Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sidste nyt om ensilering

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sidste nyt om ensilering"— Præsentationens transcript:

1 Sidste nyt om ensilering
Svampe i majsensilage Nye kvalitetsanalyser Alkoholgæring Ensileringsmidler Specialkonsulent Rudolf Thøgersen Dansk Kvæg Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

2 Gærsvampe i majsensilage
Er oftest årsag til varmedannelse i ensilage Følges ofte af vækst af skimmelsvampe Kan vokse ved lavt pH (ned til pH 2) Danner ikke toksiner Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

3 Penicillium roqueforti i majsensilage
Kan vokse ved meget lav iltkoncentration Vokser fint ved grader Foretrækker højt indhold af kuldioxid (op til 80%) Kan give luftvejsproblemer Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

4 Aspergillus fumigatus i overfladen af majsensilage
Optimal temperatur 40 – 42 grader (Min./max.12 – 55) Kan danne toksiner Kan invadere lungerne Kan give diarre og fremkalde abort? Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

5 Hvorfor er der mange svampe i majsensilagen?
Høj tørstofprocent Hæmmer mælke- og eddikesyregæring på grund af højt osmotisk tryk og lavt sukkerindhold Fremmer indtrængning af luft (ilt) i ensilagen Dårlig sammenkøring Højt udbytte har givet højere stakke end planlagt Finsnitterne har højere høstkapacitet end én gummiged kan klare For lang snitlængde Langsom udtagning For stor endeflade i stak eller silo Forkert udtagningsteknik Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

6 Nye kvalitetsanalyser af majs- og græsensilage 2002
1. slæt græs 1. slæt kløvergræs, øko. Majs-ensilage Tørstof, % 32,8 33,1 35,6 Sukker, % 3,2 3,7 - pH 4,43 4,40 3,89 Mælkesyre, % 5,3 6,5 4,1 Eddikesyre, % 2,4 1,8 1,3 Ammoniaktal 11,2 10,5 8,3 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

7 Ammoniaktallet er en vigtig kvalitetsparameter
Udtryk for graden af proteinnedbrydning i ensilagen Højt ammoniaktal betyder lavere AAT Højt ammoniaktal giver lavere foderoptagelse Højt ammoniaktal kan være tegn på sporer Kvalitetsinddeling: < 8 meget god 8-10 god mindre god dårlig > 14 meget dårlig Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

8 Dårlig ensilering giver stor protein-nedbrydning og lavt AAT-indhold
Frisk græs God ensilage Dårlig ensilage 100 Ammoniak 80 Andre NPN-stoffer Frie aminosyrer 60 Renprotein 40 20 15 % råprotein R. Jones, IGER Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

9 Majsensilage har lavt ammoniaktal
Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

10 Stor variation i ammoniaktal for græs- og kløvergræsensilage
1. slæt kløvergræsensilage 2002 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

11 Tørstofprocenten har stor indflydelse på ammoniaktallet
1. slæt kløvergræsensilage 2002 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

12 Den bedste ensilagekvalitet opnås ved
Hurtig fortørring til 30 – 40% tørstof Lavt indhold af råaske Lavt eller moderat indhold af råprotein Højt indhold af restsukker Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

13 Lav tørstofprocent i majs giver risiko for alkoholgæring
Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

14 Kun lille sammenhæng mellem alkohol og tørstofprocent i græsensilage
Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

15 Undgå alkoholgæring i ensilage
Risikoen for alkoholgæring stiger med stigende sukkerindhold Alkoholgæring giver tab i ensilagen Alkohol giver nedsat ædelyst (foderoptagelse) Alkohol virker ketogent ligesom eddikesyre (modsat mælkesyre, der virker glukogent) Køerne kan normalt omsætte store mængder alkohol uden problemer Alkoholgæring ikke et udbredt problem Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

16 Vælg det rigtige middel til formålet
Virkning på Stabilitet Saftafløb Mælkeydelse Sporer Propionsyre, TS>28% X Myresyre, TS<28% Roepiller, TS<23–28% Mælkesyrebakterier Nitritmidler Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

17 Virkning af homofermentative mælkesyrebakterier på ensilagen, når de virker
Giver hurtigere og større produktion af mælkesyre Giver hurtigere og kraftigere fald i pH Giver mindre produktion af eddikesyre og ethanol Giver mindre nedbrydning af protein til ammoniak og frie aminosyrer Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

18 Homofermentative mælkesyre-bakterier kan forringe stabiliteten
Stabilitet ved brug af mælkesyrebakterier Forekommer især i majs- og helsæds-ensilage Årsager: Lille pH-reduktion Mindre eddikesyre (Muck and Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

19 Mælkesyrebakterier kan ikke anbefales til majs og helsæd
Virkning på pH Virker i mindre end halvdelen af tilfældene Ikke et klart billede af hvornår de virker De bedste chancer: Lige efter frost Tør afgrøde (Muck and Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

20 Mælkesyrebakterier kan give mindre proteinnedbrydning
Raymond Jones, IGER Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

21 Forsøg med mælkesyrebakterier med positive resultater på produktionen
(Muck & Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

22 Økonomien i mælkesyrebakterier i bedste tilfælde
Pr. ko pr. dag Mælkeydelse, + 4% 1,0 kg + 2,50 kr. Foder til ekstra mælkeydelse 0,5 FE - 0,50 kr. Omk. til ensileringsmiddel 10 FE - 0,70 kr. Ekstra arbejdsomkostninger Timer ? ? Resultat + 1,30 kr. ? Forudsætninger: kg EKM pr. ko 10 FE ensilage pr. ko pr. dag Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

23 Konklusion på mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier giver i cirka halvdelen af tilfældene en økonomisk gevinst i græs, kløvergræs og lucerne Mælkesyrebakterier kan ikke anbefales generelt til majs og helsæd Brug af mælkesyrebakterier kræver Tilstrækkeligt sukker i afgrøden Tørstofprocent < 45 Perfekt ensilerings- og udtagningsteknik Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt

24 Situationer, hvor ensilerings-midler altid bør anvendes
Tørstofindholdet i græsmarksafgrøde mindre end 28% efter 2 døgns fortørring Tørstofindholdet i majs eller helsæd mindre end 28% Afgrøden indeholder mere end 60-70% kløver eller lucerne Stor risiko for forurening med jord eller gødningsrester Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt


Download ppt "Sidste nyt om ensilering"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google