Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

NBO – 60 års nordisk boligpolitisk samarbejde NBO stiftet i 1950 – almennyttige og kooperative boligorganisationer i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "NBO – 60 års nordisk boligpolitisk samarbejde NBO stiftet i 1950 – almennyttige og kooperative boligorganisationer i Danmark, Finland, Norge og Sverige."— Præsentationens transcript:

1 NBO – 60 års nordisk boligpolitisk samarbejde NBO stiftet i 1950 – almennyttige og kooperative boligorganisationer i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Island med 1990, Finland meldt ud 2007. Grundlaget den nordiske velfærdsmodel og organisationer, som arbejder med et samfundsmæssigt og socialt sigte. Men velfærdsmodellen er udfordret, boligpolitikken er ændret og organisationerne er ændret. Findes en fælles NBO platform – en NBO vision?

2 Vigtig erfaringsudveksling Vigtigt at vide, hvordan andre lande og organisationer tackler de samme udfordringer. I 1950 tanker om tættere nordisk samarbejde – blev i stedet til det europæiske samarbejde med forskellig tilknytning af de nordiske lande. Men stadig størst udbytte af erfaringer på nordisk basis. Årsag: Sprog og større lighed i institutionernes indretning og samfundets opbygning.

3 NBO samarbejde og enighed i forhold til EU Typisk godt samarbejde mellem NBO organisationerne i forhold til CECODHAS og EU. I interne debatter i CECODHAS og i delvis fælles interessevaretagelse i Bruxelles. Aktuelt eksempel på samarbejde: EU-reglerne om statsstøtte – formel forskel mellem Danmark og Sverige, men overensstemmelse i tænkemåde.

4 En nordisk vision – nogle udfordringer Forskelle i den boligpolitiske udvikling i de enkelte lande: Liberalisering og afvikling af subsidier stærkere i Norge og Sverige end i Danmark. Forskelle mellem udlejningsboliger (SABO, BL og Félagsbûstadir) og boligkooperation (NBBL, HSB, Riksbyggen og Búseti). Forskelle i den politiske bevægelsesfrihed i de enkelte organisationer (f.eks. SABO´s medlemmer ejet af kommunerne, BL´s med beboerflertal). En NBO vision som fælles mangefold.

5 Forslag til NBO´s vision (1 Økonomisk holdbare boliger: - Kvalitet i anlæg og drift. - Gennemsigtig økonomi for de boende. - Sikker og stabil finansiering. Vi kan gøre det bedre hvis: - Balance mellem boligformerne. - Kommunerne ansvar for boligforsyningen. - Direkte beboerstøtte og støtte i forhold til særlige samfundshensyn.

6 Forslag til NBO´s vision (2) Økologisk holdbare boliger: - Forvaltning med minimal miljøpåvirkning. - Reducere energiforbruget. - Miljørigtigt nybyggeri med totaløkonomi. Vi kan gøre det bedre hvis: - Incitamenter til økologisk adfærd i lovgivning. - Bedre information om økologisk adfærd. - Støtte til energibesparelser i eksisterende boliger fra strukturfonde eller stat.

7 Forslag til NBO´s vision (3) Socialt holdbare boliger: - Gode boliger uanset indkomst m.m. - Blandede boligområder. - Aktiv beboerinddragelse. Vi kan gøre det bedre hvis: - Kommunerne sørger for job, service m.m. - Udvikling og fornyelse af områderne i partnerskab mellem kommuner og aktører. - Social holdbarhed højt på politisk dagsorden.


Download ppt "NBO – 60 års nordisk boligpolitisk samarbejde NBO stiftet i 1950 – almennyttige og kooperative boligorganisationer i Danmark, Finland, Norge og Sverige."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google