Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst"— Præsentationens transcript:

1 Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Sansernes udvikling Den normale udvikling

2 Finmotorik & grov motorik
Børn starter med at udvikle den grove motorik som fx rulle, kravle og gå. Efter de har lært de grove, begynder de at lære finmotorik som er betegnelsen for bevægelser hvor de små muskelgrupper som fodens, øjets, mundens og mimikkens led og muskler, bliver brugt.

3 Vækst Barnet vokser især meget det første år. Som tommelfingerregel har det fordoblet sin fødselsvægt, når det bliver fem måneder og tredoblet den i et-års-alderen. På det tidspunkt vejer de fleste børn mellem 8 og 12 kg og måler cm.  Det vigtigste er at længde og vægt følges ad. Barnets udvikling med kroppen varier meget for hvad barnet laver i børnehaven/vuggestuen/fritidshjem, Fx sport, psykisk aktivitet eller om der bliver daset derhjemme foran TV.

4 Sanser Det nyfødte barn bruger alle sine sanser. Det kan se, høre og føle, og har en meget fin lugtesans. Barnet har desuden medfødte reflekser. For eksempel vil det søge efter mad og forsøge at sutte på alting. Griberefleksen gør, at alle nyfødte griber godt fast, hvis man rækker dem en finger. Endelig vil barnet bevæge benene, som om det går, hvis man holder det lodret og lader fødderne røre underlaget. Man kan også få barnet til at træne visse muskler helt fra starten, som gør dem stærkere i ryggen og hurtigere kan komme til at lære at gå.

5 Det nyfødte barns syn Børn kan se, straks når de er blevet født. De nyfødte kan endda fastholde blikket i kortere eller længere tid. Når barnet er cirka to uger gammelt kan det fokusere på ting, som er 20 centimeter væk. Det kan følge bevægelser og smile til mennesker, som det ser hver dag. Barnet reagerer især på klare farver som gul og rød, og meget gerne kontraster, som for eksempel sort, hvid, sort eller gul. Fire til seks uger gammelt kan barnet følge og holde blikket fast på for eksempel legetøj. Barnets egne hænder bliver interessante og spændende i to- til tre-måneders alderen. Hvis man er bange for, at barnet ser dårligt, kan man tale med sundhedsplejersken eller lægen om det. De vil kunne konstatere, om der er grund til yderligere undersøgelser

6 Barnets Hørelse Allerede mens barnet ligger i livmoderen, kan det høre. Man mener også, at barnet kan genkende de stemmer, som det ofte har hørt, inden det blev født. Det lille barn har en meget fin hørelse, men reagerer ikke altid på de samme lyde som voksne. Nogle nyfødte kan sove fra en vældig larm, mens andre reagerer på de mindste lyde. Når barnet får muskelstyrke nok til at dreje hovedet, vil det prøve at vende sig efter lyden af en kendt stemme. Omkring seks- måneders-alderen vil mange børn reagere på deres eget navn, fordi de blevet van til at høre det specifikke navn fra forældrenen.

7 Barnets Hørelse Øvelser er også testet at hørelsen påvirker barnet meget, selv når barnet er inde i maven og ikke blevet født endnu. Testen gik ud på at finde den lyd som barnet kunne genkende, og det var tæretumbleren, fordi det minder barnet om at være inde i maven på moren. Denne taktik beroliger barnet, og ofte en god ide hvis man ikke lige står og har tid til selv at tage sig af situationen.

8 Den normale udvikling Den normale udvikling for børn/unge er at de starter godt ud med de normale sanser som beskrevet i de andre dias. Senere hen kommer psykisk aktivitet hen og spiller en vigtig rolle. Det samme som nærings indholdet i det mad barnet får gennem hele barndommen. Derfor er det vigtigt at holde kroppen i gang og holde styr på hvad barnet laver gennem sin ungdom. Mange forældre får barnet til at gå til en sport, som holder dem beskæftiget med aktiviteten og lære at få det til en vane.

9 Kildehenvisninger NWg


Download ppt "Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google