Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Semantiske roller Roller (ifølge Yule 2001, 117):

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Semantiske roller Roller (ifølge Yule 2001, 117):"— Præsentationens transcript:

1 Semantiske roller Roller (ifølge Yule 2001, 117):
Aktør/agent (AKT) – den/det, der gør noget, bevirker noget, handler tema (TEM) – den/det, der er noget, bliver påvirket af noget, er genstand for en handling instrument (INST) – den/det, der bliver brugt til noget (formål) oplever (experiencer) (OPL) – den/[det], der ved/tænker/erfarer/ser/hører/føler/ lugter/smager noget lokalisering (location) (LOK) – hvor noget befinder sig kilde/udspring/rod (source) (KILD) – hvor noget kommer fra mål (MÅL) – hvor noget er på vej hen til

2 Rolleeksempel Karin så en myg på væggen. Hun lånte et tidsskrift af Jørgen og slå insektet med tidsskriftet ihjel. Hun gav tidsskriftet tilbage til Jørgen. ”Tak ska du ha”, sagde Jørgen. Maria (OPL) så en myg (TEM) på væggen (LOK). Hun (AKT) lånte et tidsskrift (TEM) af Jørgen (KILD) og slå insektet (T) med tidsskriftet (INST) ihjel. Hun (A) gav tidsskriftet (T) tilbage til Jørgen (MÅL). ”Tak ska du ha” (TEM), sagde Jørgen (AKT).

3 Kommunikationsroller
Weinrich 1993 (o.c., 87 f) har også samtaleroller (grammatisk person = 1. person, 2. person, 3. person); man kunne også kalde dem kommunikationsroller. Han har følgende roller: Taler (AUT) – 1. person: jeg, vi – generelt: den ytrende, autor Tilhører (ADR) – 2. person: du, I – generelt: publikum, adressat Reference(rolle) (REF) – 3. person: han/hun/det, de – alt, hvad der ellers hører til kommunikationssituationen, både personer og ting

4 Kommunikationsrolleeksempel
Ofte skete det i klassen, at læreren eller nogen i hans sted afbrød sig selv, pegede på mig og skreg irriteret: ”Hov, du der … hvad skal det der øretæveindbydende grin betyde?!” ”Nej, gr. lærer,” svarede jeg frækt, ”det er ikke grin … jeg prøvede bare at beherske min rørelse!” (Dario Fo 2004, Flagermusenes landsby, Kbh.: Samleren, 92) Ofte skete det (REF) i klassen, at læreren (REF) eller nogen i hans sted (REF) afbrød sig selv, pegede på mig (AUT) og skreg irriteret: ”Hov, du der (ADR) … hvad skal det der øretæveindbydende grin (REF) betyde?!” ”Nej, hr. lærer (ADR),” svarede jeg (AUT) frækt, ”det er ikke grin (REF) … jeg (AUT) prøvede bare at beherske min rørelse (REF)!” (Dario Fo 2004, Flagermusenes landsby, Kbh.: Samleren, 92)

5 Øvelse: semantisk, kommunikativ rolleanalyse
Undersøg nedenstående tekst mhp. a) semantiske og b) kommunikative roller. Jeg forstår til fulde, hvor ubehageligt det må være for avisens chefredaktør i disse dage, men han bør ikke lytte til dårlige råd fra "eksperter" i islam. Man gør klogt i at holde sig langt væk fra langt de fleste af de danske islameksperter. De ser det tilsyneladende som deres opgave at udglatte, at tegne glansbilleder af islam og forklare "misforståelser", som ikke er misforståelser, men realistiske opfattelser af islam. Danmark har postet millioner og atter millioner af skatteyderkroner i noget, der kaldes "dialog" med den arabiske verden. Udenrigsministeriet har hældt 100 millioner kr. i ørkensandet i håb om at skabe forståelse og demokrati. I Ægypten findes der et såkaldt Dialogcenter. I Danmark går der et tocifret millionbeløb til et center for såkaldt kulturel udveksling med muslimske lande. Så vidt man forstår, vil det danske center gerne medvirke til, at danske lærebøger og aviser, som skriver om islam og islamisk kultur, ikke skriver noget slemt og anstødeligt, men pæne og (for de islamiske regimer) acceptable ting. Kort sagt: censur. Det er anstødeligt. Det er lederen af en sådan statsstøttet institution, der bør gå. (Bent Jensen, professor, dr. phil., p.t. Rezzo, Italien fra Jyllands Posten : )


Download ppt "Semantiske roller Roller (ifølge Yule 2001, 117):"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google