Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Karl Marx, Kursusgang 5 Gruppe 6 Anne Sigh Christina Olesen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Karl Marx, Kursusgang 5 Gruppe 6 Anne Sigh Christina Olesen"— Præsentationens transcript:

1 Karl Marx, Kursusgang 5 Gruppe 6 Anne Sigh Christina Olesen
Katrine Sigvardt Thomas Meyer Kenan Sisic Charlotte Sibbesen Christina Lentz Prapalani Shanmugalingam Katrine Liv Lundholm-Andersen

2 Spørgsmål: Redegør for hvordan Marx´ sentens skal forstås. Se især pp Opstil en liste, der punktvis forklarer Marx´ syn på ”dannelse af ideer”.

3 ”Redegør for hvordan Marx´ sentens skal forstås. Se især pp.120-129”
Marx mener at individernes virkelige åndelige rigdom er stærkt forbundet med det materielle. Han mener at det afhænger af rigdommen og af dens virkelige relationer. Han mener at man først herigennem bliver befriet for forskellige nationale og lokale skranker, og at man først herigennem bliver sat i forbindelse med hele verdensproduktionen, heriblandt også den åndelige, og igennem dette bliver i stand til at erhverve sig evnen til at nyde hele jordens alsidige produktion, som mennesket frembringer.

4 Marx mener desuden at denne historieopfattelse beror på den enkeltes egen evne til at fremstille den virkelige produktionsproces med udgangspunkt i den materielle produktion af livet selv , og at opfatte den samkvemsform, der er forbundet med og skabt af denne produktionsmåde. S.121 Han mener at denne historieopfattelse, i forhold til den idealistiske historieopfattelse, ikke forklarer praksis ud fra ideen, men forklarer dannelsen af ideer ud fra den materielle praksis.

5 Og han mener at man herudaf kommer til det resultat at alle former og produkter af bevidsthed ikke kan opløses ved åndelig kritik, ved opløsning i ”selvbevidsthed” eller forvandling til ”genfærd”, ”spøgelser”, ”griller” osv., men kun kan opløses ved den praktiske omvæltning af de reale sociale forhold, som den idealistiske floskel er fremgået af -, at ikke kritikken, men revolutionen er den drivende kraft i historien såvel som religionen, filosofien og al anden teori. S.122.

6 ”Opstil en liste, der punktvis forklarer Marx´ syn på ”dannelse af ideer”.”
I hver epoke er det den herskende klasses tanker der er ”herskende”. Den klasse der har midlerne til materiel produktion disponerer samtidig over midlerne til åndelig produktion. ”Eksistensen af revolutionære tanker i en bestemt epoke forudsætter allerede eksistensen af en revolutionær klasse.”s.127 ”Hele denne illusion, at en bestemt klasses herredømme kun er visse tankers herredømme, ophører naturligvis af sig selv, så snart klassevældet overhovedet ophører med at være samfundets organisationsform. ”s.128

7 Generelt om Karl Marx Marx mener at Kommunismen er den ideelle ide! Mennesket: Marx mener at alt historisk består af produktion og at menneskets historie starter med produktion af fornødenheder såsom mad, tøj etc. Historien er skrevet af borgerne i samfundet og ikke af eliten og aristokraterne. Han afviser Feuerbachs gudsopfattelse, sanselig opfattelse.

8 Kommunisme ”Kommunisme er for os ikke en tilstand, der skal etableres, et ideal, som virkeligheden skal rette sig efter. Det vi kalder kommunisme er den virkelige bevægelse, som ophæver den nuværende tilstand. Betingelserne for denne fremgår af den nu bestående forudsætning.” ( 119, 3,30-3,36) Ingen religion i kommunismen, Marx tager afstand fra det åndelige. Realistisk som ikke ser mere i verden end der er… Vil have at der skal være en overklasse og arbejderklasse i starten. Arbejder klassen bliver træt af det, og gør spontant oprør. => Klassekamp

9 Ren kommunisme= kan ikke fungere pga. menneskets mentalitet + behov.
Kommunisme i andre lande, gået galt. Nærmest diktatur. (Sovjet, Kina, Cuba) Mennesket ejer (Locke), i kommunisme= alt deles. Kan ikke lade sig gøre.

10 Det moderne gennembrud: Opstandelse, kommunisme.
I hidtidig historie er det så vist i høj grad en empirisk kendsgerning, at de enkelte individer med udvidelsen af deres aktivitet til verdenshistoriens aktivitet stadig mere og mere er blevet kuet af en magt, der er fremmed for dem. (…) en magt, der stadig er blevet mere og mere massiv, og som i sidste instans viser sig at være verdensmarkedet. Citat side 120, linie 3.37 Efterspørgsel efter materielle ting – skaber revolution, arbejdsklassen utilfreds => IDEEN om oprør. Stærk familie og omgangskreds, essentielt i arbejderklassen. Godt grundlag til oprør.

11 Bevidsthed: Vigtigt at mennesket har de basale nødvendigheder
Bevidsthed: Vigtigt at mennesket har de basale nødvendigheder. (mad, hus ect.) Derefter kan mennesket koncentrere sig om oprør/ kommunismen. Marx ”Bevidsthed kan aldrig være andet end den bevidste væren.” (s. 110) ”Det betyder, at vi ikke går ud fra, hvad menneskene siger, bilder sig ind, forestiller sig eller fra de mennesker, der omtales, tænkes på, indbildes eller forestilles for derfra at nå til mennesket af kød og blod. (s. 111) Bevidstheden er et socialt produkt. Ikke menneskets bevidsthed der styrer deres væren, men samfundet bestemmer.


Download ppt "Karl Marx, Kursusgang 5 Gruppe 6 Anne Sigh Christina Olesen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google