Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Phenoler og Ethere 2KEMI 2004 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Phenoler og Ethere 2KEMI 2004 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol."— Præsentationens transcript:

1

2 Phenoler og Ethere 2KEMI 2004

3 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol er en opbygning hvor en Hydroxygruppen sidder direkte på en benzen ring. Phenoler: En phenol er en opbygning hvor en Hydroxygruppen sidder direkte på en benzen ring.

4 Fremstilling Phenol fremstilles industrielt ud fra propen og benzen hvor katalysatoren er aluminiumchlorid  Phenol fremstilles industrielt ud fra propen og benzen hvor katalysatoren er aluminiumchlorid  Dette skaber Dette skaber propan-2-ylbenzen som oxideres videre med reaktionen med dioxygen og tilstedeværelse af katalysator  propan-2-ylbenzen som oxideres videre med reaktionen med dioxygen og tilstedeværelse af katalysator 

5 Ved tilsætning af 10% svovlsyre spaltes peroxidet til phenol og propan (acetone) Ved tilsætning af 10% svovlsyre spaltes peroxidet til phenol og propan (acetone) 

6 Ethere Billed af dimethylether: Billed af dimethylether: Dimethylether blev tidligere brugt som bedøvelsesmiddel. Dimethylether blev tidligere brugt som bedøvelsesmiddel. Ethere: En ether opstår når to alkoholer reagerer inbyrdes. Ethere: En ether opstår når to alkoholer reagerer inbyrdes.

7 Fremstilling af dimethylether Dimethylether fremstilles når to methan molekyler reagerer med hinanden med avpvlsyre som katalysator  Dimethylether fremstilles når to methan molekyler reagerer med hinanden med avpvlsyre som katalysator 

8 Anvendelse Dimethylester ersattter freo som driv middel I sprayflasker til blandt andet kosmetik. Dimethylester ersattter freo som driv middel I sprayflasker til blandt andet kosmetik. Muligt alternativ for dieselolie! Muligt alternativ for dieselolie! Stoffet er sundhedsmæssigt ufarligt, men er derimod meget brandfarligt. Stoffet er sundhedsmæssigt ufarligt, men er derimod meget brandfarligt.

9 Peroxiddannelse Pga. brandfarlighed og eksplosionsfare når DME blandes med luft, skal diethylether omgås med stor forsigtighed. Der kan også dannes eksplosions- farlige peroxider pga. utilsigtet autooxidation. Hvis en beholder med DME udsættes for lys kan der ske en brydning af bindingerne i nogle af molekylerne. Pga. brandfarlighed og eksplosionsfare når DME blandes med luft, skal diethylether omgås med stor forsigtighed. Der kan også dannes eksplosions- farlige peroxider pga. utilsigtet autooxidation. Hvis en beholder med DME udsættes for lys kan der ske en brydning af bindingerne i nogle af molekylerne.

10 De to spaltningsprodukter har hver en uparret elektron. De kommer fra den brudte elektronparbinding. Disse partikler kaldes radikaler, og er meget reaktionsvillige I DME beholderen kan de reagere med dioxygen. De to spaltningsprodukter har hver en uparret elektron. De kommer fra den brudte elektronparbinding. Disse partikler kaldes radikaler, og er meget reaktionsvillige I DME beholderen kan de reagere med dioxygen.

11 Da det kan eksplodere Det nye radikal kan reagere med et andet radikal og danne et peroxid Det nye radikal kan reagere med et andet radikal og danne et peroxid Det er især farligt at destillere peroxidholdig diethylether. Det er især farligt at destillere peroxidholdig diethylether.

12 Lavet af Rune Møller-Lassesen og Susanne Andersen


Download ppt "Phenoler og Ethere 2KEMI 2004 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google