Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv Cerva Lise Granerud, juni 2010 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv Cerva Lise Granerud, juni 2010 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø."— Præsentationens transcript:

1 Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv Cerva Lise Granerud, juni 2010 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

2 Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv: teoretisk og i praksis Disposition Arbejdsmiljøcertificering: Hensigter, krav og læringsperspektivet Forbedring af AM, teoretisk: Kontinuerlige forbedringer. Organisatorisk læring. Idealtyper. Forbedring af AM i praksis: Eksempler. Konklusion

3 Hensigten med et certificeret system Målrettet brug af ressourcer. Dynamisk arbejdsmiljøledelse gennem kontinuerlig forbedring. System til kontinuerlig forbedring af arbejdsmiljøforbedringer. Når nye problemstillinger opstår indenfor eller udenfor virksomheden forventes systemet at inddrage disse.

4 Krav ift AM-certificering Kontinuerligt opstille mål for AM og for kontinuerlig udvikling af resultaterne. Procedurer til at finde, dokumentere og vurdere ulovligheder eller farer, årsagerne og at modvirke dem. Konsultere medarbejderne og styrke deres kompetencer til at indgå i opgradering af arbejdsmiljøområdet. Kontrol og overvågning af performance, fx audit. Ledelsen skal tilbagevendende vurdere arbejdsmiljøledelsessystemet. (Council Directive 89/391/EEC 1989)

5 Kontinuerlige forbedringer, definitioner Kontinuerlige forbedringer er et gennemgående krav i arbejdsmiljøcertificering. Men hvordan de gennemføres er kun svagt specificeret. Kontinuerlige forbedringer (CI) er en ledelsestilgang til at sætte organisatorisk læring i system og vedvarende forbedre systemet. Det er den organiserede, systematiske proces af gradvise inkrementelle forandring af eksisterende praksis som forbedrer performance i hele virksomheden. (Bessant 2000) Organisatorisk læring foregår når idéer, teknikker og erfaringer frembragt indenfor eller udenfor virksomheden deles og bruges til at forandre performance, procedurer og metoder. (Elkjær 1999)

6 Kontinuerlige forbedringer behøver Integration af forbedringer bredt i organisationen Medarbejderengagement Understøtte organisatorisk læring (individer og strukturelt) Understøtte kontinuerlig forslagsgenerering Plads til eksperimenter Plads til refleksion og kontinuerlig udvikling af arbejdsmiljøforståelsen (Boer et al 2000)

7 Understøttende opgraderingssystem - i teorien Virksomheden arbejder systematisk AM er integreret i organisationen Medarbejder-inddragelse Certificering understøtter systematik og medarbejder- konsultering, men ikke alle dele af en Kontinuerlig forbedrings-tilgang. Bedst mulige system indebærer integration, forslagsgenerering, tilbagevendende refleksion og udvikling af forståelsen af arbejdsmiljø.

8 Arbejdsmiljøarbejdet Integreret Løst koblet SystematiskAd hoc Udstillingsvinduet (Plastfabrikken) Bureaukratiet (Støberiet) Teamwork (Komponentfabrikken) Entreprenørerne (Emballagefabrikken )

9 Systemer i praksis Teamwork: Komponentfabrikken Virksomheden arbejder systematisk (kan forbedres) AM forbedringer er integreret i organisationen bl.a. gennem Lean Medarbejdersynsvinkler inddrages Systemet understøtter kontinuerlige forbedringer og innovation af arbejdsmiljøområdet gennem forslag og organisatorisk læring. Refleksion over arbejdsmiljø og udvikling af forståelsen. Det gode arbejdsmiljø med udviklingspotentiale.

10 Systemer i praksis Bureaukratiet: Støberiet Virksomheden arbejder systematisk AM forbedringer ikke integreret i organisationen Medarbejdersynsvinkler inddrages begrænset Systemet understøtter kontinuerlige forbedringer af sikkerhed gennem afrapportering, men ikke organisatorisk læring. Fravær af refleksion over arbejdsmiljø og udvikling af forståelsen. Det gode arbejdsmiljø med begrænset udviklingspotentiale.

11 Systemer i praksis Entreprenørerne: Emballagefabrikken Virksomheden arbejder ad hoc, ikke systematisk AM forbedringer er integreret i organisationen (delvist) Medarbejdersynsvinkler inddrages indirekte Systemet understøtter kontinuerlige forbedringer af arbejdsmiljøområdet gennem afrapportering men ikke organisatorisk læring. Refleksion over arbejdsmiljø og udvikling af forståelsen begrænses til Sikkerhedslederen. Det gode arbejdsmiljø med begrænset udviklingspotentiale.

12 Systemer i praksis Udstillingsvinduet: Plastfabrikken Virksomheden arbejder ikke systematisk AM forbedringer er ikke integreret i organisationen Medarbejdersynsvinkler inddrages ikke Systemet understøtter ikke kontinuerlige forbedringer og innovation af arbejdsmiljøområdet gennem afrapportering eller organisatorisk læring. Fravær af refleksion over arbejdsmiljø og udvikling af forståelsen. Det dårlige arbejdsmiljø, nu med certificering. Uden udviklingspotentiale.

13 Hvor langt forbedrer certificering arbejdsmiljøet? Certificering understøtter mindre avanceret organisatorisk læring p.g.a. vægt på afrapportering og kontrol fulgt af mindre korrektioner. Certificering understøtter systematik, træning og medarbejderinvolvering, større ledelsesfokus og flere resurser til forbedringer. Men skaber ikke og sikrer ikke at det sker. Det er reaktive forbedringer, som handler på begivenheder.

14 Avanceret proaktiv arbejdsmiljøudvikling behøver Integration af AM og forbedringer bredt i organisationen ift andre ledelsessystemer (lean, HR) og f.eks. SU. Medarbejderengagement Understøtte organisatorisk læring (individer og strukturelt) Understøtte kontinuerlig forslagsgenerering Plads til eksperimenter Plads til refleksion og kontinuerlig udvikling af arbejdsmiljøforståelsen

15 Konklusion Certificeret arbejdsmiljøledelse er ikke tilstrækkeligt til at opnå et fremtidssikret højt niveau for arbejdsmiljøet. Certificering hindrer ikke et avanceret niveau. Certificering kan indgå som ét blandt andre tiltag der understøtter avanceret organisatorisk læring og et kontinuerligt højt niveau for arbejdsmiljø.


Download ppt "Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv Cerva Lise Granerud, juni 2010 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google