Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

- En model til at sætte flere vinkler på en tekst

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "- En model til at sætte flere vinkler på en tekst"— Præsentationens transcript:

1 - En model til at sætte flere vinkler på en tekst
Funktionsanalysen - En model til at sætte flere vinkler på en tekst

2 Præsentation En værktøjskasse
Forskellige muligheder for at åbne teksten Funktionsanalysen en er model der præsenterer en række vinkler, man kan bruge til at åbne teksten. Meningen er at give jer et redskab, så I selvstændigt kan analysere en tekst. Det får I brug for både til mundtlig og skriftlig eksamen i dansk. I får nu ikke længere udleveret en række arbejdsspørgsmål – nej, I skal selv finde ud af at stille de rigtige spørgsmål – og besvare dem.

3 Analyseråd Læs først teksten igennem – få en første oplevelse af teksten Genlæs teksten og læg mærke til hvordan du opfatter den – tag noter ved tekststeder, du lægger særligt mærke til Gem din oplevelse af teksten til at indgå i din fortolkning til sidst

4 1. Tekstens grundstruktur
Søg tekstens grundstruktur Polære modsætninger Eksempler: Fattig >< rig Hjemme >< ude Oppe >< nede Hvad siger tekstens modsætninger om dens verdensforståelse?

5 2. Tekstens forløb Handlingen
Hvordan hænger teksten/fortællingen sammen? Er den kronologisk? Er den bygget op omkring årsagsforhold? Udbygges eller undermineres de polære modsætninger fra grundstrukturen?

6 3. Tekstens temaer Hovedtema Bi-temaer
Er der temaer der ikke behandles? Er der tale om at det, der ser ud til at være temaet, undermineres i løbet af tekstens handling? En tekst er har ofte et hovedtema, der fungerer som en slags overskrift for tekstens mindre dele. Husk at begrunde de temaer I læser frem i teksten – hvor i teksten kan man se, at dette eller hint tema indgår? Find eksempler

7 4. Tekstens konstruktion
Sprog Stil Komposition Fortæller Synsvinkel Tid Persontegning

8 5. Tekstens holdning Værdimæssig grundholdning – udtrykt i persontegningen eller i handlingen Tekstens ydre holdning Tekstens indre holdning Funktionsholdning Værdimæssig grundholdning: En tekst kan rumme en slags implicit holdning, fx til det omgivende samfund eller et bestemt perspektiv på menneskets livsvilkår. Fx udtrykte 1970’ernes socialrealistiske tekster ofte at menneskene var uskyldige ofre for ”systemet”. På samme måde udtrykker Blichers tekster en holdning. Den skal I fremanalysere. Tekstens ydre holdning: Forskellige holdninger udtrykt i persongalleriet Tekstens indre holdning: funktion af hele værkets konstruktion – kan ses gennem kompositionsanalyse. Kan stride mod den udtrykte ydre holdning. Funktionsholdning: Kombination af ydre og indre holdning med læserens oplevelse. Hvilken holdning kan teksten afsætte hos læseren? Fortællerens holdning til personerne – ironiserer fortælleren? Er fortælleren troværdig?

9 6. Den egentlige funktionsanalyse
Alle ens iagttagelser i tekstens sættes i bevægelse Hvad betyder de i tekstens reception? Tre overordnede led: Fangbarhed Funktionsmåde: indføling/distance Effekt: en samlet vurdering af fangbarhed og funktionsmåde Her kan man med fordel inddrage sin egen læseroplevelse i analysen og fortolkningen Ens egen læseroplevelse skal ikke inddrages som ens egen private oplevelse, men snarere som en slags sætten sig selv i den mulige læsers rolle.

10 7. Værkets faktiske funktion
Værkets modtagelse Reception: kritik, videnskabelig behandling, læserundersøgelser Kan kædes sammen med funktionsanalysen

11 8. Placering af værket Som historisk fænomen – sætte teksten ind i en litteraturhistorisk sammenhæng Som litterært fænomen – evt. påvirkning af og fra andre værker. Genreforhold Når værket indplaceres, skal man hele tiden tage eksempler/citater fra teksten for at argumentere for dets indplacering i historien, i litteraturen og i sin genre.


Download ppt "- En model til at sætte flere vinkler på en tekst"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google