Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Atomer og molekyler.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Atomer og molekyler."— Præsentationens transcript:

1 Atomer og molekyler

2 Fakta om atomer Man kan ikke se atomer. Atomer er så små, at det ikke er muligt at se dem med menneskeøjne eller de bedste mikroskoper Man bruger derfor modeller, som kan vise, hvordan atomerne er skabt. Atomerne er små dele. Atomer har en midte med elektroner uden om. Atom kernen består af protoner.

3 Atomer For 2500 år side tænkte man allerede over, hvordan verden var bygget op. Grækeren Demokrit tænkte på, hvad der ville ske, hvis man blev ved med at skære et stykke træ over. Uden at vide hvad det udelelige lille stykke var, kaldte han det for atomos, som på græsk betyder det udelelige. Derfor kalder vi det nu for atomer.

4 Grundstofferne Ca. år 1760 lykkedes det for franskmanden Antonie Lavoisier at vise, at verden ikke kun var bygget af de fire elementer (altså vand, jord, ild og luft.) Han eksperimenterede og beviste, at der findes grundstoffer som oxygen, sølv og jern. Han samlede alle grundstofferne, han kendte på en liste. Jord, ild og vand var ikke med på listen. Antonies teori var at forklare, hvorfor det ikke var lykkedes at lave guld ved at blande stofferne. Guld er nemlig et grundstof.

5 Fakta om molekyler Vand består af H2O molekyler
Sukker er et fast stof som består af C12, H22, O11 molekyler Brom er et giftigt grundstof. Brom er ved stuetemperatur en væske, der består af BR2 molekyler Sprit som også kaldes ethanol består af C2, H5, OH molekyler.

6 Molekyler Der er rigtig mange forskellige molekyler. Man finder og laver hele tiden flere. Et grundstof er kun lavet af et slags atom. Et grundstof kan også bestå af molekyler. Hvis der er flere end et slags atom i et molekyle, er det ikke et grundstof. Et stof kan fx være CO2, vand, alkohol og mange andre. Af alle stofferne der er i vores hverdag, er der knap 100 grundstoffer.

7 Lavet af: Sigga og Kamille


Download ppt "Atomer og molekyler."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google