 Bestemmelse af glutenparametre
Våd gluten, tør gluten, vandbindingskapacitet, glutenindex Forsøg med ochratoxin-testkit I samarbejde med Susanne Elmholt (DJF) vil ochratoxin-testkit blive udviklet og afprøvet med henblik på at indføre denne procedure rutinemæssigt i kvalitetscertificeringen. Indarbejdelse af certificeringsprocedure De enkelte kornpartiers oprindelse og historik skal samles og dokumenteres sammen med faldtal, glutenkarakterisik og toxinkontrol i et certificeringssprogram

9 Glutenkvalitet ”Glutamatic” kan vaske, si, centrifugere og opvarme mel med henblik på at bestemme de enkelte parametre som har forskellig betydning for melets tekniske kvalitet. Våd gluten har betydning for brødets hæveevne Glutenindekset har generel betydning for dejens sejhed Vandbindingsevnen har betydning for dejens vandindhold / klæghed


Download ppt "Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google