Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afMia Holmberg Redigeret for ca. et år siden
1
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg, H. Qi, T. Kristensen og S.S. Nilausen Inst. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring
2
Formål med indlægget - At give en oversigt over resultaterne fra de seneste års intensive forsøg vedrørende foderværdi af økologiske og fortrinsvis danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg
3
Baggrund Høj mælkeydelse og anvendelse af økologiske hjemmeavlede fodermidler kan gøre det vanskeligt at opfylde den økologiske kos behov for protein og energi Kan vi flytte omsætning af protein fra vommen (overskud af nedbrydeligt protein) til tarmen (mangel på optagne aminosyrer)? Kan vi forbedre udnyttelsen af stivelse (og fibre) ved at flytte omsætning af stivelse fra forgæring i vommen (dannelse af mikrobielt protein og kortkædede fedtsyrer) til tyndtarmen med direkte absorption af glukose?
4
Varmebehandling Reducerer nedbrydningen af protein og aminosyrer til ammoniak Øger mængden af unedbrudt foderprotein som er tilgængelig for optag i tyndtarmen For kraftig varme kan reducere tarm- fordøjeligheden af aminosyrer, især lysin Varmebehandling kan både øge og sænke nedbrydningen af stivelse i vommen, og har ofte en tilsvarende effekt på fordøjeligheden af stivelse i tarmen
8
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
9
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
10
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
11
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
12
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
13
FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen
15
Forsøg 3 – Omsætning i vommen pH i vommen Fordøjelighed i vommen (%)
16
Forsøg 3 – Stivelse Fordøjelighed (%) i mavetarm-afsnit
17
Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag)
18
Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag) % af optag
19
Ved hjælp af varmebehandling kan vi øge koens optag af aminosyrer Både nye og gamle kornarter er kendetegnet ved en meget høj fordøjelighed af stivelse i vommen Fordøjelighed af stivelse i vommen kan dog reduceres via f.eks. varmebehandling, men også tarmfordøjelighed synes at falde Et vigtigt fremtidig indsatsområde er derfor forbedring af tarmfordøjeligheden af stivelse Konklusion
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.