Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”."— Præsentationens transcript:

1 Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”

2 Smag Når vi i smagsbedømmer mad, benytter vi sanserne og hjernen som måleinstrument De fem sanser: Smagssansen Lugtsansen Følesansen Synet Hørelsen Vore sanser registrerer dog også andre indtryk som f.eks. madens temperatur og stærke retter

3 Madens byggesten Grundsmage Aromaer Konsistens Smagssansen Lugtesansen
Smag opleves 90% via lugtesansen. Vi kan lugte og genkende omkring forskellige lugte. Følesansen (Mundfølselse) Høresansen Sød Sur Salt Bitter Umami Krydderurter Krydderier Blødt Sprødt Saftigt

4 ”God mad” God mad taler til flest mulige af vores sanser på én gang.
Duften Smagen Udseendet Følelsen - kontraster Lyden Et velsmagende måltid rummer alle fem grundsmage: Sødt, syrlig, salt, bittert og umami - afbalanceret i forhold til hinanden.

5 Ynglingsret Surt, Salt, Bittert, Sødt, Umami og forskellige Konsistenser

6 Grundsmagsøvelse Hvis du kender de fem grundsmage og ved, i hvilke råvarer de findes, kan du selv finde den rigtige balance mellem smagene i den ret, du vil lave. Skriv råvarer ned for hver af de 5 grundsmage Sød: Sur: Bitter: Salt: Umami:

7 Smagskompasset Salt smag virker dæmpende på den søde smag (saltlakrids) Bitter smag bliver mindre tydelig kombineret med sukker (kaffe med sukker) Sød smag afdæmper den sure smag (eddikesyltning)

8 Vejen til Sund Velsmag Mere smag mindre fedt

9 Smag maden til! Smag al din mad grundigt til og ikke kun med salt og peber Tænk i alle fem grundsmage når du smager maden til; surt, sødt, bittert, salt og umami Tilbehøret; en chutney, et glas syltede grøntsager eller en relish, kan levere den smagsfylde, du savner Tilberedningen af råvaren kan også have indflydelse på smagen, fx kan ovnbagning af rodfrugter fremhæve den søde smag, mens grillstegning kan fremhæve bitterheden af en råvare.

10 Kontraster Maden skal have kontraster og konsistenser Varmt og koldt
Fedt og magert Sprødt og blødt Surt og sødt Udskæring

11 Tænk på de bitre og stærke
Sur-sød sammenhænge bliver bedre, når denne dimension brydes af noget bittert eller stærkt.

12 Krydderurter og Krydderier
Brug krydderurter, krydderier og andre højaromatiske ingredienser generøst Brug friske krydderurter og mere af dem, end du plejer. Køb hele krydderier, rist dem til live på en tør pande og kværn dem efterhånden, som du får brug for dem i en krydderikværn.

13 Fingrene fra stegepanden!
Spis oftere end du plejer, mad der ikke er stegt Kogte retter er de nemmeste at få til at smage fantastisk uden fedt, og så mætter de i reglen bedre. De kan med fordel laves, så du har til et par dage Rå grøntsager Bibeholder alle de vandopløselige vitaminer Hold fast i de naturlige aromaer Det gælder i enhver madlavningssituation. Men særligt når du laver mad med et minimum af fedt, har du brug for fiskens, kødets og grøntsagernes egne aromatiske kvaliteter. Du skal helst ikke koge grøntsagerne i 5 liter vand og hælde vandet ud bagefter.

14 Opsamling Hvilke sanser bruger vi når vi bedømmer maden?
Nævn de fem grundsmage og nogle kilder til dem Nævn vejene til sund velsmag


Download ppt "Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google