Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,"— Præsentationens transcript:

1 A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg, H. Qi, T. Kristensen og S.S. Nilausen Inst. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring

2 Formål med indlægget - At give en oversigt over resultaterne fra de seneste års intensive forsøg vedrørende foderværdi af økologiske og fortrinsvis danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg

3 Baggrund  Høj mælkeydelse og anvendelse af økologiske hjemmeavlede fodermidler kan gøre det vanskeligt at opfylde den økologiske kos behov for protein og energi  Kan vi flytte omsætning af protein fra vommen (overskud af nedbrydeligt protein) til tarmen (mangel på optagne aminosyrer)?  Kan vi forbedre udnyttelsen af stivelse (og fibre) ved at flytte omsætning af stivelse fra forgæring i vommen (dannelse af mikrobielt protein og kortkædede fedtsyrer) til tyndtarmen med direkte absorption af glukose?

4 Varmebehandling  Reducerer nedbrydningen af protein og aminosyrer til ammoniak  Øger mængden af unedbrudt foderprotein som er tilgængelig for optag i tyndtarmen  For kraftig varme kan reducere tarm- fordøjeligheden af aminosyrer, især lysin  Varmebehandling kan både øge og sænke nedbrydningen af stivelse i vommen, og har ofte en tilsvarende effekt på fordøjeligheden af stivelse i tarmen

5

6

7

8 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

9 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

10 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

11 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

12 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

13 FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

14

15 Forsøg 3 – Omsætning i vommen pH i vommen Fordøjelighed i vommen (%)

16 Forsøg 3 – Stivelse Fordøjelighed (%) i mavetarm-afsnit

17 Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag)

18 Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag) % af optag

19  Ved hjælp af varmebehandling kan vi øge koens optag af aminosyrer  Både nye og gamle kornarter er kendetegnet ved en meget høj fordøjelighed af stivelse i vommen  Fordøjelighed af stivelse i vommen kan dog reduceres via f.eks. varmebehandling, men også tarmfordøjelighed synes at falde  Et vigtigt fremtidig indsatsområde er derfor forbedring af tarmfordøjeligheden af stivelse Konklusion


Download ppt "A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google