Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afErling Frederiksen Redigeret for ca. et år siden
1
Rengørings- og desinfektionsprojekter under Salmonellahandlingsplanen Temadag om Salmonella-sanering i konsumægsstalde, Torsdag d. 25. Januar 2001, Landbrugets Rådgivningscenter, Skejby
2
Delprojekt I: Udvikling af mikrobiologiske monitoreringsmodeller i slagtekyllingestalde: Vurdering af rengørings- og desinfektionsprocedurers betydning for persistens af Salmonella. n Laboratorieforsøg Faktorer: Materialer (beton, plastik, metal). Salmonellatyper: 4 forskellige. Rengøringsprocedurer (koldt/varmt vand, med/uden sæbe). Desinfektionsmidler: Glutaraldehyder, formalin, oxyderende midler. Med og uden kalk. Indikatorbakterier: Clostridium perfringens, Enterokokker, E. coli.. Resistens mod desinfektionsmidler n Staldforsøg I 5 slagtekyllingebesætninger, som hver har 2 ens huse, gennemføres forskellige rengørings- og desinfektionsprocedurer i løbet af et år og indikatorbakterier måles i forhold til disse procedurer.
3
Laboratorieforsøg med opvarmning af salmonellabakterier Overordnet: De værst tænkelige forhold i en stald efterlignes. Forsøg med opvarmning: Kontrolprøver: Gødning/foder, 3 salmonellatyper, udtørring før opvarmning (ja/nej). Ingen efterfølgende opvarmning.
4
Varmebehandling af en burstald En solstrålehistorie!! n En burstald af akkurat samme type som omtalt i Dansk Erhvervsfjerkræ, nr. 6, 2000 (tør varmebehandling, hvor Salmonella efterfølgende blev fundet), endda beliggende i samme bygning som denne. n Denne stald blev i januar 2001 varmebehandlet med damp og formalin.
5
Oversigt over stalden og prøvetagning før opvarmning
6
Salmonellapositive prøver og prøvetyper Salmonellapositiveprøver/prøver i alt.
7
Temperaturer med tør og fugtig varme i to ens huse
8
Procent relativ luftfugtighed
9
Resultater efter varmebehandling n 68 prøver blev udtaget nogenlunde de samme steder som før varmebehandling. n I ingen af disse 68 prøver blev fundet salmonella. n Alle de 68 prøver var sterile: MEGET USÆDVANLIGT!!!
10
Forbehold, når der sammenlignes
11
Salmonellaoverlevelse i gødningsprøver - forsøg 1 Gødning fra en burstald blev podet med salmonella (1,7 x 10 4 pr. gram) og blev derefter udtørret i 10 dage. Blev derefter opvarmet til 60 grader i 48 timer.
12
Salmonellaoverlevelse i gødningsprøver - forsøg 2 Ændring i forhold til forsøg 1: Større salmonelladosis (6 x 10 7 CFU pr. gram) Opvarmning i 72 timer Ældre gødning (færre konkurrerende bakterier?)
13
Salmonellamængde i en naturligt inficeret burstald n Salmonella fundet i gødningsprøve og i 5 ud af 12 poolede høns (pools á 5 høns). n Æg indsendt samtidig: Meget lave OD %. n Frisk gødning udtaget fra stalden n I 2 ud af 20 gødningsprøver blev fundet flg. mængder: – 4 (1-17) CFU pr. 100 gram. – 2 (< 1-10) CFU pr. 100 gram.
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.