Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturgenopretning i naturfølsomme ådale – Eksempel fra Esbjerg Kommune

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturgenopretning i naturfølsomme ådale – Eksempel fra Esbjerg Kommune"— Præsentationens transcript:

1 Naturgenopretning i naturfølsomme ådale – Eksempel fra Esbjerg Kommune

2 Projektets formål Formål med projektet:
At forbedre passageforholdene ved Endrup Mølle Dambrug, således at primært snæblen, men også laks samt flod- og bæklampret får fri adgang til større områder af Sneum Å systemet. At forbedre gyde- og opvækstforholdene for snæbel og laksefisk. At sikre uhindret passage for områdets øvrige fauna bl.a. odder og makroinvertebrater. Minimumskrav til en effektiv passage Strygets hældning må ikke overstige 5 ‰. Vandhastigheden på stryget må ikke overstige 0,8 m/s i middelvandføringer. Ovenstående punkter skal begge være opfyldt for at opnå en effektiv passage.

3 Indledende vurderinger
Rigkær ( m opstrøms Bygaden) Udgør 1,3 ha. Ligger ud til Sneum Å. Rigkær (ca. 450 m opstrøms Bygaden). Udgør ca. 0,9 ha. Ligger ca. 200 m vest for Sneum Å. En højt (A) målsat mose. Den ligger mellem 200 og 600 m opstrøms Bygaden. Snæbel er en art med ugunstig prognose i området. Kransnålalge-søer er en naturtype med ukendt prognose i området. Okkerpåvirkning. Okker er den væsentligste årsag til manglende målopfyldelse i EK. Ovenstående har haft stor betydning for fastsættelsen af de ydre rammer for projektet.

4 Tilbagegangen af de potentielle rigkær i mosen (DB Ident 200089241)
1990 2004 Arealet er vådt. Sænkningen af vandstanden på < 10 cm vil forbedre muligheden for at arealerne bedre kan plejes i sommermånederne, hvorved tilbagegangen for rigkærsplanterne kan vendes. Flodemålet ved opstemningen har ikke ændret sig fra 1990 (tv) til 2004 (th), både 1990 og 2004 var nedbørsrige. Det er derfor sandsynligt, at tilbagegangen kan tilskrives arealreduktion forårsaget af tilgroning.

5 Bindinger til projektet
Af hensyn til rigkærene i området må vandspejlet ved udløb fra Omme Østre Bæk ikke afvige væsentligt (< 10 cm) fra det nuværende. Denne binding beskytter ligeledes mod øget okkerudvaskning til Sneum Å. Ønsker fra lodsejere langs Vibækvej om at bevare fiskeret samt at vandstanden ikke må stige på den del af vandløbet, der løber parallelt med Vibækvej. Vandstanden under den eksisterende vejbro ved hovedvejen må ikke hæves betydeligt i forhold til det nuværende niveau. Det sedimenterede materiale opstrøms mølleopstemningen skal fjernes. Dræn, der har udløb i Sneum Å, skal bibeholde den nuværende afstrømningsmæssige funktion.

6 1 2 Projekt Stryglængde (m) Maks. Hældning (‰) Maks. Vandhast. (m/s)
2 løsningsmuligheder 1 2 Projekt Stryglængde (m) Maks. Hældning (‰) Maks. Vandhast. (m/s) Oprindelig projekt 370 5 0,75 Endelige projekt 415 0,63

7 Valg af passageløsning
Passageløsningen – påvirkning af naturtyper og -arter Snæbel: Det vurderes, at begge projekter vil skabe faunapassage. Det oprindelige forslag er dog beliggende i en gråzone, grundet beregningernes usikkerhed. Snæbel har ugunstig bevaringsstatus, og er akut truet. Rigkær: Begge projekter søger at minimere påvirkningen af rigkærsområdet nord for byen. Det oprindelige projekt medfører dog en større påvirkning (kørsel, udlægning af sten m.v.). Rigkær har ugunstig bevaringsstatus i habitatområdet. Søen: Det oprindelige projekt forventedes at medføre betydelige påvirkning af kransnålalgeforekomsten. Esbjerg Kommune har vurderet, at den naturmæssige værdi af søen er begrænset (etableret i firserne, og forekomsten af kransnålalger (bugtet glanstråd – alm.) er < 5 %). Det nye projekt fjerner søen, og dermed også kransnålalgeforekomsten. På baggrund af ovenstående faldt valget på løsning 2, hvor der etableres et slyng igennem kransnålalgesøen. Prioritering ift. naturtyper og arter: Snæbel – Rigkær – Kransnålalgesø.

8 Klage - Danmarks Sportsfiskerforbund
Klager finder, at: kommunen ikke har foretaget en lovpligtig konsekvensvurdering af mulige påvirkninger af rigkær Kommunens vurderinger og konklusioner ikke lever op til habitatdirektivets krav til konsekvensvurdering (muslingedommen). Klager finder, at bindingerne har givet anledning til en meget teknisk kompliceret og dårlig løsning, der ikke fører til etablering af en naturlig hydrologi i Sneum Å, og som ifølge klager har følgende konsekvenser: Åen mister flere kilometer potentielt gydevand Faldet af vandløbsbunden ved stemmeværket er tæt på at være for stort i forhold til snæblens svømmeevne. det godkendte projekt ikke er i overensstemmelse med Natura 2000-planens tilkendegivelser om, retablering af naturlige hydrologi i Sneum Å. Endvidere anføres det, man har gjort kommunen opmærksom på de nævnte forhold, og har anmodet kommunen om at følge anbefalingerne i notat til Miljøstyrelsen ”Faunapassageløsninger – en opfølgning på faunapassageudvalgets arbejde”. Klager er af den overbevisning, at en større vandstandssænkning i Sneum Å, bl.a. ved området ved Omme Østre Bæk, vil have en positiv effekt på rigkærene.

9 Natur- & Miljøklagenævnets afgørelse
Natur- og Miljøklagenævnet finder, at det havde været bedst stemmende med habitatbekendtgørelsens § 7, stk. 4, hvis kommunens konsekvensvurdering af projektets påvirkning af rigkær havde været indeholdt i afgørelsen. Nævnet vurderer, at Esbjerg Kommunes afgørelse om etablering af faunapassage i Sneum Å sikrer, at Der ikke sker en negativ påvirkning af Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag, herunder rigkær. Der sikres væsentlige forbedringer for snæbels leve- og ynglevilkår, dvs. projektet er i overensstemmelse med Natura 2000-planens indsatskrav til opnåelse af gunstig bevaringsstatus for snæbel og har dermed en naturforbedrende funktion. Det er nævnets opfattelse, at Esbjerg Kommunes valgte binding for projektet om at sikre, at der ikke sker en negativ påvirkning af Natura 2000-naturtypen rigkær, er både lovlig og saglig. Konklusion Natur- og Miljøklagenævnet finder således, at Esbjerg Kommunes afgørelser efter vandløbslovens § 17 og § 48 samt dispensationen fra naturbeskyttelseslovens § 3 er i overensstemmelse med habitatbekendtgørelsens § 7. Natur- og Miljøklagenævnet stadfæster på den baggrund Esbjerg Kommunes afgørelse af juni 2011 om etablering af faunapassage ved Endrup Mølle i Sneum Å.


Download ppt "Naturgenopretning i naturfølsomme ådale – Eksempel fra Esbjerg Kommune"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google