Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent."— Præsentationens transcript:

1 Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent Jørgen Falk

2 Tobaks-forebyggelsespakkens formål  Pakken skal understøtte kommunerne i deres arbejde med bl.a. at udarbejde planer og iværksætte indsatser, der kan medvirke til at begrænse andelen af rygere

3 I en kommune med 50.000 indbyggere er der:  Ca. 8.000 borgere, der ryger  Ca. 4.000 borgere, der er storrygere  Ca. 7.000 rygere, der gerne vil holde op  Ca. 3.000 rygere, der gerne vil have hjælp  Ca. 125 borgere, der årligt dør som følge af rygning  Ca. 33 borgere, der årligt får førtidspension som følge af rygning

4 Hvad mangler i de fleste kommuner?  En systematisk indsats – indarbejdet i drift  En opsøgende indsats i forhold til særligt sårbare  En indsats på tværs af forvaltninger  En koordineret og systematisk indsats i samarbejde med almen praksis og sygehuset  Tilstrækkelig ressourceallokering

5 Hvad tilbyder Forebyggelsespakken?  Sætter et basisniveau for indsatsen (10 skridt)  Sætter et udviklingsniveau for indsatsen  Giver mulighed for systematik i arbejdet  Angiver dimensionering (5 procent)  Giver ramme og platform for at etablere eller udbygge samarbejde med andre centrale aktører (almen praksis, sygehuse, patientforeninger)

6 Strukturen i anbefalingerne  Rammer (strukturelle, politikker, regler)  Tilbud (rådgivning, træning)  Informationsindsatser (undervisning, kampagner)  Tidlig opsporing ( fx systematisk indsatser i samarbejde med praktiserende læge)

7 Hvad er efter min vurdering helt centralt?  At man anvender alle fire elementer  At man ikke bare satser på børn og unge  At man bliver opsøgende og får henvisningssystemet fra almen praksis og sygehus til at fungere i forhold til rygestop  At man kommer de ressourcesvage i møde  At man får tilstrækkeligt med ressourcer

8 Et udpluk af kommuneaftalen 2013 (1) ”Et stigende antal ældre og en fortsat vækst i antallet af borgere med kroniske sygdomme vil i de kommende år udfordre det danske sundheds- væsen. Regeringen og KL er derfor enige om at prioritere sundhedsområdet højt og at sikre mest mulig sundhed for pengene. Samarbejdet mellem de forskellige sektorer er afgørende for at sikre gode, sammenhængende patientforløb, hvor indsatsen leveres så tæt på borgeren, som det er fagligt hensigtsmæssigt.”

9 Et udpluk af kommuneaftalen 2013 (2)  ”5 sundhedsaftaler frem for 98. Sundheds- aftalerne skal i højere grad understøtte sammenhængende patientforløb, og der igangsættes et arbejde med at nytænke og styrke sundhedsaftalerne.”  ”Styrket almen praksis. Der er behov for i højere grad at sammentænke kommunale sundhedsopgaver med opgaverne i almen praksis. Derfor er der bl.a. lagt op til at sikre kommunerne større indflydelse på praksisplanlægningen”

10 Mål for Regeringen, KL og Danske Regioner  Færre uhensigtsmæssige genindlæggelser.  Færre forebyggelige indlæggelser.  Færre uhensigtsmæssige akutte korttidsindlæggelser.  Færre færdigbehandlede patienter, der optager en seng på sygehusene.

11 Hvad skal prioriteres, hvis vi skal prioritere?  Røgfri miljøer i eget regi (nemt og billigt)  Opsøgende rekruttering  Tidlig opsporing  Tag udgangspunkt i borgernes behov (borgerinddragelse)

12 Tak for opmærksomheden – og god arbejdslyst


Download ppt "Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google