Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Skal en (gen-)registrering af.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Skal en (gen-)registrering af."— Præsentationens transcript:

1 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Skal en (gen-)registrering af § 3-områderne munde ud i en opdateret naturkvalitetsplan? - Andre prioriteringsværktøjer i naturforvaltningen. Carsten Horup, naturmedarbejder i Vordingborg Kommune

2 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Vordingborg Kommune

3 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Facts om Vordingborg Kommune Kystlinje: 385 km – Danmarks længste! 7 Natura 2000-områder § 3-arealer: 4208 ha (6,7 %) (landsgennemsnit 9,3 %).

4 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Kommunens Ansvars-art 2007: Vandrefalk. Ynglepar i 2007: 0 Ynglepar i 2013: 6 – tjek - Miljøministeren er glad

5 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Grundlaget for naturbeskyttelse i Vordingborg Kommune Samlet naturkvalitetsplan? Nej Naturpolitik – ja! Naturpolitikens rammer: Vordingborg Kommunes Kommuneplanstrategi og Kommuneplan Vordingborg Kommunes Naturpolitik Den nationale lovgivning der afstikkerne rammerne for kommunens planlægnings – myndigheds - og driftsopgaver. Aftalerne mellem kommunalbestyrelsen og forvaltningen om indsatsområder og delmål.

6 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Naturpolitikkens Naturvision: En mangfoldig natur, smukke landskaber og grønne områder i byerne er af afgørende betydning for befolkningens sundhed, friluftsliv og rekreation og for kommunens erhvervsudvikling, infrastruktur og bosætning. En af naturpolitikens politiske målsætninger: Naturens mangfoldighed af bestande, arter, naturtyper og landskaber beskyttes, bevares, plejes og forbedres. Konkrete mål: Vordingborg Kommune arbejder for at de lysåbne naturtyper plejes for at sikre deres naturkvalitet og egnethed som levesteder for de arter, der er knyttet dertil. Der gøres en særlig naturpleje eller naturgenopretningsindsats for særligt sjældne og sårbare arter.

7 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Vordingborg Kommune vil nå sine mål bl.a. ved at: Sikre en helhedsorienteret tilgang til naturforvaltningen samarbejde med andre myndigheder, lodsejere, interesseorganisationer og borgerne for at fremme målene i naturpolitikken. De sårbare og sjældne naturtyper og arter prioriteres højest. Indhente viden om og udbrede kendskabet til naturens tilstand som grundlag for iværksættelse af beskyttelse, planlægning, naturpleje og borgerinformation. Årlig politisk fremlæggelse af naturpolitisk redegørelse og handleplan for kommende år.

8 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Det var de fine og ord: Men hvad gør vi så? 2008-2011: Nykortlægning af §3 natur. Eksisterende, ny natur og potentiel natur Formål: Opdatere § 3-arealerne mhb at sikre beskyttelsen Få et væsentligt forbedret og ”årstidssikret” administrationsgrundlag Få mulighed for at få identificeret og målsat naturarealerne – hvor er ”guldet” Feltskemaer fra DMU – ikke 5 meter cirkel, men anslået naturværdi ud fra struktur og arter på skala fra 1-5.

9 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Stigning i § 3 natur på 481 hektar svarende til 13,8 %

10 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

11 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

12 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

13 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

14 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

15 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Præsentation af resultaterne på konferencen ”Tag temperaturen på naturen” i 2011 Afholdt af kommunens Miljøråd Konferencens formål: At vurdere natur og miljøtilstanden i Vordingborg Kommune At se på samspillet med andre interesser At komme med anbefalinger og forslag til hvordan naturtilstand og biodiversitet i kommunen kan forbedres i samspil med de øvrige interesser.

16 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Konsulenten anbefaler: Top 50 over vigtigste naturlokaliteter Korrigeret til Top 115 – lokaliteter med naturtilstand 1 og 2 (søer undtaget) Strategi og prioriteringsplan: 1) Information til lodsejer om det værdifulde areal. 2) Udvælgelse af ”umistelige arealer” – plan for tilsyn. Handlingsplan for pleje 3) Top 115 bevarer deres naturtilstand Målsætning for alle § 3 -arealer? Alle arealer i kategori 1 og 2 på den lange bane! På den korte bane: Alle arealer bevarer deres naturtilstand– ingen arealer skal forringes. (Stoppe tilbagegangen som i Natura 2000)

17 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Prioritering af arter i Vordingborg Kommune: Padder Fugle Markfirben

18 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Padder: Løvfrø, klokkefrø, løgfrø, fløjtetudse, strandtudse Hvorfor gør vi en indsats for dem? Det plejer vi? Fortsætter Storstrøms amts arbejde. Har en god konsulent (Kåre Fogh), Det er ”let og synligt” at gøre en indsats.

19 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Men er de sjældne og sårbare? Rødliste-status: Klokkefrø: NT Løvfrø:LC Grønbroget tudse:LC Strandtudse: LC Løgfrø:DD (utilstrækkelig data)

20 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Fugle: Redekasser til vandrefalk (4 stk) Redekasser til Stor Skallesluger i samarbejde med DOF (25 stk - 2014).

21 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Men er de sjældne og sårbare? Rødliste-status: Stor skallesluger: VU Vandrefalk: RE? (CR)?

22 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Markfirben Fuld monitering af markfirben og deres levesteder i hele kommunen 2012- 2014. Beskrivelse af levested og populationsstørrelse og sårbarhedsvurdering. Hvorfor? Bilag IV-art der ofte lever på arealer, der ikke er beskyttet af anden lovgivning En art, der er til at identificere En art, hvor det er muligt at gøre en indsats ”Panda-effekt”: Er smukt dyr som vi gerne vil have i kommunens landskaber

23 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

24 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

25 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

26 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Men er Mark-firben sårbar og sjælden? Rødliste-status: LC!

27 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Og hvad med alt det andet? Biller Sommerfugle Flagermus Svampe Krybdyr Insekterne…….. Mangler viden og overblik over levesteder og bestande. Nødvendigt for at kunne gøre en indsats for de mest sjældne og sårbare arter i kommunen og stoppe tilbagegang af biodiversitet. Hvor skal vi starte? Rødlisten!

28 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Storstrøms Amt Regionale rødlister: Rødlistede planter: 1995, 1999, 2006 Rødlistede fugle: 1995, 2001 Rødlistede padder og krybdyr: 1997, 2006 Rødlistede pattedyr: 2000 Rødlistede insekter i det åbne land: 2000 Rødlistede svampe: 2001 Rødlistede ferskvandsdyr: 2005 Rødlistede mosser og laver: 2006 Rødlistede skovinsekter: 2006 Udvælger arter der er til at finde, arter der kan gøres en indsats for og har et formidlingspotentiale! Beskriver levesteder og beskyttelsesstatus Flere har en aktiv handlingsplan: hvad gør vi for arterne!

29 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

30 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: En af de sårbare og sjældne: Seksradet Stenurt Rødlistestatus: EN To voksesteder i Vordingborg Kommune

31 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Enblomstret fladbælg Rødliste: VU

32 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

33 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning:

34 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Ildtæge Rødlistestatus: NT

35 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Seksplettet køllesværmer Rødliste-status: NT

36 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Overvejelser: Samlet kommune-artsliste over sjældneste arter Udvælgelse af særlige arter Handlingsplan for arterne Plan for tilsyn med bestandene Målsætning for bestandene Artsliste der danner baggrund for en samlet ”Strategi og prioriteringsplan for naturbeskyttelse Planen danner baggrund for forbedringer i økologiske forbindelser og naturnetværk i kommuneplanen.

37 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Kriterier for udvælgelse af arter på kommune-listen: Rødliste-status? Nationale ansvarsarter? Bilagsarter II og IV? SRI-arter? Arter vi gerne vil have i kommunens landskaber (panda-effekt) Arter tilknyttet lysåbne naturtyper (§ 3 plus vejkanter?) En folkesag? Organisér de frivillige kratluskeres observationer. Få dem til at finde sjældne kommune-arter. ”Biodiversitets-ambassadører” Artsliste kan bruges til fundraising til monitering og pleje af levesteder for arterne.

38 Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Tak for opmærksomheden! Hvepse-edderkop Leverurt


Download ppt "Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Skal en (gen-)registrering af."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google