Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

GIS Geografiske Informations Systemer. 2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "GIS Geografiske Informations Systemer. 2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt."— Præsentationens transcript:

1 GIS Geografiske Informations Systemer

2 2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt præsentation af geografiske informationer Kilde: Geografihåndbogen, 2005, s. 496

3 3 GIS - Datamodeller Objekt Netværk Tin Vektor Raster

4 4 Vektor Kendetegnende for den vektorbaserede datamodel er, at den repræsenterer enheder, som vises som punkter, linjer og flader. Til disse punkter, linjer og flader knyttes der egenskabsdata således, at man for fx det enkelte punkt, har nogle helt konkrete informationer tilknyttet. Det kunne fx være oplysninger om en bygning vedrørende størrelse, ejendomsværdi eller matrikelnummer. Ud fra disse egenskabsdata kan man således søge i sit datasæt og få vist på kortet de enheder, der opfylder et givent søgekriterium.

5 5 Raster Kendetegnende for den rasterbaseret datamodel er, at det geografiske område, som ønskes analyseret opdeles i kvadratiske celler. Disse celler systematiseres i gridfiler, som lagres i matricer. Data i denne model gemmes således i rækker og søjler og alle celler i en gridfil har samme størrelse. Hver celle kan kun gemme én værdi i form af et positivt eller negativt heltal, som så efterfølgende kan få tilknyttet en tekst i en egenskabstabel relateret til den konkrete gridfil. Dette gør det muligt, at søge på opstillede kriterier fx nåletræer og dermed få et visuelt udtryk af en ønsket oplysning. Desuden vil den geografiske virkelighed i en rastermodel være organiseret i temaer, fx veje eller floder og disse vil have hvert sit lag, som ligeledes kan vælges til/fra i den rumlige analyse.

6 6 Geografiske analyser Valget af den geografiske analyse er styret af det spørgsmål som kortet skal svare på Dem vi kan arbejde med i ArcExplorer er: Forespørgsler Afstandsanalyser/bufferzoner

7 7 Forespørgsler via egenskabstabeller

8 8 Bufferzoner

9 9 Kender I nogle steder hvor man anvender GIS - og hvad man kan bruge det til ?

10 10

11 11

12 12

13 13

14 14 Så er det tid til det sjove


Download ppt "GIS Geografiske Informations Systemer. 2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google