Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser."— Præsentationens transcript:

1 Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Læsning Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.

2 Hvad er læsning? Læsning er en lang proces, som følger hvert enkelt menneske hele livet. I vores samfund er det vigtigt at være i stand til at læse og forstå, så man kan være en aktiv og deltagende borger. For nogle børn bliver mødet med læsningen, det sværeste, de endnu har mødt, for andre så let og lige til at man næsten ikke kan forstå det. Læsning består af to komponenter. Det ene er afkodningen af de enkelte ord, den andet er læseforståelsen. Afkodning betyder evnen til at koble bogstavernes lyde sammen. På den måde bliver det, vi ser skrevet ,til ord i vores hoveder. Læseforståelse betyder evnen til at forstå det, man læser. Hvis man ikke forstår, det man læser, giver læsningen jo ingen mening.

3 Læseudvikling Barnets læseudvikling begynder lang tid inden, det starter i skolen. Måske har I lagt mærke til, at jeres barn kan genkende visse ord. Tit behøver et barn ikke være ret gammelt for at kunne læse is eller Mc Donalds. Barnet lægger simpelthen mærke til logoet og kan genkende det. På sammen måde kan barnet måske genkende ord som logoer i sin yndlings bog hjemme. Når barnet begynder i 0. årgang, starter den systematiske læseundervisning. Bogstavernes navn, lyd og form læres. Børnene lærer, hvordan bogstavernes lyde kan sættes sammen og tilsammen kan danne ord. I de mindre klasser har afkodningsdelen af læsningen en central plads. Når barnet bliver ældre, får læseforståelsen en vigtigere og vigtigere rolle. Læsning bliver et redskab, som barnet skal bruge i alle fag for at kunne tilegne sig viden.

4 Hvis læsningen bøvler Nogen gange går det ikke så let med et barns læseudvikling, som vi kunne ønske. Måske oplever både hjem og skole, at der trods en god indsats ikke sker den fremgang i barnets læsning, som vi gerne vil have. Det er vi selvfølgelig meget opmærksomme på og har en række tiltag parat til de børn, som har behov for det. I indskolingen har vi tilbud om læseskub. Læseskub foregår 4 til 5 gange 20 minutter om ugen i ca. 20 uger. Der kræves, at hjemmet læser dagligt med barnet, for at der kan tilbydes læseskub til et barn. På mellemtrinnet har vi tilbud om supplerende undervisning, hvor vi tilrettelægger et undervisningsforløb tilpasset den enkelte elev, så udbyttet bliver bedst muligt. Hvis vi i løbet af årgang skønner, at en elev har så store vanskeligheder med sin læseudvikling, at der kan være tale om ordblindhed, har vi muligheden for at sende barnet i læseklassen. Læseklassen et super tilbud, hvor barnet i 3 måneder går i skole i Haderslev og bliver fortrolig med at anvende IT som kompenserende læremiddel.

5 Læsning hjemme Det er meget vigtigt, at alle børn læser hjemme dagligt. De mindre børn har brug for at læse højt for en voksen. De større børn har brug for voksenstøtte til at finde tid og ro til deres læsning. Som forældre er det vigtigt at vise interesse i, hvad børnene læser, også når de bliver ældre. Det er også vigtigt at det, børnene læser, er af en passende sværhedsgrad. Det må hverken være for let eller for svært. Derfor er vores skolebibliotek fuldt af bøger i mange forskellige sværhedsgrader, så vi altid kan finde lige netop de bøger, som er passende til det enkelte barn.

6 Læsning i skolen Lige fra 0. årgang er læsning en vigtig del af børnenes skoledag. Der gives dagligt tid til læsning for alle børn. Læsningen kan være individuel eller fælles. Læsningen kan være træning eller have et andet fagligt sigte. Vi vægter, at der gives tid og ro til fordybelse, når vi læser. På hver årgang testes børnene. Det kan være med kommunale læsetest eller de nationale læsetest. I vil altid få at vide, hvordan jeres barn har klaret sig. I er altid mere end velkomne til at kontaktejeres barns dansklærer eller skolens læservejleder Dorthe Clausen, hvis I har spørgsmål, som vedrører jeres barns læseudvikling. Vi træffes alle i skolens åbningstid hver dag og på forældreintra. Hoptrup Hovedgade Haderslev


Download ppt "Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google