Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Stående bølger.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Stående bølger."— Præsentationens transcript:

1 Stående bølger

2 En stående bølge er en vilkårlig form for bølge, der ikke bevæger sig i nogen retning, men i stedet er begrænset til dens udbredelse i øjeblikket. Bølgen svinger altså kun på tværs af bevægelsesretninger ved simpel harmonisk svingning. Imellem to udsving vil der stadig være visse knudepunkter, der ikke bevæger sig, og som minimum vil enderne altid være fikserede.[1]

3 Lyd tegner mønstre i sand
VideoAmerikanske matematikere forklarer videnskaben bag det 200 år gamle trick med at lave mønstre i sand kun ved hjælp af lyd. Allerede i 1787 formåede Ernst Chladni at tegne symmetriske mønstre i sand kun ved hjælp af lyd. Nu forklarer Jon Jacobsen, matematiker ved Harvey Mudd College i USA, hvorfor eksperimentet stadig forundrer forskere og studerende i dag. Hvis man sætter en metalplade dækket med sand i svingninger ved hjælp af lyd ved bestemte frekvenser, og så dukker de mystiske mønstre frem. Fænomenet kaldes 'fundamentale vibrationsformer', og du kan se det demonstreret i denne video.

4

5 Klangfigurernes geometriske former afhænger af: --
1) Pladens stofsammensætning, 2) pladens geometriske form, 3) pladens understøtninger og 4) hvilke steder på pladen der sættes i svingninger. En klangfigur er opbygget af f.eks.  sandskorn der er ’rystet’ hen på steder, hvor pladen ikke svinger, altså hvor der er ’knudepunkter’. 

6 Prøv at hænge lodder op I hjørnerne
Prøv at sætte tape på underside. Prøv at sætte magneter på underside Prøv….. Prøv…… Bliv forundret og fasineret.


Download ppt "Stående bølger."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google