Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider."— Præsentationens transcript:

1 Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider.

2 Hvad skal jeg vide som elev?
Som elev skal du passe på, at du ikke kommer til at kopiere ulovligt materiale, når du laver opgaver.

3 Når du som elev skal aflevere en opgave..
- må du ikke uden videre bruge andres billeder, medmindre du har fået lov af den, der har lavet det, eller den, som har rettighederne – fx forlaget eller arbejdsgiveren. Det gælder som regel uanset, hvor du har fundet materialet. Men der er også flere situationer, hvor du gerne må bruge andres materiale.

4 Hvor finder jeg som elev materiale jeg godt må bruge?
De klip, som findes på DR/skole og DR/gymnasium, er opdelt i otte kategorier: Historie, Medier, Samfund, Hverdagsliv, Naturfag, Kulturliv, Ungdomsliv og Sportsliv Materialet er fordelt i 16 vidensbaser, der bl.a. indeholder: Avisartikler, pressefotos (POLFOTO), forfatterportrætter, luftfotos, leksika og satellitbilleder.

5 Hvis du skal lave din egen hjemmeside
Hvis du skal lave din egen hjemmeside, skal du huske på, at du ikke bare må kopiere fra andres hjemmesider. Grafikken, opsætningen og billederne på hjemmesiden er tit beskyttet af ophavsretsloven. Du må heller ikke linke til en hjemmeside, så det ser ud som om, at det er en del af din egen hjemmeside.

6 Webetik - begreber Hvad er ophavsret og hvorfor er billeder beskyttet af ophavsret? Hvilke fordele og ulemper er der ved at forhindre fri kopiering af billeder?

7 Ophavsret Reglerne findes i Ophavsretsloven (bekendtgørelse af lov om ophavsret – Lovbekendtgørelse nr. 710 af 30. Juni 2004) Begrebet er knyttet til fotografens ret til egne fotos.

8 Webetik – et eksempel. Mette fra 8.B sidder og er ved at lave sin profil på [ endnu bedre. Hun vil derfor lægge nogle billeder af sit store idol David Beckham på sin profilside. Hun vil gerne gøre det lovligt – og overvejer nu følgende muligheder:

9 Webetik – mulige løsninger
Hun kan finde et billede af David Beckham via Googles billedsøgeside, kopiere det og sætte den ind i sin profil. Hun kan tage ud i lufthavnen og tage et billede af ham og lægge det ind på sin profilside. Hun kan logge ind på Polfoto via Skoda på [/] med sit UNI•Login og finde et billede af David Beckham. Hun kan gå ind på Real Madrids hjemmeside og finde et billede af Beckham. Så kan hun skrive en mail og bede om at få lov til at kopiere billedet. Hvad skal hun huske at gøre, hvis hun får et positivt svar?

10 Webetik Hvilken eller hvilke løsning(er) er lovlige – og hvorfor?


Download ppt "Webetik Om ophavsret, kopiering og brug af billeder fra internettet i skoleopgaver og på hjemmesider."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google