Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kornkvalitet og dyresundhed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kornkvalitet og dyresundhed"— Præsentationens transcript:

1 Kornkvalitet og dyresundhed
Knud Erik Bach Knudsen Institut for Husdyrsundhed, velfærd og ernæring A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

2 Punkter Baggrund Kulhydratfraktionens sammensætning og struktur
Kulhydraternes ernæringsmæssige egenskaber Indflydelse på mave-tarmsundhed og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier Konklusion

3 Baggrund Klassisk har vi i ernæringsforskningen betragtet kulhydraterne som foderets væsentligste energikilde samt, i mindre udstrækning, som bidragsyder af essentielle næringsstoffer (fx aminosyrer) I dag ved vi imidlertid også, at der er en række funktionelle egenskaber der er associeret til kornets fiberfraktion og som har betydning for mave-tarmsundheden og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier (fx Salmonella)

4 Kornets bidrag (%) med næringsstoffer i grise- og kyllingediæter
Kyllinger Energi 85 45 Kulhydrater 93 Protein 65 35 Lysin 50 20 Fosfor 70 -

5 Kulhydrater og lignin (g/kg TS) i korn
} Fibre

6

7

8 Fibersammensætningen (g/kg TS) i korn

9 Fordøjelsen af kulhydrater hos grise
Fedtsyrer LA Gasser Mikroflora -amylase Sucrase, iso-maltase & glucoamylases Glukose Fruktose Galaktose

10 Ileal fordøjelighed af stivelse hos grise

11 Betydningen af fibre for fordøjeligheden af organisk stof i tyndtarm
Byg/soja diæt Hvede/soja diæt

12 Egenskaber ved foder der forbedrer mavesundheden og hæmmer etableringen af Salmonella
Sammenhængende maveindhold Forlænget tilbageholdelsestid i maven Stimulering af endogen sekretion (?) Stimulering af visse bakteriegrupper (byg og havre) Mælkesyrebakterier der danner organiske syrer - pH sænkning Lavere pH hæmmer coliforme bakterier

13 Foderstruktur og korntype

14 Andel faststof efter fodring af hvede og bygbaserede diæter

15 Mavesundhed Lav score = god mave-sundhed
Høj score = dårlig mavesundhed (>5) Mavescore

16 Koncentration af mælkesyre
Koncentration, mmol/kg

17 Betydningen af korntypen for etableringen af Salmonella

18 Konklusion Kornets kulhydratsammensætning er af stor betydning for dets energetiske værdi til grise (stivelse fibre ) Kornets fibersammensætning og foderets struktur er de vigtigste faktorer, der påvirker mave-tarmmiljøet og dermed mavesundheden og modstandsdygtigheden mod etableringen af zoonotiske bakterier (Salmonella)


Download ppt "Kornkvalitet og dyresundhed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google