Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Virksomheders Sociale Engagement i Danmark Joachim Boll, SFI.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Virksomheders Sociale Engagement i Danmark Joachim Boll, SFI."— Præsentationens transcript:

1 Virksomheders Sociale Engagement i Danmark Joachim Boll, SFI

2 De danske erfaringer med VSE VSE er potentielt en bred dagsorden –Miljø, arbejdsmiljø, produktsikkerhed, filantropi, corporate governance etc. (CSR) Det arbejdsmarkedsrelaterede VSE koncept har domineret i DK siden 1990’erne –Den offentlige debat, den politiske dagsorden To modeller i DK: –Få, store foregangsvirksomheder som har bred CSR dagsorden –Mange, også mindre, virksomheder er engageret i de arbejdsmarkedsrelaterede VSE aktiviteter

3 Den beskæftigelsespolitiske udfordring: Hvad er det for en kurve der er knækket?

4 Den beskæftigelsespolitiske udfordring: VSE som en del af løsningen? Push & Pull mekanismer ifht. en større beskæftigelse af svage grupper –Skubbes på af den aktive beskæftigelsespolitik –Trækkes ind af arbejdskraftmangel og økonomiske incitamenter Et mere rummeligt arbejdsmarked som en nødvendig forudsætning –VSE som den aktive strategi for et mere rummeligt arbejdsmarked –Er det en åben dør der sparkes ind? –Ændret baggrund for VSE siden 1994

5 VSE som en ”Corporate Social Performance” model på dansk CSP definerer tre dimensioner af virksomheders engagement (jf Wood 1991) –Principper (social responsibility) –Processer (social involvement) –Effekter (social outcomes) Den danske VSE model har overvende været outcomes orienteret –Statslig initiering, afgrænsning af diskurs –Dog væsentlig inddragelse af prominente erhvervsledere og best practice cases etc –Fokus på udbredelse snarere end innovation?

6 Betydelig udvikling i holdninger (Andel ledere som føler sig personligt engagerede i VSE og det rummelige arbejdsmarked)

7 Udviklingen i udvalgte indikatorer 1998-2004 (Andel af virksomheder med konkrete erfaringer)

8

9 Konklusioner Det går umiddelbart rigtig godt med det sociale engagement –Holdninger, personalepolitikker, beskæftigelse af udsatte grupper, brug af offentlige ordninger Men… –Socialt engagement ≠ et rummeligt arbejdsmarked –Ændrede krav på det ordinære arbejdsmarked –Insider / Outsider problematik i VSE –Hvad sker der når konjunkturen vender? –Udfordring for flexicuritymodellen?


Download ppt "Virksomheders Sociale Engagement i Danmark Joachim Boll, SFI."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google