Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Træner- og ledersamling i Skive/Resen Badmintonklub Børn af år 2000 Hvad er børnenes forudsætninger for at indgå i badmintonsporten?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Træner- og ledersamling i Skive/Resen Badmintonklub Børn af år 2000 Hvad er børnenes forudsætninger for at indgå i badmintonsporten?"— Præsentationens transcript:

1 Træner- og ledersamling i Skive/Resen Badmintonklub Børn af år 2000 Hvad er børnenes forudsætninger for at indgå i badmintonsporten?

2 Børn af år 2000 Disposition- side 1 Disposition Hvad er personlighed? Hvordan udvikles personlighed? Hvad er de personlighedsmæssige kendetegn for et moderne barn i år 2000 Mulighederne for at klare sig i elitesport… Noget om forudsætninger - og hvad kan trænes?

3 Børn af år 2000 Hvad er personlighed - side 2 Definition: Personligheden er de individuelt karakteristiske mønstre i tanke, emotioner og adfærd, som kendetegner et individs personlige stil og som påvirker denne persons interaktion med sine omgivelser I dagligdags sprog: Personligheden har at gøre med det, der får os til at kunne se personer som de samme - over lang tid.

4 Børn af år 2000 Hvad er personlighed - side 3 Personligheden har en bevidst side - og en ikke-bevidst side Nogle områder, der er interessante i forhold til personlighed: Tillid, tilknytning, afhængighed, uafhængighed, initiativ, handlekraft, intention, kontrol, autonomi, mestring og selvregulering m.m.

5 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 4 Mange teoretiske retninger tilbyder hver sin forklaring, men vi kunne se på et par vigtige grundantagelser: Kommer personligheden indefra? Eller kommer den udefra? (Fra påvirkninger i omgivelserne) Er barnet født forudsætningsløst eller med en del kompetencer?

6 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 5 En vigtig side at personlighedsudviklingen er hvilken tilknytningskvalitet, der udvikles John Bowlby - udgangspunkt i etologien De usikkert tilknyttede - undgående børn De usikkert tilknyttede - ængstelige og ambivalente børn De sikkert tilknyttede børn

7 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 6 Andre vinkler på personlighedsudviklingen: Spejlingsfunktionen - man lærer om sig selv gennem andres reaktioner overfor en. –Hvad sker der, hvis man altid får at vide at man er helt vidunderlig? –Hvad sker der, hvis man altid får at vide, at man ikke dur til noget? Udviklingsstier - modsat determinisme

8 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 7 Andre vinkler - fortsat Barnet udvikler tidligt to poler - en ”grandios” og en ”idealiserende” Disse poler hænger sammen med at barnet gennemlever en narcissistisk periode - den skal kultiveres!

9 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 8 Den grandiose side: Selvvurdering Selvsikkerhed Selvbekræftelse Initiativ Spontanitet Den idealiserende side Evne til at indgå i nære relationer Vurdering af andre mennesker Udvikling af idealer

10 Børn af år 2000 Hvad er de personlighedsmæssige kendetegn for et moderne barn? side 10 Allerede i 70’erne kom de første bøger, der handlede om at vi lever i en ”narcissistisk kultur” Man kæder udviklingen sammen med, at faderern opdragelsesmæssigt forsvandt ud af hjemmet Nu er moderen også forsvundet… Tilbage er institutionerne… og fx idrætten...

11 Børn af år 2000 Hvordan udvikles personligheden? - side 9 Hvis man frustrerer for lidt, ved at give sig for lidt til kende overfor barnet, så får det konsekvenser og... Hvis man frustrerer for voldsomt, ved at dominere barnet for meget, så vil det også få konsekvenser Man kalder den rigtige balance: ”Optimal frustration”

12 Børn af år 2000 Hvad er de personlighedsmæssige kendetegn for et moderne barn? side 11 På en måde er beskrivelsen allerede givet, men… En god illustration kunne være Freuds tredeling mellem super-ego, ego og id For 100 år siden… Og nu...

13 Børn af år 2000 Hvad er de personlighedsmæssige kendetegn for et moderne barn? side 12 Kunne man forestille sig, at sportsverdenen i virkeligheden tilbyder en opdragelsesmæssig hjælp til forældrene? I sportens verden tilbydes opmærksomhed, klare tilbagemeldinger, klare grænser, krav til pålidelighed og stabilitet, men også idealer og mål at arbejde efter. Nogen gange går sporten over grænserne og ”frustrerer for voldsomt” - sjældent modsat!

14 Børn af år 2000 Mulighederne for at klare sig i elitesport? side 13 ”Evnen til at tackle stress, evnen til at koncentrere sig, når det gælder, evnen til at vende modgang til medgang, evnen til at fastholde motivationen og evnen til at få det maxsimale ud af sin fysiske kapacitet er nogle af de væsentligste faktorer, som skiller de bedste fra de næstbedste” (Pensgård, 1998, s. 11)

15 Børn af år 2000 Mulighederne for at klare sig i elitesport? side 14 Jackie Joyner Kersie: ”Fysisk styrke er ikke tilstrækkeligt. Jeg tror, at indenfor atletik betyder det mentale 80-90%. En udøver kan have lige så meget talent som jeg, men jeg er stærk mentalt, og jeg vil vinde. Man skal være stærk mentalt for at kunne stå for presset. Det er nødvendigt at træne det mentale element i lige så høj grad som både løb og spændstighed. Man skal koncentrere sig om det positive og sørge for at oplade en mængde positiv energi. Hvis man siger til sig selv, at dette kan jeg ikke klare, vil man i ni ud af ti tilfælde faktisk heller ikke være i stand til at klare det!” (Pensgård, 1998, s. 16)

16 Børn af år 2000 Noget om forudsætninger - og hvad kan trænes? Side 15 Personligheden danner et meget vigtigt fundament! Tidligere er følgende områder blevet nævnt: –Selvvurdering, selvbekræftelse, initiativ, spontanietet, selvvurdering - evne til at indgå i nære relationer, vurdering af andre mennesker, udvikling af idealer - og desuden tillid, tilknytning, afhængighed, uafhængighed, initiativ, handlekraft, intention, kontrol, autonomi, mestring og selvregulering

17 Børn af år 2000 Noget om forudsætninger - og hvad kan trænes? Side 16 Idrætspsykologien kan medvirke til at perfektionere idrætspræstationer, men... Personligheden udvikler sig, men det er en uhyre langsommelig proces, så måske handler det mere om at de, der har en personlighed, der åbner for eliteidræt - går ind i den og de, der ikke har - skal lave noget andet???

18 Børn af år 2000 Noget om forudsætninger - og hvad kan trænes? Side 17 Idrætspsykologien kan: Forbedre evnen til at regulere spænding Forbedre evnen til koncentration Medvirke til at optimere motivationen Medvirke i forbindelse med målsætningsarbejde En af de spændende områder er visualisering


Download ppt "Træner- og ledersamling i Skive/Resen Badmintonklub Børn af år 2000 Hvad er børnenes forudsætninger for at indgå i badmintonsporten?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google