Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Proteinkvalitet i ensilage

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Proteinkvalitet i ensilage"— Præsentationens transcript:

1 Proteinkvalitet i ensilage
Hanne Bang Bligaard Husdyrfaglig Innovation

2 Nedbrydning af næringsstoffer i vommen

3 Stor spredning i opløseligt råprotein
3.088 prøver af kløvergræsensilage, 2007

4 Protein i 1. slæt er mere opløseligt end øvrige slæt
Tørstof g/kg Råprotein g/kg TS Opl råprotein g/kg råprotein NH3-N gN/kg N FK Org. Stof %OM 1. Slæt, gns std. 377 84 147 23 648 63 22 79 4 2. Slæt, gns std. 406 117 155 28 565 71 70 73 Majs, gns. 355 30 6 450 66 48 12 76 2 Protein i majs er mindst opløseligt, men variationen er lige som stor som i græs!

5 Protein i 1. slæt er mere opløseligt end øvrige slæt – Mindst i majs
Tørstof g/kg Råprotein g/kg TS Opl råprotein g/kg råprotein NH3-N gN/kg N FK Org. Stof %OM 1. slæt Gns std. 10 90 377 84 147 23 648 63 22 79 4 2.slæt 406 117 155 28 565 71 70 73 Majs, gns. 355 30 6 450 66 48 12 76 2 573 721 474 644 369 533

6 AATp20: -3 g/kg TS, når opløseligt råprotein stiger

7 PBVp20: + 5-6 g/kg TS, når opløseligt råprotein stiger

8 Det er kun den ”rå” direkte virkning af opløselighed på proteinkvaliteten
De faktorer, der sikrer en lav protein-opløselighed er samtidigt de faktorer, der sikrer en god og stabil ensilage Fordøjelighed, foderoptagelse, stabilitet

9 Flere faktorer påvirker proteinnedbrydningen
Planten Art Udvikling N Stress Fortørring Langsom? Effektiv? Ensilering Plantens egne proteaser Mikrobiel nedbrydning

10 Bælgplanter og græsser (frisk)
Hoffman et al., 1993

11 Mindre opl. råprotein ved stigende andel iNDF i ensilagen

12 Græsblandinger m/u rødkløver
41 6 44 42 slæt, kløvergræsensilage. Tal på søjlen angiver antal prøver

13 ”Proteinprojekt 2007” Tak for indsatsen til: Slå flere fluer …
Kvægrådgivere fra: Landbo Midt/Øst Heden og Fjorden LandboThy NordVest Agro Jysk Kvægrådgivning Syddansk Kvæg

14 Oplægget var 4 delprojekter:
Effektiv fortørring: Finsnitning: Hvid- eller rødkløverblandinger Fortørring Effektiv (>32% ts v/24 t) Langsom (>48 t el. regn) Mål: 4*20 prøver Opnået: 64 prøver Hvid- eller rødkløverblandinger Snitlængde: Finsnitning Opsamlervogn Mål: 4*20 prøver Opnået: 24 prøver

15 Sidste to delprojekter udgik:
Ensileringsmidler: Varmeskadet ensilage: Hvidkløverblandinger Ensileringsmiddel: Homofermentative mælkesyrebakterier (”højt” ensileringspotentiale) Kofasil Liquid (”lavt” ensileringspotentiale) Mål: 2*20 prøver Opnået: 5 prøver Mørkfarvet ensilage med tobaks- eller karamelagtig lugt Ingen prøver modtaget

16 Fakta om de 80 prøver: 85 % var bredspredt Lagtykkelse: 20 % var vendt
63% i plansilo 32% i markstak 5 % på betonplads 20 % dækkede stakken straks – resten 2-12 timer efter Lagtykkelse: < 10 cm: 25 % 10-30 cm: 69 % > 30 cm: 6 % Pakning efter sidste læs: < 30 min: 43 % 30-60 min: 51 % > 60 min: 6 %

17 Fordeling af prøver efter fortørringstid
Antal dage på skår Antal prøver HE HL RE RL 1 2 3 4 5 7 14 10 8 6 Gennemsnit 1,8 2,4 1,1 2,5 H = Hvidkløverblandinger R = Rødkløverblandinger E = Effektiv fortørring L = Langsom fortørring

18 Forskel i fortørring ikke stor nok til at slå igennem på proteinopløselighed
HL RE RL Antal 23 8 18 15 Tørstof, g/kg 384 326 402 336 Råprotein, g/kg ts 135 132 145 144 Opl. Råprotein, g/kg råprotein 679 660 597 605 NH3-N, gN/kg N 65 56 AATp20, g/kg TS 82 80 81 79 PBVp20, g/kg TS 2 13 14 Tendens til at andel opl. råprotein stiger med stigende antal dage på skår

19 Finsnitning gi´r mere effektiv ensilering – dog ikke signifikant her
HF HO RF RO Antal 3 11 7 Tørstof, g/kg 425 361 455 399 Råprotein, g/kg ts 124 149 158 Opl. Råprotein, g/kg råprotein 625 677 582 597 NH3-N, gN/kg N 63 66 57 67 AATp20, g/kg TS 83 79 PBVp20, g/kg TS 10 13 14 29 H = hvidkløverblandinger R = rødkløverblandinger F = finsnitning O = opsamlervogn

20 Mindre opløseligt protein ved god forgæringskvalitet
1. slæt, kløvergræsensilage

21 Sammenhæng mellem forgæringsparametre og opl
Sammenhæng mellem forgæringsparametre og opl. råprotein er tydeligere i majsensilage Majsensilage: Mælkesyre, eddikesyre og pH forklarer 47% af variationen Korrelation mellem NH3-N og opl. råprotein = 0,75 Kløvergræsensilage: Øko/konv, %TS, iNDF, NDF, råprotein, fordøjelighed, mælkesyre og pH forklarer 48 % af variationen Svag sammenhæng til NH3-N

22 Majsensilage ikke stabil efter 3 uger
Opløseligt råprotein stiger ca. 40 gram fra 3-5 uger efter høst

23 Ensileringsmidler i kløvergræsensilage, 1. slæt
Ensile-rings-middel Antal Tørstof Opl. P NH3-N NDF iNDF g/kg g/kg råprotein g/kg N g/kg TS g/kg NDF Homofer-mentative mælkesyrebakterier 29 385 633 47 393 126 Ingen 1079 377 652 64 396 127

24 Ensileringsmidler i majsensilage
Ensile-rings-middel Antal Tørstof Opl. P NH3-N NDF iNDF g/kg g/kg råprotein g/kg N g/kg TS g/kg NDF Homofer-mentative mælkesyrebakterier 9 360 428 48 343 150 Ingen 834 354 453 338 145

25 Opsamling: Høj andel opløseligt råprotein giver mindre AAT og mere PBV
Hvidkløver og lucerne har høj opløselighed Rødkløver og græs har lavere opløselighed Effektiv fortørring reducerer proteinnedbrydningen Effektiv ensilering reducerer proteinnedbrydningen

26 Opsamling fortsat: Første slæt har højere andel opløseligt protein end øvrige slæt Øget vækststadium hæmmer opløseligheden men pos. virkning af høj fordøjelighed på AAT virker stærkere end neg. virkning af opløseligheden Ensileringsmidler, kan reducere proteinnedbrydningen lidt

27


Download ppt "Proteinkvalitet i ensilage"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google