Download præsentationen
1
Fordøjelseskanalen
2
Kostens bestanddele Kulhydrater Fedtstoffer Proteiner Vitaminer
Mineraler Vand
3
Kulhydrater Simple Monosakkarid (F.x. Glukose fra frugter)
Disakkarid (F.x Sakkarose dvs. sukker) Komplekse Polysakkarid Stivelse (F.x. fra brød, ris, pasta, kartofler) Cellulose (Dvs. Kostfibre) Glykogen (Oplagsnæring hos dyr)
4
Fedtstoffer Består af Glycerol + 3 Fedtsyrer Monoumættet
(F.x. fedt fra planter, fugle og fisk) (danner HDL-kolesterol) Mættet (F.x. fedt fra 4-benede dyr) (danner LDL-kolesterol) Polyumættet (F.x. fedt fra fra planter, fugle og fisk)
5
Protein Består af lange kæder af aminosyrer (typisk flere hundrede)
Der finder 20 forskellige aminosyrer - 8 af dem er essentielle - Aminosyrer er bundet sammen af Peptid-bindinger Aminosyre 1 Aminosyre 2 Peptid-binding
6
Mineraler Eksempler Fe Jern (vigtig for hæmoglobin)
Ca Calcium (vigtig for knogler) Na Natrium (vigtig for nervesystem)
7
Vitaminer Vandopløselige B (hjælper enzymer) C (styrker bindevævet)
Fedtopløselige A (vigtig for synet) D (styrker knoglerne) E (styrker celleembranen)
8
Fordøjelsessystemets funktion
Nedbrydning Optagelse Udskillelse
9
Hjælpeorganer Mundens spytkirtler Bugspytkirtlen Leveren Galdeblæren
10
Bugspytkirtlen Producerer - Enzymer - Base - Insulin i de
langerhanske øer
11
Fordøjelseskanalen Mundhulen
Spyt-amylase (nedbryder stivelse til korte kulhydratkæder) Maven Saltsyre Pepsin (nedbryder proteiner til aminosyrekæder) Tolvfingertarmen Base (neutraliserer saltsyren) Galde (emulgerer fedt) Lipase (nedbryder fedtstoffer til fedtsyrer og glycerol) Trypsin (nedbryder aminosyrekæder til aminosyrer) Bugspyt-amylase (nedbryder korte kulhydratkæder til maltose) Maltase (spalter maltose til glukose) Tyndtarmen Villi, mikrovilli (optager aminosyrer, glukose, glycerol, vitaminer og mineraler) Tyktarmen Colibakterier, K-vitamin (vand optages)
12
Fordøjelse af burger
13
Sygdomme i fordøjelseskanalen
Kræft i øvre fordøjelseskanal Crohn’s sygdom (konstant diarre) Mavesyre reflux Spiserørs-katar
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.