Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?"— Præsentationens transcript:

1

2 Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Kredskonference, 6. og 10. kreds Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne? BL, 21. november 2009

3 Præsentation Hvem er jeg og hvorfor mener jeg at jeg kan sige noget om beboerdemokrati og deltagelse?

4 Program for workshoppen
Hvordan går det med det frivillige arbejde i DK? Hvordan engageres nogle flere beboere? Herunder nogle flere unge? Og hvad så når de er blevet engageret – hvordan fastholdes de i arbejdet? Og hvordan engageres unge mennesker i beboerdemokratiet? Projekter Netværk At skabe en anden kultur De unge!

5 Unges frivillige engagement
Er der generelt færre der laver frivilligt arbejde i dag i forhold til tidligere? Udvikling i det frivillige arbejde

6 Unges frivillige engagement
Er der færre unge der laver frivilligt arbejde i dag i forhold til andre aldersgrupper? Hvem er de aktive?

7 Unges frivillige engagement
Hvordan bliver man så frivillig? Hvem er de aktive? 7

8 Unges frivillige engagement
Men gider de unge det overhovedet? Andel ikke-frivillige, der kunne tænke sig at deltage, hvis nogen spurgte dem? 8

9 Engagement – hvad skal til?
Et klart værdigrundlag – hvorfor skal jeg gøre dette her? – hvad gavner det? Selvbestemmelse - frihed under ansvar Handling - at der er kort fra ord til handling - at man kan se resultater af beslutningerne At der er brug for éns arbejde og at det værdsættes - man skal gøre en forskel Reel medbestemmelse for den enkelte - oplevelsen af at blive hørt, forstået og accepteret selvom man er uenige Det skal være nemt at komme ind - og nemt at komme ud

10 Engagement – hvad skal til?
Der skal være et fællesskab som giver mening for den enkelte omkring aktiviteten – og foreningen! Indgang og udgang af engagementet er vigtigere end nogensinde før! Det gælder om nuet!

11 Fastholdelsen – at får arbejdet for hånden
Det er svært at sælge arbejdsopgave af pligt! Deltagelse i det ikke-formelle demokrati - skal det have vægt? - kan det kobles til det formelle demokrati? - kan man tænke i netværk? Oplever deltagerne sig hørt? - Er der anerkendende kontakt? Pligt Det bør jeg Lyst Fordi det vil jeg Oplevelse Fordi det får jeg noget ud af

12 Projekter Projekter har - et starttidspunkt - et sluttidspunkt Det appellerer til at blive frivillig Projekter kan være store eller små, men det skal være med fuldt ansvar og mulighed for udfoldelse. Projekter kan være en ”sluse” ind i beboerdemokratiet! Første engagement Ansvar for projekt - indgår i det ikke-formelle demokrati Lyst til at indgå i det formelle demokrati som valgt

13 Netværk Nogle beboer har et større netværk ud i boligforeningen end andre - kan det udnyttes? Netværk kan tænkes som stier ad hvilke engagement skabes inden for (for grupperne) relevante temaer.

14 At skabe en kultur for engagement
Jeg tænker meget i kulturer i mit arbejde. Det handler om at skabe gode kulturer for det frivillige arbejde. Det kræver: At man ved hvor man skal hen - ellers hopper man ikke på vognen Anerkendelse, lydhørhed og ros Et rart sted hvor man gerne vil opholde sig og føler sig kaldet til at ligge timer Dialog Samarbejde Åbenhed

15 Og hvad så med de unge? Unge er bevidste forbrugere…!
Unge er kollektivt orienterede individualister…! Unge er vant til at have umiddelbar medbestemmelse…! Unge der gerne vil prøve så meget som muligt…! Accepterende, men uden stor ideologi…! Og hvem er ung efterhånden? Er man UNG når man er er 18, 25, 35 år? Det afgør man i vid udstrækning selv – man fortæller selv sin livshistorie!

16 Hvad kan man gøre…? Tiltrække de kompetencer specifikt som man har brug for! Selv spørge, ”hvad ville dette arbejde give mig hvis jeg stod i samme situation”. Spørge om generalforsamlingen er det rigtige og eneste sted at engagere de unge beboere? Spørge om det traditionelle bestyrelsesmøde er et godt sted at starte sit engagement? Give ansvar (også for dele af budgettet) til de der gerne vil handle! Sikre overskuelighed og fleksibilitet Skab de første gode historier – fortæl dem til dem I vil engagere – fortæl om sucesserne og om engagementet. Skab projekter. Skab sluser ind i det arbejde I helst vil have de unge engageret i!

17 Unge Tænkning i CV’et er noget naturligt og kan lige så godt respekteres. Unge skriver deres livshistorie løbende – vær en del af den! For unge er det et aktivt tilvalg at blive aktiv i boligforeningen – det handler om at prioritere mellem alle mulighederne.

18 Kontakt Thomas Kirkeskov Tlf.:


Download ppt "Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google