Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tyve slides om gode slides til professoren (og andre)

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tyve slides om gode slides til professoren (og andre)"— Præsentationens transcript:

1 Tyve slides om gode slides til professoren (og andre)
En lavpraktisk guide for undervisere til brugen af PowerPoint og lignende.

2 Tre sandheder Om slides og formidling
Et godt slideshow starter IKKE med at lave slides. Det starter med at overveje læringssituationen. Det hele er til ære for tilhørerne. Derfor skal du ’se’ situationen fra deres side. Det tager tid at lave et godt slideshow. Et dårligt kan laves hurtigt.

3 Relevante spørgsmål til formål og funktion Af din præsentation i sin helhed
Hvad går forud og hvad kommer efter? Hvilken type læring er målet? Inspiration? Provokation? Diskussion? Hvilke andre aktiviteter udsættes tilhørerne for? Hvad forventes tilhørerne at foretage sig imens? Lytte? Tage noter? Browse på nettet? Diskutere? Skal slidene kunne bruges efter præsentationen? Bliver slidene gjort til gængelige? Før eller efter?

4 PowerPoint (og lignende) Er en katastrofe …
Hvis du ikke har tænkt over læringssituationen. Hvis det er dine private noter blæst op på lærredet. Hvis du læser op fra dine slides (og ikke siger mere). Hvis slidene modarbejder det mundtlige. Hvis slidene skaber et sansemæssigt »overload«. Hvis slidene er ulæselige, rodede eller ’støjende’. Hvis slidene virker amatøragtige og ikke matcher din etos.

5 PowerPoint-show Er glimrende
Når det støtter formidlingen som en organisk del af denne. Når det støtter flere læringsstile. Når det hjælper til overblik og struktur. Når antallet af slides matchen tidsrammen. Når du kender dine slides. Når dine slides kan bruges til senere repetition (hvis det er et formål).

6 Vælg blandt standard-temaerne i PowerPoint
Derefter kan du finjustere

7 Du skal vide Hvordan man redigerer i Master slides

8 Lær din computer at kende
Brug tid på softwaren. Lær kontrolpanelet med at skifte skærme. Skaf om nødvendigt en adapter. Øv dig med en projektor tilsluttet – helst den aktuelle.

9 Design af slides

10 Målet er overskuelighed Mojo, street value og hipness kommer i 2. række
Gør det spændende og ’roligt’ for øjet. Sørg for rigelig luft omkring teksten. Hav et passende antal slides, som du faktisk kan nå at præsentere inden for tidsrammen: 12-20 til 45 minutters forelæsning. 6-12 til 15 minutters oplæg Brug et gennemgående design

11 Farver Variation er godt, men det kan overdrives. Blå giver troværdighed og autoritet. Rød og orange er signal/alarm-farver. Gult er svært at tyde. Grønt er bæredygtigt. Pink er fimset og grimt. Grå og sort er goth

12 Anders Foss • imvaf@hum.au.dk
Disponering Slide- nummer Hav både en velkomst- og en afslutningsslide som kan stå i længere tid. Vælg de rigtige metainformationer. Tydelig nummerering af slides er et krav. Emne, dato og navn kan være nyttigt. Undgå overflødige informationer. Placer ikke metainformationer for mange steder. Medievidenskab • Aarhus Universitet Dato: 12/ • Nygaard auditorium

13 Indhold og sprog Du er ikke retoriker eller skuespiller nødvendigvis.
Skriv i fuldendte sætninger. Vær tydelig med afsenderforhold og meninger. Vanskelige ord, fremmedsprog, navne og titler, som er væsentlige, skal altid på skrift: kontradiktionsprincippet. Stephen Toulmin kybernitik Kritik der Reinen Vernuft

14 Effekter må bruges Bevidst og varsomt
Lidt animation er ok eksempelvis linjer der kommer efter hinanden kan virke meget pædagogisk men det kræver, at man kan sine slides ret godt. Bevægelse, billeder, farver, former og lyd må bruges, hvis det har en fornuftig funktion. Billeder må ikke modarbejde eller være ligegyldige.

15 Brug illustrationer hyppigt Det giver overblik og støtter læringsstile
Peter Hans Niels Ida Kurt Ilt Varme Kulstof

16 Skrifttype og størrelse
Brug sans serif-skrifter (Helvetica, Arial mv.). Størrelse: punkt Dette er 22 punkt. Dette er 26 punkt Dette er 30 punkt. Lad være med at gå ned i skriftstørrelse: fordel på flere slides eller forkort teksten.

17 Niveauer Brug indrykningsniveauer korrekt og bevidst.
Det skal vise en logisk struktur og hierarki. Brug aldrig mere end tre niveauer. Ellers bliver det rodet. Brug tydelige bullets. Eller nummerering, når det er relevant.

18 Kontrasten Mellem tekst og baggrund
Mange projektorer kan IKKE gengive farvenuancer nær så godt som din computer. Derfor: Undgå fine nuanceforskelle i tekst og grafik. Sørg for høj kontrast mellem tekst og baggrund. Mørk tekst på meget lys baggrund eller omvendt. Mørk baggrund kan give stemning. Hvid baggrund er mest læsevenlig.

19 Mængden af tekst Max. 10 linjer per slide Gerne mindre: 4-6 linjer
Max 7 bullets Fordel hellere indholdet på flere slides.

20 End of ABZ Tak for denne gang.


Download ppt "Tyve slides om gode slides til professoren (og andre)"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google