Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den danske nationalsang

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den danske nationalsang"— Præsentationens transcript:

1 Den danske nationalsang
Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand nær salten østerstrand. Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark, og det er Frejas sal, og det er Frejas sal. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen spejler sin top i bølgen blå, sin top i bølgen blå.

2 Nationalisme Den danske nationalsang er skrevet i 1823 af Adam Oehlenschläger I tallet blomstrede nationalismen i Europa og i Danmark Fædreland Modersmål Før i tiden har det ikke været så væsentlig, hvilket land man hørte til, der var det mere et spørgsmål om hvem der var ens konge. Det ændre sig i 1800-tallet. Lige pludselig handler det om at samle sit land – og føle et fællesskab under det land. Se på de to ord Fædreland og Modersmål: hvad betyder de? Hvad er der specielt ved dem? ( fædre = far) (moder = mor) Hvad betyder ens mor og far?

3 Hertugdømmerne Slesvig og Holsten
Slesvig og Holsten er selvstændige hertugdømmer under Danmark Danmark, Slesvig og Holsten kaldes for Helstaten → Slesvig og Holsten har fra gammel tid været underlagt det danske rige. De fleste taler tysk i Slesvig. Det har ikke været et problem før nationalismen kommer til Danmark. På en måde var Danmark faktisk et multikulturelt land dengang. Hvad betyder multikulturelt? Vi mistede Norge i 1814, men før det var det faktisk en del af Danmark… Det er ikke helt den samme multikuturellititet vi oplever i dag, fordi kulturerne dengang var mere ens.

4 Dannevirke Dannevirke består af forskellige volde, der er designet til at holde fjenden ude. Det er et fæstningsværk der består af flere dele – volde. Dette billede er overdrevet. Sådan ser Dannevirke ikke ud i 1864.

5 Dannevirke betyder: Danernes værk
Dannevirke betyder: Danernes værk. Har hørt under Danmark siden middelalderen. Er udover at være et forsvarsværk også et nationalt symbol. Dette nationale symbol er placeret i Slesvig. Det ønsker Danmark skal høre under det danske rige.

6 Konflikten: Slesvig og Holsten vil tilhører det tyske forbund – En grænse ved Kongeåen→ I Slesvig ønsker befolkningen ikke at blive danskere – de taler tysk og vil heller høre til det tyske forbund. Dette fører til oprør. Slesvig får støtte af Holsten. Umiddelbart står Danmark stærkt i en krig mod Slesvig, fordi statshæren er større og bedre organiseret end oprørshæren, MEN: Danmark vil have Slesvig – En grænse ved Ejderen → Helstatsgrænsen →

7 Det tyske forbund Oprørshæren får støtte af Preussen.
Preussen ønsker at samle hele det tyske forbund under Preussisk ledelse. Tyskland var på dette tidspunkt et kludetæppe af små stater. Danmark er lige pludselige underlegne i antal.

8 Stormagterne: England og Rusland
Det går dårligt for Danmark Stormagterne holder øje med krigen i DK, og støtter Danmark i den – vi får hjælp fra Sverig, som sender tropper. Den russiske zar presser Preussen til at forlade Jylland.

9 Borgerkrigen England foreslår en deling af Slesvig i en dansk og en tysk del, men DK nægter. Efter flere nederlag opnår DK en dyrkøbt sejr i Fredericia og Slesvig Holsten mister deres allierede Preussen. Danmark vinder krigen, men der sker ingen forandring. På en konference i london beslutter stormagterne, at lade det hele vend tilbage som det var – dette kaldes den europæiske nødvendighed. Helstaten består endnu engang.

10 Danmark vinder krigen i 1848 - 51
Danmark får en fuldstændig urealistisk forestilling om krigen i Vi glemmer alt om de tab vi har lidt og vi har en forventning om at have vundet krigen ene og alene. Se på billedet – Hvad ligner det? Hvordan ser det ud? Sejsrus!

11 Londonkonferencen der sker ingen forandring. På en konference i london beslutter stormagterne, at lade det hele vende tilbage som det var – dette kaldes den europæiske nødvendighed. Helstaten består endnu engang. Fra 1851 til 1863 opstår der spændinger imellem Slesvig og Danmark. Danmark forsøger at gøre Slesvig mere Dansk.. De indføre det danske sprog i kirken, i skolen og i administrationssproget. Forestil jer at der var en der trådt ind i klasselokalet og sagde at fra nu af skulle vi tale tysk…

12 Novembertraktaten Novembertraktaten er en lov som også gælder for Slesvig og Holsten. Dette har samme karakter som en krigserklæring – den er et brud imod stormagternes aftale fra Preussen forlanger at Danmark trækker den tilbage, men dette sker ikke og Dk er i krig mod Slesvig Holsten og Preussen. Vi er beruset af vores sejr i sidste krig og forventer stadig at stormagterne og Norge og sverige vil hjælpe os. Det vil de ikke.

13 Da det går allerdårligst for DK i krigen foreslår England dog endnu en gang en deling af slesvig i en dansk og en tysk del. Dette vil Preussen faktisk gerne gå med til, men DK afslår. Hvad synes i om det valg?

14 Danmark tror at de kan vinde den krig
Danmark tror at de kan vinde den krig. De er overbeviste om at Dannevirke og deres hær er i tip top form. Det er de ikke… Dannevirke er forfalden og hæren har ikke en chance mod den preussiske krigsmaskine.

15 Danmark lider et stort nederlag

16 Danmark før og efter krigen i 1864
Og mister en stor bid af DK. Efter dette bliver DK for alvorlig lille. Hvad tænker i om forskellen? Jeg vil slutte med et citat fra den engelsk premierminister: Hvis i synes det her er forvirrende og svært at holde styr på så bare rolig det er ikke ene om. Den engelske premierminister skulle dengang have sagt følgende til Dronning Victoria:

17 Citat af den engelske premierminister Palmerston:
”Der er kun tre mennesker som forstår det slesvig-holstenske problem. Den første er hertugen af Augustenborg, men han er død, den anden er en tysk professor, men han er blevet sindssyg af det og den tredje er mig – og jeg har glemt alt om det”


Download ppt "Den danske nationalsang"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google