Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvor skal vi sammen bringe DKT hen? Hvem er vi? Hvordan er dette oplæg struktureret? - Hvilke uløste tandplejeproblemer er der? - Visioner og senarier?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvor skal vi sammen bringe DKT hen? Hvem er vi? Hvordan er dette oplæg struktureret? - Hvilke uløste tandplejeproblemer er der? - Visioner og senarier?"— Præsentationens transcript:

1 Hvor skal vi sammen bringe DKT hen? Hvem er vi? Hvordan er dette oplæg struktureret? - Hvilke uløste tandplejeproblemer er der? - Visioner og senarier? - Hvilke vilkår og muligheder har vi for at skabe en ønsket udvikling?

2 Hvilke udfordringer/ uløste opgaver er der? -Social ulighed i tandsundhed -Frafald i overgangen fra kommunal tandpleje til privat praksis -Omsorgstandpleje klientel med stigende behov for egentlig tandbehandling -Manglende kvalificeret tandplejetilbud til svage og sårbare voksne, der falder uden for den kommunale specialtandpleje og omsorgstandplejen -Manglende kvalificeret tandplejetilbud til den mindre bemidlede del af voksne befolkningen - Flere??

3 Er der sundhedspolitikker, der er rettet mod de uløste problemer? En dansk tandsundhedspolitik? Har DKT en fælles tandsundhedspolitik? DOFT har en sundhedspolitik! Alle kommuner har en sundhedspolitik. Sundhedsaftalerne? Det nære sundhedsvæsen?. Kampen mod ulighed i sundhed er italesat! MEN

4 Udviklingsorientering som forudsætning 1.At man ved hvor man er, og man ved hvor man vil hen! 2.Vision, mål og midler. 3.Kompetencer som middel. 4. Kvalitet. 5. At man har øje for og vurderer, hvad det er et offentligt tilbud kan, vil og skal. 6. En forståelse af, at ingen udvikling fører til afvikling. 7. Kommunikation og strategi. 8. Vilkår i den kommunale organisation, der giver mulighed for indflydelse.

5 visionen VISIONEN. Den nuværende. En ægte vision? Visionens fokus? Ejerskab til Visionen?

6 Et scenarie, hvor man bygger videre på det nuværende. Mulige udviklingsområder: - Børne-ungetandplejen overfører flere unge til en ny omsorgstandpleje, der er ændret til en tandplejeordning med en udvidet målgruppe. (Nyt omsorgsbegreb og nye behandlingsmål) - Unge, der overgår til offentlig forsørgelse under den sociale lovgivning ved 18 år kan forblive i den kommunale tandpleje. - Social tandpleje udvides med kommunale socialmedicinske klinikker i de større kommuner. - Alle kommuner har en ”Herlev ordning”. - Kommunerne laver sociale tandplejeplaner, der sikrer koordinering mellem de kommunale ordninger og sammenhæng med ”det nære sundhedsvæsen” og arbejdsmarkedsområdet. Rehabilitering. Social tandpleje indarbejdes i Sundhedsloven.

7 Scenarie: Fri og lige adgang til tandpleje. Lige muligheder for sundhed til alle. Al lovgivning om tandpleje forankres i Sundhedsloven. Al tandpleje i primær sektoren er et kommunalt ansvar. Alle kommuner har en kommunal tandplejeplan. Alle 0-18 årige har ret til vederlagsfri behovsorienteret tandpleje. Alle over 18 år har ret til tilskud til behovsorienteret tandpleje hos praktiserende tandlæger eller i den kommunale folketandpleje. Alle borgere med særlige behov har adgang til vederlagsfri tandpleje. Alle borgere, der er under offentlig forsørgelse, har ret til udvidet tilskud til tandpleje efter nærmere regler. (Op til 100%) Den nye Bekendtgørelse om tandpleje.

8 Scenarie: Økonomi og marked styrer. Al lovgivning om tandpleje er forankret i Sundhedsloven. Al offentlig tandpleje er et kommunalt ansvar. Alle kommuner har en kommunal tandplejeplan. Al offentlig tandpleje er tilskudstandpleje. Alle familier under offentlig forsørgelse har adgang til tilskud til behovsorienteret tandpleje efter nærmere regler. (Op til x%) Alle borgere med særlige behandlingsbehov har adgang til tilskud til tandpleje efter nærmere regler. (Op til x%) Al offentlig tandpleje sættes under udbud underlagt kvalitetsstandarder. Den kommunale tandpleje har ret og pligt til at afgive tilbud.

9 Scenarie: Udfasning/afvikling Børn og unge har et så højt tandsundhedsniveau, at kun de udsatte børn får tilbudt vederlagsfri tandpleje. Kriterierne for vederlagsfri ortodonti strammes. Ressourcerne fjernes fra tandplejeområdet. Og /eller: Besparelser bringer rådighedsbeløbet pr. barn så langt ned, at behovsorienteret tandpleje ikke er muligt. For lidt tid og for få kompetencer til at kvalitetsudvikle. Fortsat forringelser på uddannelsesområdet. Resultat: Mere privatisering. Dårligere kvalitet. Og mere ulighed i tandsundhed.

10 Temaer, der påvirker scenarierne Udviklingen i tandsundhed Den økonomiske prioritering i konkurrencestaten Konkurrenceudsættelse og tandplejekoncerner (Falck, ISS m.v.) Uddannelsespolitikken for uddannelserne af tandplejens medarbejdergrupper, herunder specialiseringer for tandlæger. Autorisationslovgivningen. Rekruttering og uddannelse af ledere -

11 Sundhedsaftalen i Region MIDT 6.14. samarbejde om borgere med tandproblemer. I aftale perioden vil der blive arbejdet for en tættere integration af tandområdet med resten af sundhedsområdet (jf. sundhedslovens §162-165). Særligt for udsatte grupper er der behov for integrerede sundhedstilbud. Kommuner og region ønsker fortsat at arbejde mere med forebyggelse på dette område eksempelvis ved at hjælpe borgere til de rette sundhedstilbud. Dette kan eksempelvis ske ved at sundhedspersonale kender til tilbud indenfor omsorgstandplejen og adviserer de rette instanser. Men det gælder også den anden vej, når tandplejepersonale på et tidligt stadie oplever indikationer på ikke-diagnosticeret sygdom hjælper til, at der bliver taget hånd om disse sårbare borgere hos relevante aktører. Indenfor tandplejeområdet vil der endvidere være behov for at koordinere indsatsen inden for tandplejeområdet på tværs af sektorerne. Kommuner, region og privat praksis har et delt ansvar her, og specielt i forhold til specialtandpleje og regionstandpleje er der behov for fortsat koordinering mellem sektorerne. Region, kommuner og praksis har etableret et teknisk administrativt udvalg, der varetager den overordnede koordinering af det tværsektorielle samarbejde under Sundhedskoordinationsudvalget. ”Ledere må krydse grænser og lede på tværs og dermed skabe bæredygtige fælles løsninger” (Citat fra aftalen)

12 Målaftale, Budget 2015, Silkeborg Kommune Udvalget for sundhedsfremme og forebyggelse: Mål: At social ulighed i tandsundhed reduceres. Indsats: At der i 2014-2015 udarbejdes og effektueres en social tandplejeplan. - at de sociale tandplejeordninger koordineres, således at de respektive målgrupper får dækket deres behov for tandpleje - at tandpleje bliver en integreret del af den sundhedsfremme- og forebyggelsesindsats, der ydes

13 2 sæt spørgsmål 1.Hvis vi i kommunal tandpleje skal arbejde for en fælles vision, hvordan skal den så se ud? Hvem kan vi dele den med? Hvor er de mulige alliancer? Hvordan og af hvem markedsføres den? 2.Hvilket scenarie skal forsøges realiseret i forlængelse af den ønskede vision? Hvordan ser du din rolle som tandplejeleder i den sammenhæng? Hvordan er dine muligheder for at påvirke udviklingen i din kommune?


Download ppt "Hvor skal vi sammen bringe DKT hen? Hvem er vi? Hvordan er dette oplæg struktureret? - Hvilke uløste tandplejeproblemer er der? - Visioner og senarier?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google