Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby."— Præsentationens transcript:

1 Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby

2 Disposition DEL I: Hvad er socialisme? DEL II: SFU’s socialisme – de bærende principper Diskussion SFU’s ledelsesskoling ’07 Nanna Westerby

3 Et (økonomisk) system – kapitalisme, feudalisme m.v. Opgør med fundamentale principper i kapitalismen, men ikke modsat kapitalismen. Hvad er socialisme?

4 Afskaffelse af den private ejendomsret –Den finansielle sektor og ”naturlige monopoler” samt centrale velfærdsopgaver –For mindre og mellemstore virksomheder bør der eksistere en bred vifte af ejendomsformer –Men hvor går grænsen? Hvad er socialisme?

5 Demokratisering af produktionen –Afgørende er det at alle virksomheder ledes demokratisk af de mennesker som har deres dagligdag på virksomheden eller som aftager og forbruger dens produktion. –Socialismen river udviklingen ud af de fås kontrol og markedets anarki. Hvad er socialisme?

6 Samfund uden klasser –Ingen har produktionsmidlerne – eller kun deres arbejdskraft –Stadig forskelle, og hvor store? Hvad er socialisme?

7 Bærende principper, som vi altid arbejder ud fra. Kan kun for alvor realiseres i et socialistisk samfund. Demokrati, solidaritet og bæredygtighed som i vedtægerne. Hvad er SFU’s socialisme?

8 Demokrati –Det enkelte menneskes frihed er betinget af fællesskabet. Omvendt må fællesskabet beskytte individernes frihed og kan derfor også begrænse individernes udfoldelsesmuligheder. –Virksomheder, institutioner, lokalområdet være demokratisk styrede af medarbejderne, brugerne og beboerne i det pågældende område, institution eller virksomhed. Men hvor meget? –Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed m.v. Ingen interesser indblandet, f.eks. profit. –Ikke bare liberale minimumsrettigheder. Rettighederne skal sikre individernes indflydelse i dagligdagen på arbejde, i hjemmet, institutionen eller lokalsamfundet. Men hvordan? –Hvad betyder demokrati for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

9 Solidaritet –Alle skal have lige muligheder uanset evne til at producere, køn eller etnicitet. –Vores styrke er fællesskabet – at stå sammen. –Hvad betyder solidaritet for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

10 Bæredygtighed –Det vi gør i dag, må ikke ødelægge alt i morgen. –Samfundets produktion skal indrettes så mennesker ikke opslides igennem uddannelse og arbejde, men i stedet realiserer sig selv. –Opgør med den globale ulighed. –Huske natur og miljø. Ikke fordi natur, dyr eller planter har værdi i sig selv, men fordi de er en forudsætning for vores eksistens. –Hvad betyder bæredygtighed for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

11 Vigtige pointer –Socialisme er ikke en entydig størrelse, men dækker over et samfund hvor produktionen ejes og kontrolleres af fællesskabet –Indenfor socialismen vil der stadig være politiske uenigheder om mangt og meget –SFU vision om et demokratisk, solidarisk og bæredygtigt samfund skal således også realiseres igennem politisk kamp i det socialistisk samfund lige såvel som vi kæmper for at indføre det vi kan i det nuværende kapitalistiske samfund Afrunding

12 Deltag i debatten og processen –Dit bidrag er vigtigt! Afrunding


Download ppt "Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google