Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark."— Præsentationens transcript:

1 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark

2 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk …tænkepause… ”….Naarj…? …det er da vel løgn?” ”Jamen ka´ det virk´lig passe?” Manglende fokus på kognitive vanskeligheder? …tænkepause…

3 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Lidt om mig 2001- d.d.Voksenspecialundervisning, SPVV 1993-2000Skole-IT-vejleder, UNI-C 1981-1987Folkeskolen 1987-1993Skoletjenesten, Nordsømuseet 2004- d.d.”Leva Lättare” – Lev Lettere, Lev Lettere Lev Lettere 2009-2010”Vidensnetværket” Redaktionsgruppen –, Guide om kognitive vanskeligheder for jobcentermedarbejdere. VidensnetværketVidensnetværket 2001- d.d.Bryd isolationen, SPVV Pædagog Håndværker Spillende træner Ildsjæl Inspirator Underviser Projektmager 1990-1991Skagen Skipperskole, Fiskeskippereksamen af 1. grad.

4 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Kognitive vanskeligheder Hvad er det? Til stede i øjeblikket Struktur på livet Hukommelse Awareness Arousal Mentalt tunnelsyn m.m.m. ”Invaliderende” ”At tage sig sammen”

5 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Mød Merete, Mette og Tanja ”GM og de usynlige outsidere” ;-) Fælles træk: Se det forrige billede! Konflikt, afstandtagen, konfrontation og problemer med: –Eventuelt job –Jobcentre –Sygedagpengeafdelinger –Familie og venner og mange andre relationer.

6 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk En opgave til Merete: ”Ud af de alt for mange daglige opgaver skal du prioritere de fire allermest vigtige opgaver.” Se Meretes særdeles tankevækkende prioritering på næste side.

7 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk En opgave til Merete: Med hensyn til de fire vigtige ting i hverdagen. Lige nu har jeg en søn der er startet i en ny skole. Og han er ret dårlig til skift og meget indadvendt, så det er vigtigt at få ham "kørt ind" på en stille og fornuftig måde. Og i det hele taget være sikker på at han kommer i skole hver dag. Jeg kører ham derfor hver morgen. Og når han er hos sin far, så henter jeg ham der og aflevere ham i skolen. Det er i den forbindelse også vigtigt at have et konstruktivt samarbejde med den nye klasselærer. Lige nu har jeg også en anden søn, der lige er startet i skole igen, efter sommerferien. De har rokeret om i klasserne så han går sammen med en anden elev han gik med sidste år og tre nye. Da han også er ekstremt dårlig til skift og fordi han er udadreagerende, så er opgaven her også at få ham kørt ind, på en ordentlig måde, undgå at han bliver for frustreret. Bliver han frustreret, så gælder det om at holde på hat, stok og briller og andre løsdele. Så jeg ved ikke om vi behøver 4 ting lige? :-) For at være ærlig, så er det en udfordring hver gang vi alle er samlet. Og da jeg altid stædigt har holdt på, at måltider indtager vi sammen. morgen og aften, tja så er det to store udfordringer lige nu.. ”Peter” (den mellemste dreng) er desuden begyndt at gå i søvne. Han har tourettes også, og når der sker skift, så klikker han af på det. Lige for tiden sidder han som regel og summer eller synger. Når han vader i søvne, er det i hele huset og udenfor. Så hvis jeg ikke når at få fat i ham oppe på første sal, inden han når ned i stueetagen, så er der som regel en hund der skal fanges også. Jeg har taget døren til hans værelse af og tørret hængslerne så døren piber, så jeg kan høre når han står op. Natten til i går stod han op 5 gange. Den ene gang lukkede han hunden ud og en af de andre gange vækkede han sin lillebror på 2 år. Han ville lige høre om han ville med ud og hoppe på trampolin. Det var vel omkring klokken tre om natten. Så jeg vil sige at søvn, eller rettere mangel på samme, fylder også en del lige nu. Hmm lad mig se. Jo så er der jobcentret, Jeg kan se at denne uddannelse magter jeg ikke, så vi er ved at finde ud af hvad der så skal ske. (altså i form af anden uddannelse) og så er der lige.......... :-) Nej det må vi hellere vente med :-) Vi snakkes Vh Merete

8 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Mød Tanja, en ung pige i STU-en: Tanja er en pige med generelle indlæringsvanskeligheder. Hun er 18 år og er lige flyttet i egen lejlighed med kæresten. Tanja kan ikke aflæse et ur med visere. Kun hvis den lille viser står ud for et helt tal, f.eks. klokken tre, fire, fem osv.. Digitale ure er hun endnu dårligere til at aflæse. Derfor bruger Tanja alarmen i mobilen til at påminde om de vigtige punkter i hverdagen: –Vågne –Stå op –Gå i bad –Ud af døren, på vej ned mod bussen –Stå på bussen Alarmerne er sat med hjælp fra enten Tanjas mor eller hendes kæreste. Tanja har brug for en struktureret hverdag, og har svært ved at tilrettelægge og gennemføre for eksempel en ”gåtur” i et modul i undervisningen på skolen. For hvornår skal hun begynde at gå tilbage til skolen? Tanja har hjemmevejleder på besøg en gang om ugen, og hvis hjemmevejlederens besøg er aftalt til først skulle forekomme ved middagstid, kan Tanja ikke overskue f.eks. at handle ind om formiddagen: Hvad nu hvis jeg ikke når det? De to speciallærere har i samarbejde med Tanja sat en morgenalarm i mobilen for at påminde om at tage p- piller. Underviserne hjælper hende også med at sætte en alarm, hvis hun f.eks. skal gå lidt før en dag. Tanja har fået et opgavesæt hvor hun øver det at aflæse et ur med visere. Underviserne har planer om at sætte Tanja i gang med at bruge Mobilplanforalle med hendes mobiltelefon. De vigtige aftaler kan deles med en eller to undervisere og eventuelt med kæresten. De personlige aftaler kan Tanja selv lægge ind og få udbytte af påmindelserne i dagligdagen.

9 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk En opgave til Mette: ”Prøv at skrive en mail til mig. Du kan besvare den jeg lige har sendt.” Se Mettes mail på næste side.

10 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk En opgave til Mette: hej gert min piphans han døde i morges da jeg ville tage hans teppe af så falde han ned i bunden af buret så jeg var meget ked af det i dag men det er jo vad der sker når han nu var meget gammel min storsøster hun havde piphans før mig men skit pyt nu holder jeg lige paugse med dyr hilsen fra mette Mette besværes langt mere af de kognitive vanskeligheder end de øvrige funktionsnedsættelser!

11 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? ”Rædselskabinettet” Angst: 250.000 (5 %) lige nu 350.000 (7 %)i løbet af et år 750.000 (15 %)i løbet af livet (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk Depression: 200.000 her og nu Heraf 125.000 moderat til svær 15 % af alle danskere vil få en depression i løbet af livet. (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk

12 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? Manio depressiv: 40.000 (1 %) (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk Tvangstilstande ”OCD”: Mindst 100.000 (2-3 %) (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk Borderline (personlighedsforstyrrelse) : Ca. 1 -2 % af befolkningen (55.000) (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk

13 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? ADHD/ADD: Ca. 3 – 5 % af alle børn Ca. 2 – 3 % af alle voksne (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk Autisme/asperger: (udviklingsforstyrrelser) Autisme: ca. 1 promille af alle børn Asperger ca. 3 promille af alle børn (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk

14 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? Skizofreni: Ca. 1 % af alle børn (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk Stress: En femtedel af befolkningen har daglige symptomer på stress (www.psykiatrifonden.dk)www.psykiatrifonden.dk

15 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? Hvor er de kognitive vanskeligheder i landskabet?

16 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? Hospitalerne  Hospitalspsykiatrien Hvor er den implementerede hjælpemiddelstrategi i psykiatrien? Distriktspsykiatrien Hvor er den implementerede hjælpemiddelstrategi? Terapeuterne Kan man få hjælp af en terapeut efter udskrivning fra hospitalspsykiatrien?

17 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? Samme kriterier i sagsbehandling for de kognitive vanskeligheder i jobcentre? Jobcenter – sygedagpenge - fleksjob - pension ”Vidensnetværket” – Guider til de kognitive vanskeligheder Neurorehabilitering (Hammel, Vejlefjord m.fl.) Samme type institutioner for de kognitive vanskeligheder? Hjerneskadekoordinatorer Samme type koordinatorer for de kognitive vanskeligheder?

18 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? Pårørendeundervisning Samme målgruppe for de kognitive vanskeligheder? ”Institutterne” – Tale, syn, hørelse Samme type institutter for de kognitive vanskeligheder? …tænk, hvis…

19 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? …tænk, hvis der var mere… …landspolitisk fokus… …på de kognitive vanskeligheder …landspolitisk handlekraft…

20 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Fjendebillederne” Hvem og hvad er vi op imod? ”Kompenserende specialundervisning”..og hva` så derefter? ”Tværsektorialt team” ”De kan jo ikke undervises på et hold” Jobcentre, sygedagpenge, fleksjob, pension Regioner og kommuner Ministerier og styrelser Var der nogen, der sagde ”læringshandicap”? Defensive rutiner og overspringshandlinger:

21 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Fjendebillederne” Finansloven  Satspuljen ”Aktiviteten”  Støttecentret Udviklingshæmmede  Psykisk sårbare Blinde og svagtseende  Psykisk sårbare Fysiske vanskeligheder  Psykisk sårbare Erhvervet hjerneskade  Psykisk sårbare …I finder let flere. ;-) Kunne vi bare bygge bro

22 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Fjendebillederne” Hvem og hvad er vi op imod? Manglende fokus i toppen => Ingen top-down- model Derfor skal vi bruge et eller flere af disse cowboy-tricks: –Buttom-up –Pædagogisk professionalisme –Lobbyisme –”Græsrodsbevægelse” og discipliner fra systemisk tænkning –”I kan ikke slå os ihjel” –De skal møde ”muren” eller ”Knytnæven mod øst”, skal de. ;-)

23 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Bag fjendens linier? Ingen top-down-model medfører: Manglende fokus: Ministerier Styrelser Regioner Kommuner Specialunderviserverden Pleje- og behandlerverden Almenheden

24 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Indsatsstyrken” Pædagogisk professionalisme: Målsættende (Krav, kriterier og vilkår) Styrende Dokumenterende Systemisk tilgang: - helheder - relationer - sammenhænge ”Muren” – ”Knytnæven mod øst” Stålsat vedholdenhed

25 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Indsatsstyrken” Hvem kan og bør udøve pædagogisk professionalisme: Alle faggrupper og befolkningsgrupper med en mening om og holdning til de kognitive vanskeligheder! ALTSÅ: pleje- og behandlerpersonale, pædagoger, specialundervisere, lærere, jobcentermedarbejdere, pårørende og mange andre.

26 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Indsatsstyrken” Hvordan løser vi opgaven? Pædagogisk professionalisme skal uopfordret invadere: Pleje- og behandlerverden Jobcentrene Styrelser og ministerier …og hvor ellers vi finder det relevant!

27 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Isenkrammet - værktøjet” Hvad kan støtte i kompensationen? Pædagogikken – professionelle og pårørende Hjælpemidlerne Lavteknologiske Tavler, skemaer, alarmure osv. Dedikerede hjælpemidler Stand-alone Mobilplanforalle

28 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk ”Isenkrammet” Hjælpemidlerne IT-hjælpemidlerne: Se eksempler på IT-hjælpemidler på Lev Lettere Lev Lettere De lavteknologiske: Ugeplanen på køleskabet Indkøbsseddel Vækkeuret/æguret Dagbogen Kommunikative hjælpemidler i papirform Gule sedler overalt ;-)

29 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk www.mobilplanforalle.dk

30 Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen gert.deth.melchiorsen@hjoerring.dk Og nu over til Mobilplanforalle Når forandringernes vinde blæser kryber nogen i læ – jeg bygger vindmølle.


Download ppt "Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google