Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

En undersøgelse af biblioteksservicen i landdistrikter. Et samarbejde mellem Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern og Skive biblioteker samt Center for Landdistriktsforskning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "En undersøgelse af biblioteksservicen i landdistrikter. Et samarbejde mellem Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern og Skive biblioteker samt Center for Landdistriktsforskning."— Præsentationens transcript:

1 En undersøgelse af biblioteksservicen i landdistrikter. Et samarbejde mellem Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern og Skive biblioteker samt Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet. Videnskabelig assistent: Dorthe Salling Kromann

2 At undersøge folkebibliotekernes rolle i landdistrikterne. At få en forståelse for de behov, som brugerne har, og om der er overensstemmelse med det, som bibliotekerne tilbyder i dag.

3 71 interview af en varighed på gennemsnitligt 15 minutter. Interviewene er foretaget på filialer og i bogbusser i de fire biblioteksområder. Ved udvælgelsen af interviewpersoner er der stillet krav til køn og alder.

4 Hvad forbinder du et bibliotek med? Hvordan oplever du dine biblioteksbesøg? Hvad kan man bruge et bibliotek til? Hvad tænker du om den nuværende biblioteksløsning? Hvordan kunne du tænke dig, at dit fremtidige bibliotek ser ud?

5 Interviewmaterialet kan bearbejdes: – Kvalitativt – Kvantitativt – Og materialet giver muligheder for komparative iagttagelser.

6 Biblioteket forbindes primært med bøger, viden og information, men ikke med internet. Det kan undre? Forklaringen er: ”gamle skodcomputere” Behov for grupperum med it og oprettelsen af studiepladser. Bedre mulighed for at unge kan spille Men der kan siges meget mere. Her skal nævnes nogle eksempler der omhandler afstand til biblioteket, bogbusser og åbningstider.

7 A : Ingen ændring ved to kilometer B : Ingen ændring ved mere end 5 km. C : Ændring ved to kilometer D : Ændring ved mere end 5 km A : Andre løsninger end bibl. HvideSande1: Afstand mellem 1 og 1½ km. Kommer ca. hver 14. dag Det har ikke ret meget at sige. Ville ikke komme på biblioteket, hvis der var mere end 5 km. Der er for langt til Ringkøbing. Dagplejemødrene ville også miste et tilbud (biblioteket). Afstanden har betydning. ".. havde fundet på at låne ved hinanden og så ville man også købe mere, men det ville jo også få en ende". HvideSande2: Afstand mellem 1 og 1½ km. Ugentligt besøg Jeg ville komme stadigvæk. Ved 5 km. cykelafstand. Hvis bibl. ikke var her, ville det blive sværere. " jeg gider jo ikke at cykle eller gå hele vejen til Ringkøbing. Så vil du sandsynligvis ikke få lånt de bøger, som du gør i dag? Nej” HvideSande3: Afstand mellem 2 og 2½ km. Ugentligt besøg Det har ingen betydning, fordi der er så kort, man kan nå at aflevere til tiden.. "måske låne noget mere og så ikke komme så tit" Ved ikke om hun ville bruge Ringkøbing, hvis Hvide Sande ikke var der. "Nej jeg tror ikke, at jeg ville få læst så meget" "jeg ville så være nødt til at bruge penge på at købe billige bøger i Kvickly og sådan noget”. HvideSande4: Afstand under 1 km. Besøg intentivitet ikke præciseret Ville ikke gå ind og snuse, hvis der havde været mere end 2 km. Ville ikke komme her så tit. Ville tilrettelægge udlånene så det passede med skolen fx "jeg vil ikke bruge den tid på at køre ind til Ringkøbing og bruge det bibliotek derinde". "ville jeg have fundet ud af at låne på nettet". HvideSande: Mellem 1½ og 2 km. Kommer ca. hver 14. dag Lidt. Ville have betydning ved 3 km. Mange der ikke ville komme ved 5 km. "Ja, så var jeg ikke kommet i aften. Hvad jeg så ville gøre, jamen så ville jeg ingenting gøre”. ”Jeg kan godt leve uden et bibliotek". ”Altså tilbuddet der, så hvis jeg skulle køre til Ringkøbing på biblioteket, så ville jeg ikke bruge det, det er helt sikkert”.

8 Biblioteket tæt på Brugerne besøger biblioteket jævnligt. Det kunne tyde i retning af en tilfredshed, men det kan også handle om, at der er for langt til det nærmeste større bibliotek. Ingen af interviewpersonerne bor over 2 km. Tilfredshed Hvis der var mere end 5 km. Færre besøg Hvis biblioteket ikke fandtes. Ingen besøg ”hold da fast vinteren den bliver sort” Køb af bøger Låne bøger hos hinanden Låne over nettet Når det har betydning, at biblioteket findes i nærmiljøet, hvad siger interviewpersonerne så til en bogbus, der kan møde brugerne, der hvor de er?

9 A : Negativt om bogbusserB : Positivt om bogbusser HvideSande1 En bogbus indbyder ikke til at blive Nogen har brug for,at der kommer en bus kørende hen til dem henviser til plejehjem. ”Så tanken om en bogbus den afskrækker dig ikke? Nej, jeg synes da at det er positivt”. ”Jeg ville nok helst have et fast bibliotek, men jeg ville da ikke sige, at jeg ikke kunne vende mig til det andet”, HvideSande2 Den korte holdetid HvideSande3 Den korte holdetid - ”jeg tænker på Hjemis, det bruger jeg aldrig mere” frygteligt ærgerligt. HvideSande4 ”Der er ikke så mange der vil komme hen til en bogbus, der holder, jeg tror der vil komme flere her”. Den næstbedste løsning. ”Jeg tror altså at det betyder utrolig meget at man ser, hvad der er. Det visuelle? Ja” HvideSande5 Udbuddet er mindre i en bogbus. Ved aldrig på forhånd, hvad han vil låne. Tror at mange ikke gider komme ind i en bus.

10 Bogbusser: Indvendinger mod det korte tidsrum bogbussen holder. Hvad siger interviewpersonerne så om åbningstiderne? Åbningstider, når brugerne har fri – gerne aften lørdags åbent. Erstattes en filial med en bogbus, er der derfor afgørende at være kritisk i forhold til holdetidspunktet, såvel som den tidslængde bussen holder.

11 Fem stabile brugere, der kommer jævnligt på biblioteket. Brugen af biblioteket er knyttet til, at biblioteket ligger i nærmiljøet. Bliver den lokale filial nedlagt, er det ikke sikkert at brugerne vil begynde at benytte en filial eller et hovedbibliotek længere væk. De vil måske vælge alternative løsninger. Bogbussens holdetid har indflydelse på en skeptisk holdning Åbningstiderne har betydning for, hvor nemt det opfattes at benytte biblioteket. Afstand og åbningstider har indflydelse på antallet af besøg.

12 "Godt for dem, der bor tæt ved biblioteket, men jeg tror altså at der vil komme færre på biblioteket i det hele taget", "man kører rask væk herfra til Bilka i Holstebro ikke også. Man kører ikke rask væk herfra for at komme ind og opleve noget kulturelt. Sådan tror jeg det er" og "så får du kun de der nørder ind, som gider læse. Alle de der tager hen og lader sig inspirere lige i det øjeblik, hvor de er her, de forsvinder. Jeg kan godt se, der er nogen de ved 100 procent lige, hvad det er for nogle bøger, de skal læse og de læser fem bøger i ugen, de skal nok tage til Holstebro eller Herning eller Ringkøbing, hvis det var det".


Download ppt "En undersøgelse af biblioteksservicen i landdistrikter. Et samarbejde mellem Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern og Skive biblioteker samt Center for Landdistriktsforskning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google