Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

TRANSISTOR Af Line, Christina og Trine

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "TRANSISTOR Af Line, Christina og Trine"— Præsentationens transcript:

1 TRANSISTOR Af Line, Christina og Trine
Hvad er en transistor for noget? Af Line, Christina og Trine

2 En halvleder er et dårligt elektrisk ledende metal som fx silicium.
I en n-halvleder findes et øget antal frie elektroner I en p-halvleder findes der positive huller, som kan fyldes ud af elektroner. Når en p-halvleder og n-halvleder går sammen, bliver det til en diode. En transistor er sammensat af to dioder.

3 Man fandt ud af, at ved at dope en halvleder kunne der tæres en elektrisk strøm fra et punkt til at andet blot ved at aktivere én knap. Man kunne derfor producere noget som bestod af to forskellige halvledere konstrueret i en slags sandwich-form.

4 NÅÅÅH, ER DET BARE SÅDAN AT DET HÆNGER SAMMEN…
Men hvem har så opfundet transistoren? - og hvornår?

5 Dioderøret blev opfundet i 1904 af J.A. Fleming.
Trioderadiorøret blev opfundet i 1906 af Lee de Forest. - Men radiorørene var både for klodsede og upålidelige komponenter. Så der blev under 2. Verdenskrig arbejdet på at finde afløsere. Ved Bell Laboratoriet i USA lykkedes det i årene at udvikle en transistor.

6 Det var fysikerne W. Shockley, W. H. Brattain og J
Det var fysikerne W. Shockley, W.H. Brattain og J. Bardeen, som opfandt transistoren. De blev i 1956 tildelt Nobelprisen i fysik. Nøøj, hvor er de dygtige. Men hvordan opfandt de den??

7 For at finde en afløser til radiorørene, kastede flere fysikere sig over nogle grundstoffer, som kemisk set lignede metaller, men ikke var det. - Og det er disse grundstoffer som bliver kaldt for halvledere. Afløseren skulle bruge mindre strøm, bruge mindre energi og producere mindre overskudsvarme. I 1947 opdagede Brattain ved en tilfældighed, at siliciums ledningsevne ændredes af kondensvand på stoffets overflade. Det viste sig hurtigt, at hemmeligheden ved halvlederstofferne var, at de kunne lede strøm, når de fik tilsat lidt forurening i form af atomer fra andre hovedgrupper.

8 DEN FØRSTE TRANSISTOR

9 I 1948 annoncerede Bell Labs denne opdagelse, og hermed var starten gået på udviklingen af et salgbart produkt. Men først midt i 50’erne blev transistorerne så billige og pålidelige, at de efterhånden erstattede radiorørene i datamaskinerne.

10 Glaskarret indeholder 30. 000 transistorer
Glaskarret indeholder transistorer. I 1979 ind-holdt en enkelt mikroprocessor lige så mange transistorer.

11 I dag laves flere transistorer end der trykkes bogstaver i samtlige bøger, blade samt com-puterprint og de findes i mange ting fra talende julekort til avancerede computere. Transistorens betydning for størrelsen af de elektroniske apparater har været stor. I dag arbejder man hen imod en computerprocessor der rummer 1 mia. transistorer.

12 SLUT, PRUT, FINALE


Download ppt "TRANSISTOR Af Line, Christina og Trine"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google