Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm"— Præsentationens transcript:

1 Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm
Fødevarestyrelsen Denne præsentation indeholder 9 mulige forside layouts. Du vælger nyt layout ved at højreklikke på forside sliden og vælg ”Layout” og herunder vælge blandt Titeldias_01 – Titeldias_09

2 Indledning Hygiejne og torveregler
Regler for salg og mærkning af honning og honning tilsat f. eks. nødder Indretning af slyngerum og hvad det må bruges til. Egenkontrol – Branchekode for honningproduktion Spørgsmål

3 Husk hygiejnen når der arbejdes i bierne

4 Dansk honnings kvalitetsmærke

5 Tekst fundet på DBF´s hjemmeside
I Ribe Ret fra 1269 står der ”Hvis nogen findes med forfalsket honning og denne ikke kan forsvare og rense sig, skal han have sit liv forbrudt, og honningen skal brændes og fortæres af ild”

6 Lovgivning Hygiejneforordning (852/2004)
Autorisationsbekendtgørelse (nr af 19. sept. 2014) Hygiejnebekendtgørelsen (nr. 788 af 24. juli 2008) Bekendtgørelse om honning (nr.836 af 9. okt. 2003) Autorisationsvejledning (nr af 10. dec. 2013) Mærkningsbekendtgørelsen (nr af 14. dec. 2005, erstattes fra dec af mærkningsforordningen (1169/2011)

7 Honningdirektivet 001/110/EF Honningbekendtgørelsen 836 af 9/10 2003
Bilag 1 stk 1/§2: Ved honning forstås det naturlige sødestof, der frembringes af Apis mellifera-bier på grundlag af plantenektar eller udsvedning fra planters levende dele eller ekskrementer fra plantesugende insekter på planters levende dele, som bierne opsuger, omdanner ved at blande dem med deres egne særlige stoffer, oplagrer, deponerer og lader modne i honningtavler.

8 Mærkning af honning med ---
Honning må ikke tilsættes fødevareingredienser, herunder tilsætningsstoffer. Formålet med bestemmelsen er at beskytte betegnelsen ”honning” som et stort set uforandret naturprodukt. Dette forhindrer imidlertid ikke, at honning kan indgå som en del af en sammensat fødevare, f.eks. ”honning med nødder”, ”honning med kanel” og honning med chili”, skal jf. § 3, opfylde kravene til ”honning”.

9 Registrering Primærproducenter med salg af detailpakninger
Biavlere er primærproducenter Biavlere kan detailpakke og levere op til 4000 kg honning om året direkte til den endelige forbruger eller til virksomheder, med salg til den endelige forbruger, uden at skulle være registreret hos Fødevarestyrelsen. Sådanne biavlere får ikke besøg af fødevarekontrollen, men skal overholde fødevarelovgivningen.

10 Regler for torvesalg Alle der sælger fødevarer på torvet skal være registreret hos Fødevarestyrelsen Virksomheder med ikke-letfordærvelige fødevarer får tilsyn efter behov

11 Registrering Primærproducenter med salg af honning på ”stor emballage”
Biavleren skal registreres hos Fødevarestyrelsen Sådanne biavlere kan få besøg af fødevarekontrollen, men får det formentlig aldrig Fødevarelovgivningen skal overholdes

12 Honninggrossist - fødevarevirksomhed
Modtager honning fra biavlere med henblik på salg til andre virksomheder Ingen behandling – kun opbevaring Virksomheden skal registreres hos Fødevarestyrelsen Virksomheden får besøg af fødevarekontrollen ca. 1 gang årligt

13 Honningcentral - fødevarevirksomhed
Modtager honning fra biavlere og/eller honninggrossister Virksomheden tempererer og tapper honning Virksomheden får besøg af fødevarekontrollen 1 gang om året, hvis aktiviteterne begrænser sig til 4 mdr. om året – ellers 3 gange.

14 Indretning af fødevarevirksomhed
Personaletoilet Håndvask. Rindende koldt og varmt vand i blandingsbatteri. Rengøringsvenlige overflader (hel, jævn og ikke-absorberende overflade) Tilstrækkelig ventilation, således at fugtighed i luften og kondensdannelse undgås Beskyttet mod skadedyr.

15 Slyngerum Behandling af fødevarer. Vandtæt afvaskeligt gulv.
Vandtæt afvaskelig væg. Rengøringsvenligt loft. Udstyr af glat, afvaskeligt, korrosionsbestandigt og ugiftigt materiale.

16 Egenkontrol Virksomheden skal sikre og kontrollere, at relevante krav i fødevarelovgivningen overholdes. Generelt ikke krav om skriftlig dokumentation, kan være mundtlig. Branchekode for honningproduktion, findes på

17

18

19 Egenkontrolprogram Skriftligt / mundtlig
Risikoanalyse / - vurdering (branchekode) Sporbarhed (et trin frem / et trin tilbage) Dokumentation for modtagelse og afsætning Tilbagetrækning Dokumentation for besked til modtagere om tilbagetrækning

20 Mærkning Som øvrige færdigpakkede fødevarer Ingen vildledning
Ingen vildledning En fødevarevirksomhed skal kunne dokumentere, at oplysninger og påstande, som virksomheden af egen drift fremkommer med, er korrekte Lynghonning Dansk honning Honning fra brune bier

21

22 Spørgsmål? Bagrund for sidste holdbarhedsdag for honning?
Har man lov at benytte andres godkendte køkkener? Krav til en selv og konsekvenser for dem der låner ud? Er der krav om uddannelse? Gennemgang af et typisk egenkontrolprogram. Adgang til et storkøkken som har en smiley ordning, skal jeg have min egen ordning også? Hvilke kurser/godkendelser skal jeg tage for at kunne lave blandingsprodukter med honning ? Hvordan må jeg skilte til mit vejsalg/gårdsalg?

23 Titel

24 Tak for at I lyttede I ønskes alle et godt nyt bi-år 2015.


Download ppt "Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google