Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Masteruddannelsen i rehabilitering Syddansk Universitet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Masteruddannelsen i rehabilitering Syddansk Universitet"— Præsentationens transcript:

1 Masteruddannelsen i rehabilitering Syddansk Universitet
Aktuelle og fremtidige muligheder Hans Lund

2 Overordnet formål Uddannelsen har til formål at bygge videre på de studerendes uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring, så de bliver i stand til på videnskabeligt grundlag at indgå i en tværfaglig, helhedsorienteret rehabiliteringsindsats. De skal blive i stand til at sætte brugeren, brugerens mål og brugergruppens funktion, aktivitet og deltagelse i centrum, samtidig med at organisatoriske, økonomiske og samfundsmæssige (herunder arbejdsmarkedsmæssige) forhold inddrages. Herudover er formålet, at de studerende via uddannelsen bliver i stand til at håndtere metoder til at evaluere og dokumentere effekten af rehabiliteringsindsatsen, samt at de bliver i stand til at medvirke i forskningsbaseret, faglig og organisatorisk udvikling af området.

3 Kompetencer - VIDEN Dimittenden har viden om og forståelse for:
nationale og internationale teorier og værdier som danner grundlag for forskellige definitioner af rehabilitering. national og international lovgivning samt nationale og internationale konventioner og aftaler af betydning for forståelsen for og udøvelsen af rehabilitering i Danmark. kropslige, aktivitets- og deltagelsesmæssige funktionsevnenedsættelser og metoder til klassifikation og vurdering af disse funktionsevner. andre, for rehabilitering relevante, faggruppers kompetencer og metoder. videnskabsteorier og -metoder af betydning for en vurdering af det videnskabelige grundlag for en rehabiliteringspraksis. sociale og kulturelle forskelle mellem borgeren og disses pårørende samt viden om forskellige teorier om mellemmenneskelige relationer for at fremme fuld inddragelse af borgeren i rehabiliteringsprocessen. teorier og modeller for tværfagligt samarbejde grundlæggende økonomiske teorier og metoder.

4 Kompetencer - FÆRDIGHEDER
Dimittenden har færdigheder i: vurdering af en borgers forudsætninger, behov og motivation for rehabilitering initiering, gennemførelse og evaluering af et konkret rehabiliteringsforløb indenfor dimittendens speciale. sikring af at alle relevante interessenter involveres i rehabiliteringsforløbet facilitering og medvirken til at borgeren, dennes pårørende og de involverede professionelle samarbejder og har et fælles mål for rehabiliteringsforløb gennemførelse af et evidensbaseret rehabiliteringsforløb. Dimittenden kan endelig formulere en rehabiliteringsrelevant videnskabelig problemstilling og komme med forslag til relevant videnskabelig metode til afdækning af problemstillingen.

5 Kompetencer - KOMPETENCE
Dimittenden har kompetencer til at: udarbejde, fagligt begrunde, gennemføre og evaluere en samlet tværfaglig rehabiliteringsplan og definere egne opgaver i denne. sætte sin egen rehabiliteringspraksis ind i en større begrebsmæssig ramme og dermed bedre forstå, evaluere og evt. ændre egen og andres rehabiliteringspraksis. kritisk analysere egen og kollegers konkrete rehabiliteringsprocesser og foreslå tiltag til en evt. forbedring af praksis. diskutere rehabiliteringsrelevante problemstillinger og således medvirke til udvikling af rehabilitering som begreb og som praksis både lokalt i eget miljø, nationalt og internationalt. udvikle egen faglighed gennem kritisk læsning af videnskabelig litteratur af relevans for rehabilitering.

6 Struktur 2 års deltidsstudie
60 ECTS 1 ECTS = 27,5 timer 60 ECTS = timer : 4 semestre = 412,5 timer per semester 6 weekender (fre/lørdag) hvert semester 7 timer/dag x 12 dage = 84 konfrontationstimer resten er forberedelse/litteratur/opgave/prøve Sommeruniversitet i august

7 Overblik over masteruddannelsen i rehabilitering
Syddansk Universitet Introduktionsweekend 1. semester Modul 1: Videnskabsteori og -metode Modul 2: Rehabiliteringsparadigmet Modul 3: Funktionsevne 2. semester Modul 4: Rehabiliteringsforløbet Modul 5: Sundhedsøkonomi Modul 6: Retlige rammer for rehabilitering SOMMERUNIVERSITET 3. semester Valgfrit modul 1 Valgfrit modul 2 Valgfrit modul 3 4. semester Masterprojektet - inklusiv 3 workshops / gruppevejledning

8 Metodesporet på MR Introduktionsweekend 1. semester
Modul 1: Videnskabsteori og -metode Modul 2: Rehabiliteringsparadigmet Modul 3: Funktionsevne 2. semester Modul 4: Rehabiliteringsforløbet Modul 5: Sundhedsøkonomi Modul 6: Retlige rammer for rehabilitering SOMMERUNIVERSITET 3. semester Valgfrit modul 1 Valgfrit modul 2 Valgfrit modul 3 4. semester Masterprojektet - inklusiv 3 workshops

9 Rehab-søjlen Videnskabssøjlen Rammesøjlen
Modul 1 Modul 2 Modul 3 Modul 4 Modul 5 Modul 6 Sommerunivers. Valgfri moduler Workshop 1-3 MASTERPROJEKTET

10 Modul 2 REHAB-PARADIGMET
Formålet er, at de studerende introduceres til og reflekterer over begreber som rehabilitering, funktionsevnenedsættelse, genoptræning, handicap og relaterede begreber. Det historisk/filosofiske grundlag for rehabilitering, målgrupper for rehabilitering, samt konventioner af betydning for rehabilitering gennemgås og diskuteres. Modulet gennemgår desuden epidemiologiske aspekter af rehabilitering. Desuden er det formålet at de studerende tilegner sig indgående viden og kritisk indsigt i samfundsmæssige rammer og muligheder for en helhedsorienteret og brugerorienteret rehabiliteringsindsats samt handicappedes position og vilkår.

11 Modul 3 - FUNKTIONSEVNE Formålet er at introducere den studerende til forskellige metoder til vurdering og klassifikation af funktionsevne, herunder bl.a. WHO’s klassifikation af funktionsevne (ICF). Dette klassifikationssystem er centralt i arbejdet med rehabilitering, og modulet gennemgår det teoretiske grundlag for ICF og de praktiske implikationer. Konkrete anvendelser af ICF og andre metoder til vurdering af funktionsevne fra rehabiliteringspraksis vil blive præsenteret og diskuteret. Derudover er det formålet at introducere den studerende til evaluering og kvalitetsudviklingsredskaber i rehabiliteringspraksis samt til rammer og udfordringer for forskning i rehabilitering. Det omfatter således også en gennemgang af kontekstfaktorer af betydning for rehabilitering samt levevilkår for personer med funktionsevnenedsættelse og endelig en gennemgang af simple evalueringsredskaber og disses validitet og reliabilitet mv.

12 Modul 4 – REHAB-FORLØBET
Formålet med modulet er at stille skarpt på det tværfaglige samarbejde gennem en kritisk analyse af ideelle og konkrete rehabiliteringspraksisser. Modulet vil desuden introducere til forskellige måder at organisere rehabilitering på og give grundlag for diskussion af disse organisationsformer. Desuden er det formålet at de studerende tilegner sig indgående viden og kritisk indsigt i samfundsmæssige rammer og muligheder for et reelt samarbejde med borgeren i alle aspekter af rehabiliteringsforløbet. Dette indebærer en introduktion til teorier om borgerinddragelse: empowerment, anerkendelsesteori, samt andre teorier om brugerinddragelse, samt organisationsteorier. Endelig fokuseres på målsætningsprocedurer og målsætningens betydning i rehabiliteringsforløbet.

13 NY PLAN Specialiseringsspor

14 Master i rehabilitering med specialisering indenfor …
Videnskabelig teori og metode Rehabiliterings-paradigmet Funktionsevne – vurdering og evaluering Rehabiliterings-forløbet Evidensbaseret Praksis Retlige rammer for rehabilitering Sommeruniversitet SPECIALE MODUL SPECIALE MODUL SPECIALE MODUL MASTERPROJEKT Hvis uddannelsen tilrettelægges med specialiseringer, skal masterprojektet udarbejdes inden for specialiseringen, MASTER BEKENDTGØRELSEN, §11 STK. 2. Master i rehabilitering med specialisering indenfor …

15 Brev til nøglepersoner
Kære ________ På masteruddannelsen i rehabilitering (MR) ønsker vi at tilrettelægge uddannelsen med mulighed for specialisering. Vi henvender os derfor til dig/jer da vi mener at du/I vil kunne være en nøgleperson i udviklingen og evt. i gennemførelsen af en sådan specialisering indenfor området: … . Rehabilitering er imidlertid et meget bredt område med mange specialer og dækker desuden over arbejdsområder indenfor forskellige sektorer og forvaltninger. Der er således mange flere potentielle specialiseringsmuligheder end MR vil kunne udbyde, og vi er derfor nødt til finde de specialer der er størst behov for i praksis.

16 s. 2 Forudsætningen for at et speciale kan gennemføres er derfor at følgende krav er opfyldt: Det er muligt at rekruttere mindst 8 studerende til specialet inden de konkrete forberedelser og offentliggørelsen af MRs specialer det kommende studieår. Det er muligt at rekruttere specialeansvarlig/e på lektorniveau og undervisere med klinisk viden om og/eller med lektorkompetence. I nogle tilfælde vil Syddansk Universitet kunne rekruttere de nødvendige modulansvarlige/undervisere.

17 s. 3 Når en specialeansvarlig er rekrutteret skal vedkommende, sammen med nøglepersonerne fra specialemiljøet kunne formulere: Hvilken målgruppe specialet retter sig imod Specifikke kompetencemål for specialiseringsforløbet Lektionsplan for 3 moduler á 5 ECTS der skal til for at opfylde de opstillede kompetencemål for specialiseringen, inklusiv prøveformer. Hvis du/I mener at I vil kunne gå nærmere ind i dette bedes du kontakte undertegnede enten på eller så snart som muligt.

18 Mulige emner Rehabilitering på uddannelsesområdet Rehabilitering indenfor erhvervsområdet Rehabilitering indenfor det sociale område Rehabilitering indenfor det sundhedsfaglige område

19 Uddannelsesområdet Specialpædagogik Socialpædagogik

20 Erhvervsområdet Rehabilitering tilbage til arbejde (TTA)

21 Det sociale område Rehabilitering af krigsveteraner
Tværkulturel rehabilitering Kommunal rehabilitering

22 Sundhedsområdet Kræftrehabilitering Hjerterehabilitering
Neurorehabilitering Psykiatrisk rehabilitering Rehabilitering af personer med synshandicap Gigtrehabilitering Rehabilitering og fysisk aktivitet


Download ppt "Masteruddannelsen i rehabilitering Syddansk Universitet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google