Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten"— Præsentationens transcript:

1 Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Spis lidt af det hele De enkelte fødevarer indeholder forskellige vitaminer, mineraler og mange andre sunde stoffer. Ved at spise lidt af det hele får kroppen alle de næringsstoffer, den har brug for. At spise varieret betyder i praksis, at sammensætte måltiderne med mad fra alle fødevaregrupper. Sørg for hver dag eller næsten hver dag at spise noget inden for disse fødevaregrupper - og varier mellem forskellige produkter inden for hver gruppe: Frugt og grønt Brød, gryn, kartofler, ris og pasta Fisk Kød og æg Mælk og ost Sodavand, slik, kager, snacks og is er ikke omfattet af rådet om variation, idet der ikke er nogen ernæringsmæssige fordele ved at spise disse produkter. Ved at spise sundt og varieret og være fysisk aktiv, er der plads til lidt af det søde – ved særlige lejligheder. Hold øje med vægten Den bedste måde at forebygge overvægt på er ved at leve efter de 8 kostråd. Hvis man ønsker at tabe sig, skal man gå efter de overkommelige forandringer. Spis regelmæssige måltider med mange grønsager. Spis mindre portioner, og spar på det fede og søde. Få bevægelse ind som en naturlig del af hverdagen ved fx at vælge cyklen frem for bilen eller trappen frem for elevatoren. Gå til en sjov sport. 1

2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet
Dias 2 – undlad eller skrab fedtstof på brødet Skrab brødet En stor del af det fedt vi spiser, smører vi på brødet. En effektiv måde at spare på fedtet er derfor at undlade eller skrabe fedtstoffet på brødet. Voksne spiser 195 gram brød dagligt, hvilket svarer til ca. 4 skiver brød. Børn spiser lidt mindre, 154 gram dagligt. 2

3 Så meget fedt bliver det til på en uge
Dias 3 – så meget fedt bliver det til på en uge. På billedet: Eksempel på hvor meget fedtstof det bliver til i løbet af en uge, hvis du spiser 4 skiver brød om dagen. Mængde fedtstof pr. skive En uges forbrug Udelade 0 gram Skrabet / 4 gram 112 gram / ca. ½ pakke smør Mellem/ 8 gram 224 gram / ca. 1 pakke smør Tyk/ 12 gram 336 gram / 1 1/3 pakke smør 3

4 Energi i maden Mad og drikke giver din krop den energi, som den skal bruge for at kunne fungere. Energi måles i kJ eller kalorier. På varen kan du se, hvor mange kJ der er per. 100 gram. Et barn på 6-9 år har cirka brug for at få kJ på et døgn (24 timer). En pige på år har cirka brug for kJ, mens en dreng på samme alder har brug for kJ. Dias 4 – energi i maden 4

5 Diskussion – energi Se på billederne nedenfor:
Vidste du, at der er så meget energi i maden? Hvad overrasker dig mest? Hvad tror du mætter mest? Hvad sker der hvis du får for meget energi? Dias 5 – diskussion 5

6 Klasseopgave – energi i varen
Kig på næringsdeklarationen på fire varer og udfyld skemaet. Hvor mange kJ er der i varen pr. 100 gram? Hvor meget er det pr. gram? Vej en portion – hvor mange kJ er der i portionen? Produkt kJ pr. 100 g kJ pr. gram Vægt af produkt kJ i produkt % daglig energiindtag Olivenolie 3.700 3.700/100 = 37 500 g 37x500 = (18.500/7.700)x 100 = 240% Dias 6 – klasseopgave Læreren medbringer varene. Det er mere overskueligt for eleverne hvis læreren medbringer små portioner – fx en lille yoghurt eller en lille marmelade. Det vigtigste er, at alle varer har en næringsdeklaration. 6

7 Hvor lang tid tager det at forbrænde energi?
Dias 7 – hvor lang tid tage det at forbrænde energi 7

8 Saras mad Morgenmad: 1 kop te 1 glas letmælk 2 skiver lyst brød
2 skiver ost 45 + 2 tsk. syltetøj Mellemmåltid ½ l cola 2 stk pålægschokolade 1 portion chips Frokost: 1 glas skummetmælk 1 portion frugtyoghurt 3 halve skiver rugbrød Leverpostej til en skive brød 1 skive ost 45+ 1 stk pålægschokolade Rød peber som pynt Agurk som pynt Aftensmad: 1 glas vand 1 portion pasta 1 portion kødsovs 4 jordbær 1 portion is Dias 8 – Saras mad 8


Download ppt "Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google