Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat"— Præsentationens transcript:

1 Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Uge 49 oplæg 1 Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat

2 Varedeklaration Alle færdigpakker i DK skal have en liste over hvad varen indeholder. Yderligere skal de have et navn der passer til. Fx ”æblegrød” Den skal indeholde æbler, lige som hindbærmarmelade. Her skal man holde tungen lige i munden. Da appelsinsaft (ikke kun) Eller med smag af citron (aromaer) Ingrediensliste med alle tilsætningsstoffer.

3 Hvis man er aktiv – motion/sport er det mere alt efter aktivitet.
Energi til kroppen Piger år bruger KJ Drenge år bruger KJ Hvis man er aktiv – motion/sport er det mere alt efter aktivitet.

4 Optagelse af mad. Maden er med til, at give os den energi vi skal have for at forny vores celler, holde varmen og bevæge os. Energi fra maden optages gennem vores fordøjelse. Vi udnytter nemlig den energi der er bundet til maden. Det er forskelligt, hvordan vi optager de forskellige energier. Her bruges hele kroppen både mekanisk altså i organerne men også kemisk ved de enzymer og syre der nedbryder maden. Noget mad fx fibre kan vores krop ikke nedbryde, derfor er de gode, hvis man gerne vil tabe sig, da de giver en god mæthedsfølelse.

5 Madens funktion Vores mad består hovedsageligt af tre forskellige stoffer – kulhydrat, protein og fedt. Derudover findes der et hav af mineraler og vitaminer og vigtigst af alt vand. Alt dette er med til at opretholde vores krop, få den til at vokse og forny sig. Kulhydrat = energi til krop og hjerne Protein = opbygger kroppens bestanddele Det er en fin balance ikke, at få for meget eller for lidt af noget. Dette kan medføre mangelsygdomme eller følgesygdomme.

6 Kulhydrat Har i mange år været et fyfy ord.
Det er desværre en forkert opfattelse, for mad kan i sig selv hverken være sund eller usund. ’ Vi skal de tre stoffer til kroppen i en god blance 55-60% kulhydrat Fedt max 30 % Protein 10-15%

7 Fejlen !! Når man overskrider grænsen, kan kroppen ikke optage de 3 ting. Oplagres det i depoter rundt på kroppen i form af fedt. Kulhydratet er vores største energikilde, men fedt er faktisk en bedre energikilde, den giver ca. dobbelt så meget energi, men det er også sværere af omsætte til energi.

8 Kulhydrat kulstof(C), Brint (H), Ilt (O)
Groft findes der 3 typer – sukker, stivelse og kostfibre. Sukker – hvidt sukker, druesukker, frugtsukker og mælkesukker. Stivelse – fra frø, korn- og ristyper, kartofler. Kostfibre – planters cellulose, som stiver dem af, det er typisk skallerne fra frø, findes i groft brød, havre. Kroppen kan ikke nedbryde det.

9 Typer af kulhydrat Udover de 3 typer varierer de i størrelser fra helt små enkle molekyler til helt store sammensatte molekyler. Monosakkarider – simpelste Di – sakkarider - 2 mono Poly-sakkarider – mange ofte flere tusinde Kulhydrater optages fra de indtages! S. 18

10 2. oplæg Vitaminer Sundhed Kostvaner

11 Vitaminer og Mineraler
Kroppen har brug for vitaminer, for at fungere, men den kan ikke selv producerer dem derfor er det vigtigt at man spiser varierende mad. Vi har udover kulhydrat, protein og fedt, brug for mineraler og vitaminer for at fungerer optimalt. Et vitamin er ikke et stof men en gruppe af molekyler, som har specielle virkninger på vores krop. 2 slags, fedt- og vandopløselige Hvis man mangler mineralet jern skal man ikke spise jern, men i form af ioner i jernsalte. Er undværlige i små mængder og er farlige i store mængder.

12 Hvad hjælper de? Calcium – giver knogler og tænder styrke (mælkeprodukter og brød) Fosfor P - findes i mange fødevare Jern Fe – optages i lever og bliver brugt som byggestem til vores blod. (jerntabeletter) Natrium Na – styre væskebalancen og regulere syre/base indhold. Andre nødvendige – kalium, nervecellens impuls, jod magnesium,kobber zink, mangan, selen, krom, molybdæn

13 Sundgedsfremmende ??? Eller funktionelle fødevare, her tilsættes stoffer der fremmer sundheden, fx læskedrikke tilsat vitaminer. Er det godt? DK har haft restriktioner men EU har bestemt at det må man ikke længere, så nu kommer det mere frem på hylderne. Men hvad hvis man får for meget?

14 Hvad er sundhed? At spise varierende.
Kun spise den energi kroppen har brug for. At passe på sin krop, ved at bevæge den. Pas på medicin og alkohol, rusmidler. Følgesygdomme - bog s. 36

15 Hvad tænker I?

16 De nye 8 kostråd

17 Biograftur! Her spiser en ung gennemsnitlig 3.300.000 J Dvs. 3.300 KJ
Hvor meget skal i bevæge jer efter en tur i bio. Løb 12 km KJ Passiv – KJ Gang 3,5 km/t – KJ

18


Download ppt "Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google