Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II"— Præsentationens transcript:

1 Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II

2 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitaminer Ordet vitamin har sin oprindelse i det latin ord vita = livet og amin, som referere til den kemiske amino gruppe som findes i nogle vitaminer molekyle strukturer (B-vitaminerne) Begrebet beskriver diverse kemiske stoffer som er nødvendige for at opretholde livet Vitaminerne har forskellige funktioner, B-vitaminerne kan forstås primært som stoffer der er nødvendig for kroppens enzymfunktionerne (co-enzymerne) Kroppens mængde behov for vitaminerne varierer afhængig af vitaminet, dog er der megen diskussion om værdierne for Anbefalet Daglig Dosis. Visse vitaminer kan være skadelige hvis der er en alt for stor koncentration af dem i kroppen. Det er særlig de fedt-opløselig vitaminer der kan vise skadelig virkning Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer

3 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vandopløselige og fedtopløselige vitaminer Vandopløselige B1 (Thiamin) B2 (Riboflavin, tidligere kaldet vitamin G) B3 (Niacin) (B5) Pantothensyre B6 (Pyridoxin) (B7) Biotin (tidligere kaldet vitamin H) (B9) Folsyre B12 (Cobalamin) (B17 Laetril/Amygdalin) C (Ascorbinsyre) Fedtopløselige A (Retinol) D (Kalciferol) E (Tokoferol) K (Fyllokinon)

4 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin A – Retinol (1) Kilder Retinol findes i: lever, fiskeleverolie og mælkeprodukter, æggeblommer Betakarotin, som er et stof der kan betragtes som et kemisk forstadium til retinol. Betakarotin, kan opbevares i kroppens væv og nedbrydes til retinol og retinsyre Betakarotin findes i: gulerødder, grønkål, æg, berigede margariner, og gule frugter

5 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin A – Retinol (2) Funktioner A-vitamin er udgangspunkt for dannelsen af et pigment stof (synspurpur) i øjets nethinde celler der er nødvendig for synet A-vitamin er også vigtig for epitelvævet, vækst, appetit og smag Mangeltegn: Natteblindhed Forgiftning: Forgiftninger ved mere end 15 mg. om dagen. A-vitamin er fedtopløseligt og opbevares derfor forholdsvis længe i kroppen. Specielt i forbindelse med graviditet kan overdosering være risikabel og give misdannelser Fjender: Proteinunderskud hæmmer frisætningen af A-vitamin

6 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B1 – Thiamin (1) Kilder Thiamin findes i: bælgefrugter, korn, gær, magert svinekød og nødder

7 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B1 – Thiamin (2) Funktioner Thiamin er vigtig for nervesystemfunktion, samt nedbrydning og omsætning af glukose Mangeltegn: Beriberi – lammelse, krampeanfald apitetsløshed, koncentrationsbesvær træthed og svaghed Obs. alkoholikere er i særlig risiko for at udvikler thiamin mangel pga. kostmangel, beskadiget tarm og lever Forgiftning: Forgiftninger med thiamin er ikke almindeligt idet at kroppen kan udskille den vandopløselig vitamin via urinvejen Fjender: For høj stegetemperatur og alkohol nedbryder thiamin

8 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B2 – Riboflavin (1) Kilder Mælk, lever, gær, ost, blad-grønt og fisk

9 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B2 – Riboflavin (2) Funktioner Riboflavin fungerer som coenzym i cellernes mitokondrie hvor den er vigtig i omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater Det har særlig betydning for vækst, hud, negle og hår, for synet. Mangeltegn: Blødende tandkød, irritation af mundslimhinde, kløe og irritationer i øjne, læber og hud Riboflavin mangel ses sjældent alene uden også mangel af andre vitaminer Forgiftning: Forgiftninger med thiamin er ikke almindeligt idet at kroppen kan udskille den vandopløselig vitamin via urinvejen Fjender: Lys (hvorfor folie-mælkekartoner er bedre end flasker) og alkohol

10 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B3 – Niacin (nikotinsyre) (1) Kilder Kød, lever, fiske, fuldkornsprodukter, bønner og nødder. Kroppen kan danne niacin fra aminosyren tryptofan og derfor bidrager proteinrige madvarer til kroppens niacin behov

11 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B3 – Niacin (nikotinsyre) (2) Funktioner Niacin omdannes i kroppen til NAD og NADP (Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate) NAD og NADP fungerer som coenzymer i anabolske reaktioner, som f.eks. lipid og kærnesyrer syntese Mangeltegn: Pellagra (It. ’ru hud’), som ses kun i lande hvor kosten er meget ensidig kost. Symptomerne på pellagra giver diaré og udslet der ligner solskoldning. Ved svære tilfælde kan der forekomme depression og psykotiske symptomer og evt. død pga. hjertesvigt Forgiftning: I høje doser kan niacin forårsag udvidelse i kappilærnettet. Det kan give rødme og klø. Øvrige symptomer på forgiftning er kvalm, diaré, arrhytmi, hovedpin og kramper Høje doser i graviditeten kan give fostermisdannelser Fjender: Alkohol misbrug – nedsætter optagelse og omsætning

12 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B5 – Pantotensyre (1) Kilder Fodvarer af dyrisk oprindelse: kød, lever, fiske, samt fuldkornsprodukter, bønner og nødder Pantitensyre kan også dannes af en sund tarmflora

13 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B5 – Pantotensyre (2) Funktioner Pantotensyre indgår som co-enzym ved fedt-, protein- og kulhydratomsætningen Beskytter nervesystemet og er vigtig i dannelsen af neurotransmitterstoffer Vigtig for binyrernes funktion Aktive ved skader i hud og slimhinder Mangelsymptomer: Mangler hos mennesker er sjældne, man kan forårsage for lavt blodtryk. Dyreforsøg har viste fordøjelsesforstyrrelser, hudforandringer og manglende pigmentopbygning Forgiftning: Forgiftninger med pantotensyre er ikke almindeligt idet at kroppen kan udskille den vandopløselig vitamin via urinvejen Fjender: Te, kaffe og alkohol hæmmer udnyttelsen af pantotensyre Kogning og forarbejdning af fødevarer der indeholder pantotensyre nedsætter den aktive indehold af vitaminet

14 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B6 – Pyridoxin (1) Kilder Kød – især indvold, fjerkræ, fisk, fuldkornsprodukter og grønt

15 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B6 – Pyridoxin (2) Funktioner Vitamin B6 er betegnelsen for tre beslægtede kemisk forbindelser; pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin Vitamin B6 omdannes alle til to coenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af aminosyrer, fedt og kernesyrer Mangeltegn: Kramper som ligner anfaldene ved epilepsi Mikrocytær anæmi (hvor de cirkulerende erythrocytterne har formindsket volumen) B-vitamin behovet stiger ved sygdom, stress og hårdt arbejde. Kvinder, der bruger p-piller, har også et let øget behov Forgiftning: Forgiftninger med Vitamin B6 er ikke almindeligt idet at kroppen kan udskille den vandopløselig vitamin via urinvejen. Dog meget høje doser eller/og langtidssupplementering kan give koordinationsbesvære nedsat føle- og temeratursans i arme og ben Fjender: Vitaminet nedbrydes ved stegning, kogning samt ved udsættelse for lys

16 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B12 – Cyanocobalamin (1) Kilder Kød –fjerkræ, skaldyr, mælk produkter, fuldkornsprodukter og gærprodukter

17 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B12 – Cyanocobalamin (2) Funktioner Cyanocobalamin er, som navnet antyder, en koboltholdigt stof Cyanocobalamin spiller en vigtig rolle ved dannelse af kroppens DNA. Symptomer på mangel på Cyanocobalamin vises derfor hos væv hvis celler er meget aktive i deres celledeling Mavesækkens produktion af IF er nødvendig for optagelse af vitaminet i den terminal dele af ileum (obs. Mb Chron klienter) Mangeltegn: Rød irriteret tunge, manglende smagssans, fordøjelsesbesvær, perniciøs anæmi, perifer neuropatier, træthed Forgiftning: Ses næsten aldrig, da vitaminet er svært at optage i tarmen Fjender: Vand, lys, alkohol, østrogen og sovepiller

18 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B7 (Vit H) – Biotin (1) Kilder Findes generalt i mange fødevarer, men især i: kød – især indvold, æggeblommer, mælk, nødder og chokolade og gærprodukter

19 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B7 – Biotin (2) Funktioner Biotin fungerer som coenzym ved omsætning af glukose og fedtsyrer. Desuden er den vigtig i regulering af kulhydratomsætning Mangeltegn: Meget sjældent, pga. dens hyppig forekomst i fødevarer. Mangeltegn kan vises hos patienter der har været i Langvarig behandling med tetracyklin og sulfonamider Symptomer på mangel er træthed, muskelsmerter og depression Forgiftning: Forgiftninger med biotin er ikke almindeligt idet at kroppen kan udskille den vandopløselig vitamin via urinvejen

20 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B9– Folsyre (1) Folat, folacin og folsyre er naturlige, folinsyre er den syntetiske form Kilder Findes i mange typer af fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Dog er brød og andre kornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt de meste almindelig kilder i den dansk køkken

21 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin B9– Folsyre (2) Funktioner Folsyre er nødvendig ved dannelse af puriner, som indgår i RNA og DNA, samt for omsætningen af aminosyrer Det har en særlig fokus ved graviditet, hvor folsyre behov er høj pga. fosterets vækst. Kroppens folsyredepoter er begrænset til kun et par måneder – det er derfor vigtigt at tilføre vitaminet regelmæssig Da dannelsen af røde blodlegemer kræver mange celledelinger, kan folinsyremangel give anæmi Mangeltegn: megaloblaster anæmi. Træthed, glossitis Mangel under graviditet giver neuralrørsdefekter og hjertefejl hos fostre Forgiftning: sjældent Fjender: Folinsyrens holdbarheden er dårlig, og ved opbevaring af fødevarer falder indholdet af folinsyre hurtigt. Vitaminet nedbrydes af vand, sollys, og varme

22 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin C – Ascorbinsyre (1) Kilder Citrusfrugter, pebberfrugter, kiwi, bær, tomater, blomkål, grønne blad-grøntsager

23 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin C – Ascorbinsyre (2) Funktioner Understøtter aminosyre dannelsen sammen med jern og er nødvendig for kollagen syntese og er derfor afgørende for dannelsen af bindevæv Aktive ved dannelse af neurotransmitterstoffer og steroid hormoner, samt nedsætter kolesterolindhold i blodet ved omdannelsen af kolesterol til galdesalte Har betydning for kroppens immunforsvar Understøtter kalcium optagelse Understøtter vævsregeneration beskytter måske mod virus og bakterier, fremmer heling Indgår i dannelsen af adrenalin og noradrenalin Mangeltegn: Kaldes skørbug. Symptomerne er træthed, hyppige infektioner, muskel- og knoglesmerter og blødninger i huden. hævet tandkød, langsom sårheling Svære mangel viser sig ved åndedrætsbesvær, depression, kramper og shock Forgiftning: I doser > 2 gram kan der forekomme kvalme, diaré og nyrestensdannelse Pga. øget udskillelse via urinvejen kan der også opstå blærebetændelse Fjender: Kogning, lys, ilt, rygning og varme

24 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin D – Kalciferol (1) Kilder Mælkeprodukter, fed fisk, fiskeleverolie, æggeblomme

25 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin D – Kalciferol (2) Funktioner D-vitamin omdannes ved en proces i lever og nyrer til den biologisk aktive form Vitamin D fremmer optagelsen af calcium fra tarmen og er medvirkende til genoptagelse af calcium i nyrerne og derved regulerer calciumkoncentrationen i blodet D vitamin har viste sig at have en regulerende virkning på immunsystemet og blodsukkeret Mangeltegn: Tandforfald, knogleskørhed, muskelsvaghed, træthed, engelsk syge hos børn Forgiftning: Store doser D-vitamin kan hyperkaliæmi, som kan give: kvalme, hovedpine og forstoppelse Fjender: Mineralsk olie

26 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin E – Tokoferol (1) Kilder Sojabønner, vegetabilske olier, broccoli, rosenkål, grønne blad-grøntsager, spinat, fuldkornsmel og æg.

27 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin E – Menadion (2) Funktioner E-vitamin er det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol E-vitamin stimulerer immunforsvaret Vitamin E er en stærk antioxidant som muligvis er godt for at bevare en ungt udseende hud, da den mindsker cellernes forældelsesproces på grund af iltning. Mangeltegn: Svage muskler, balans- og sysnforstyrrelse Forgiftning: Hovedpin og fordøjelsesforstyrrelse Høj doser kan muligvis øge risikoen for hjerneblodning og nedsæt frugtbarhed hos mænd Fjender: Varme, ilt, frost, jern, klorin, mineralsk olie.

28 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin K – Menadion (1) Kilder Det findes 2 former for Vitamin K: Fyllikinon (kaldet K1-vitamin) findes i grønne planter Menakinon (kaldet K2-vitamin), som laves af bakterier i tarmen

29 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Vitamin E – Tokoferol (2) Funktioner Vitamin K spiller en central rolle i koagulationsprocessen og er afgørende for størkningsfaktorene protrombin, faktor VII, IX og X Ved at ændre en specifik aminosyre (glutamat), Vitamin K gør at proteinerne er i stand til at binde kalcium, hvilket er essentielt for størkningsproces Vitamin K har en rolle i dannelsen af osteokalcin, som er en protein der muliggør kalkaflejringen i knoglevævet Mangeltegn: Øget tendens til blodning

30 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Mineraler (1) Natrium og Kalium Cellemembran potentialet Klor Indtagelse igennem NaCl Calcium Muskel og nerveaktivitet Fosfor Indgår i ATP – P-P forbindelserne er oplagring af energi, som frigives ved spaltning (ATP → ADP) Jern Indgår i hæmoglobin og myoglobin molekyl Jod Forudsætning for T3 og T4 aktivitet Magnesium Vigtig for nogle enzymsystemer – ca. 20g samlede i mennesket

31 Anatomi & Fysiologi - Lektion 19
Mineraler (2) Sporstoffer Behov < 100mg/døgn Kobolt Indgår i vitamin B12 Mangan Vigtig for nogle enzymsystemer, forplantningsevnen og normal knoglevækst og dannelse Selen Indgår i Glutationperoxidase, som er afgørende for myokardiets funktion Molybden Vigtig for tre af stofskiftets enzymsystemer, som deltager i nedbrydning og udskillelse af svolvforbindelser Medspiller i hæmoglobin dannelse Zink Vigtig for specifikke enzymsystemer der har betydning for DNA og RNA omsætning Kobber Zink optagelses antagonist, som indgår i antioxidant enzym


Download ppt "Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google