Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,"— Præsentationens transcript:

1 Landbrugets rolle som naturforvalter: Scenarium for samspil mellem landbrug og natur i Danmark
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter, Danmarks Naturfredningsforening

2 Landbrug, natur og landskab
Landbruget har gennem årtusinder på godt og ondt påvirket naturen og formet det danske landskab: Den danske nationale identitet blev for alvor født i Guldalderen fra ca , hvor landet blev afbildet, besunget og beskrevet af kunstnere, digtere og forfattere. Det åbne Guldalderlandskab var imidlertid overalt formet af landbruget, som brugte landet til græsning og høslæt. Kun lidt var opdyrket. Der var næsten ingen skov, og vild natur fandtes stort set kun som moser og sumpe.

3 Udfordringen Alle EU landenes regeringer besluttede i Gøteborg,
2001, at naturens tilbagegang skal standses inden år 2010. Det kan sagtens lade sig gøre at nå dette mål, men det kræver, at der bliver vedtaget en ambitiøs plan for naturbeskyttelse og naturgenopretning nu. Den store udfordring for landbruget er at komme på banen som den største og mest aktive medspiller i kampen for at beskytte og udvikle naturen og landskabet i Danmark.

4 Problemet Landbruget forvalter 2/3 af Danmarks areal, men gør
det elendigt, fordi man som landmand reelt bliver straffet økonomisk for at forvalte sine arealer på en måde, der er god for naturen. Resultatet er, at over halvdelen af alle enge, heder og overdrev ikke bliver plejet, som de skal. Samtidig er landbruget stadig ansvarlig for langt hovedparten af den næringsstofforurening, der ødelægger naturen. Danske skatteydere betaler hvert år over 7 milliarder kr. i støtte til landbruget (i gennemsnit ca. til hvert landbrug). Næsten alle pengene er reelt produktionsstøtte, og mange penge går til bureaukrati. Under 2 % går til naturbeskyttelse.

5 Løsningen Landbruget er den vigtigste og mest oplagte aktør, når
det gælder beskyttelse og udvikling af Danmarks natur og landskab. Landbruget har alle tiders chance nu for at vinde respekt og vise, hvad det dur til. Løsningen ligger lige til højre fod: Drop den nuværende landbrugsstøtte og brug i stedet pengene til aktiv naturbeskyttelse, naturgenopretning og landskabspleje. Og sats på teamwork i et langt sjovere og mere varieret arbejdsmiljø i fremtidens danske mega- landbrug.

6

7

8

9

10

11

12

13 Erkendelse Danmark består helt overvejende af kulturlandskaber.
Kulturlandskaber kan rumme værdifuld natur. Opretholdelse og udvikling af kulturlandskabers naturværdier kræver ekstensiv brug (naturpleje) af landskaberne.

14 Kulturlandskab med en rig natur – seks grundprincipper
Tilfør ikke gødning – hverken direkte eller indirekte Brug aldrig pesticider Lad så vidt muligt vandet opføre sig naturligt Sørg for, at naturligt hjemmehørende arter kan indvandre Bekæmp invasive, fremmede arter Brug arealet.

15 Statens opgaver: At forenkle love og regler om naturbeskyttelse.
At skaffe penge til naturpleje, naturgenopretning og opkøb, f.eks. ved en massiv omlægning af landbrugsstøtten. At sørge for, at skov og krat bliver omfattet af naturbeskyttelsesloven, der fremover skal rumme en plejepligt og et forbud mod gødskning og sprøjtning. At målsætte alle arealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven, så der er et grundlag for forvaltningen.

16 Landbrugets opgaver: At pleje og udvikle den natur, vi har.
At genoprette natur på højtliggende arealer og arealer omkring kilder og øvre vandløb ved at ekstensivere driften. At genoprette natur på lavbundsarealer omkring vandløb og søer ved at ekstensivere driften.


Download ppt "Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google