Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH."— Præsentationens transcript:

1 Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH

2 Problem Problem: Ulige tilknytning til arbejdsmarkedet, mange uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet Det skaber reel social ulighed og svækker reproduktionen i bredeste forstand. Relativt lille ulighed over hele indkomstfordelingen, dog stærk sammenhæng i toppen og i forhold til formue.

3 Hvorfor? Stordriftssamfund, lønmodtagerkultur, de to store spor: Store private virksomheder og en stor velfærdsstat og offentlig sektor Svag jobskabelse skyldes bl.a. for få SMV’er, som står for 65 % af den private jobskabelse Manglende selvstændighedskultur Mentalitet (livsform) for at skabe eget firma og job historisk set svækket

4 Familie, institutioner, SMV’er og reproduktion Familien som arnestedet for ‘overlevelse’, reproduktionsstrategier, og dermed grundlaget for produktion af muligheder og sociale strata Velfærdsstatsinstitutioner kan bidrage til reproduktionen og kan bidrage til at modvirke reproduktionen. SMV’er kan bidrage til reproduktion.

5 Source: Corak, JEP, Summer 2013

6 Hvor og hvordan skabes SMV’er? I stigende grad skabes firmaer og jobs i og omkring de store byer, især i Østdanmark, dog er de på ‘landet’ bedre til at fastholde opstartsvirksomheder Social netværk ser ud til at betyde noget

7 Den gode idé kræver simpel analyse og klar tænkning. Personer betyder noget. Deres drive, motivation og forhistorie, fx som ansatte! Vi går også ud fra, at foregående generationer betyder noget (forældre, bedsteforældre etc.), men der er en tydelig nedtoning af disse links. 80 % af alle firmaer i DK er ejerledede, og 20 % af disse er over 65 år, så den front er vi også udfordret.

8 Politik og kapitalisme Her kommer vi ind på den store bane!


Download ppt "Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google