Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer"— Præsentationens transcript:

1 System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer
Økologikonsulent Henrik Rasmussen Ansat i ØR, Sjælland 4 personer, udelukkende økologi Økologisk Landsforening er initiativtager til kvalitetssikringssystemet. Hvor jeg udfører en del af arbejdet. Disposition

2 Baggrund for kvalitetssikringssystem
Økologisk Landsforening har taget initiativet blandt andet på baggrund af udmeldinger fra to forarbejdnings-virksomheder med ønsket om at præge udviklingen af markedet for økologiske fødevarer

3 Behov for kvalitetssikringssystem
De to forarbejdningsvirksomheder vil fremover kræve at (direkte eller indirekte leverede) partier er produceret under et system til kvalitetssikring Merpris på 10 øre/kg i 2003, hvis egenkontrol af tørring og lagring

4 Behov for kvalitetssikringssystem
Virksomhederne modtager partier, der næppe kan kaldes fødevarer Katte eller fugleekskrementer Meget urent Dårlig nedtørret – risiko for svampetoksiner

5 Behov for kvalitetssikringssystem
Lette eksport særlige udenlandske økologiregler Øge sporbarhed papirgang og database giver kunder mulighed i at få oplysninger helt tilbage til markniveau Øge mulighed for anprisning af produkt ”usprøjtet” er et klarere budskab, end det er mulig i dag

6 Udvikling Kvalitetssikringssystemet udvikles og vedligeholdes af Økologisk Landsforening i samarbejde med forarbejdningsvirksomheder landmænd detailhandel forbrugere andre interesserede

7 Kvalitetssikringssystemet skal
sætte fokus på de økologiske produktionsforhold sætte fokus på kvalitet som følge af optimal håndtering i forbindelse med dyrkning og opbevaring skabe opmærksomhed om og profilering af økologisk producerede fødevarer ved en kontinuerlig udvikling til stadighed være på forkant indenfor økologisk produktion af kvalitetsvarer.

8 Overordnet indhold Dokumentation af kvalitet Egenkontrol
Hvad er der gjort i marken Hvad er der gjort under tørring/køling Hvad er der gjort under lagring Egenkontrol

9 Indhold Kvalitetssikringssystemet er endnu ikke færdigudviklet, men der er nogle ideer til, hvad det formentlig kommer til at indeholde.

10 Indhold - dyrkningskrav
For hele bedriften Statsautoriseret og overholde statsregler Mark- og gødningsplan For kvalitetsavlen Marklogbog Behandlinger, ukrudt, sygdom, skadedyr GMO, sprøjtning, gødskning? Tilmeldes høstvarslingsprogram

11 Indhold - dyrkningskrav
Kundetilpassede krav 5 års omlægningstid ingen konventionel husdyrgødning særlig hensyn til agerhøns ved strigling udenlandske regler ingen slam seneste 10 år

12 Indhold - tørringskrav
Krav til selve tørringen/kølingen skal opfyldes Tørringslogbog Pålidelig vandmåler og termometer, der årligt kalibreres Krav til anlæg skal helst være opfyldt

13 Indhold - lagerkrav Fuldstændig rengøring Minimering af skadedyr
Overdækning af planlagre Lagerlogbog Bevægelser til og fra lager Måling af temperatur og vandprocent

14 Indhold - kontrol Konsulent (ikke egen) som kontrollør Et årligt besøg
Godkendelse af tørrings- og lagerfaciliteter Intet uafhængigt kontrolorgan systemet bygger på gensidig tillid tilstrækkeligt for nuværende samarbejdspartnere ændres muligvis Kontrolorgan er dyrt. Tilbagevenden til oprindelig økologikontrol.

15 Indhold – i øvrigt Tørrings- og lagerfaciliteter behøver ikke være på egen bedrift Efteruddannelse af landmænd Korrekt tørring/køling og lagring Fødevarekvalitet Aflivning af gamle myter Detailhandlen inddrages senere

16 Pilotprojekt i 2003 Konsumkorn på fire bedrifter
Produktion, kontrol, køling, lagring, prøveudtagning, levering Erfaring positiv godt med dokumentation frem for fornemmelser øget fokus på fremstillingsprocessen skemaer fungerede stort set godt

17 Fremtid Et kvalitetssikringssystem for økologisk konsumkorn kommer forhåbentlig til at køre i 2004 Flere foderstoffer og kornhandlere har vist sig interesserede Det er ikke sikkert at landmanden får højere pris ved at deltage i et kvalitetssikringssystem. Men det vil på sigt være hans mulighed for at sikre afsætning af økologiske kvalitetsprodukter.


Download ppt "System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google