Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt."— Præsentationens transcript:

1 Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt og alligevel turde, ville og kunne?

2 Ida Koch, 2005 HJÆLP TIL EFTERLADTE - krisebehandlingstilbud NOGLE RÅD TIL PÅRØRENDE TIL EFTERLADTE - OG BEHANDLERE - ”være der” - den efterladte har mistet, skal ikke forlades yderligere - hjælpe med at konfrontere tabet - lindre, men ikke trøste - mane til tålmodighed - kunne vende tilbage til sorgen / tabet mange gange - respektere den efterladtes ”sted” – ikke tænke faser - legitimere alle slags følelser – også raseri, glæde og lettelse - hjælpe til at strukturere hverdagen - sørge for fysiske behov og praktiske spørgsmål - passe på sig selv (samtaler / supervision m.v.)

3 Ida Koch, 2005 REAKTIONER FRA ANDRE OG I DEN EFTERLADTE - afstandtagen fra andre - bebrejdelser / selvbebrejdelser - andres ængstelighed for at omtale dødsfaldet og den afdøde - familiære og andre netværkskonflikter - hemmeligholdelse af dødsårsag - isolation og ensomhed - ingen at dele sorgen og andre svære følelser med - ingen at få personlig og praktisk støtte fra - angst for gentagelse af et selvmord i netværket - følelsesmæssigt kaos, krise - vrede og fortvivlelse over den afdødes handling - uforståelige og uacceptable følelser - HVORFOR?

4 Ida Koch, 2005 AT VÆRE (SAGS)BEHANDLER FOR EN SELVMORDSTRUET KAN BETYDE - at leve med en konstant trussel om at miste - ikke at turde regne med vedkommende - at undertrykke egne meninger, ikke sætte grænser eller turde tage konflikter, o. s. v. - hele tiden at skulle passe på den anden, kontrollere… - at føle skyld over, at den anden har det så dårligt - at gøre alt for at forhindre selvmordet - at blive konfronteret med egen afmagt - at leve med døden inde på livet - at ønske at trække sig væk fra den anden - at trøste og undgå sårbare emner - at blive træt, måske udbrændt - at ønske, at vedkommende realiserer selvmordet

5 Ida Koch, 2005 TERAPEUTERS REAKTIONER VED SELVMORD (OG FORSØG) BLANDT DERES PATIENTER/KLIENTER - Initialt chok - Gråd, sorg og tristhed - Skyld - Frygt for kritik og straf - Vrede og fordømmelse - Tvivl og utilstrækkelighedsfølelse - Skam - Ændret forhold til kolleger - Læggen afstand til begivenheder - Mistro til egen uddannelse - Ændring i arbejdet med andre patienter/klienter (Efter Bente Hjorth Madsen)


Download ppt "Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google