Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

LGBT i Kommunalt Regi?.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "LGBT i Kommunalt Regi?."— Præsentationens transcript:

1 LGBT i Kommunalt Regi?

2 Den lille ABC LGBT = Lesbiske, Bøsser, Biseksuelle og Transpersoner
Transpersoner = Transseksuelle, Transkønnede, Transvestitter, Interkønnede MSM = Mænd, der har Sex med Mænd KSK = Kvinder, der har Sex med Kvinder

3 Baggrunden for LGBT-Liv
”Lige og ulige? - Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår” (2009) LGBT-liv - rapport om behovet for viden og indsatser for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner (2011)

4 Lige og Ulige Der findes mellem og LGBT-borgere i Danmark 45% af LGBT-borgere i Danmark bor i Region Hovedstaden Man flytter ikke til hovedstaden, før man er gammel nok til at flytte hjemmefra Et sted mellem Odense/Aalborg Kommune og Århus Kommune Hvis LGBT var en by, så var det Danmarks næststørste by! Hvis LGBT var en kommune, så var det Danmarks trediestørste!

5 Baggrunden for LGBT-Liv
Kommunerne står med hovedparten af det forebyggende sundhedsarbejde Ulighed i sundhed er et satsningsområde Seksuel sundhed er et satsningsområde Der efterlyses evidensbasering af de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser

6 Baggrunden for LGBT-Liv
Der findes ikke målrettede forebyggende og sundhedsfremmende indsatser for LGBT-borgere i Danmark Der findes ingen systematisk indsamling af viden om LGBT-borgeres sundhed og trivsel i Danmark

7 KSK og Rusmidler Der er dobbelt så mange storrygere blandt unge KSK
Mere end dobbelt så mange af de unge LGBT-kvinder har et højrisiko drikkemønster i forhold til heteroseksuelle kvinder Unge LGBT-kvinder ryger 30 % oftere hash, og de bliver ved op i en høj alder Et forholdsvist lavt antal storrygere blandt de unge mænd på år lgbt 6 %, kan tyde på at rygning er på tilbagetog blandt bøsser og biseksuelle mænd. (hetero 14 % (Gransell, 2009: p97) Denne tendens ses ikke hos kvinderne, hvor der er mere end dobbelt så mange storrygere blandt de 16-24årige lesbiske og biseksuelle kvinder (12 %) end i den heteroseksuelle kontrolgruppe, ( 5 %) (Gransell, 2009: p92)) 17 % af den samlede LGBT-gruppe ”binge drikker”13 en eller flere gange ugentligt. I den heteroseksuelle kontrolgruppe er tallet 9 %. (Gransell, 2009: p99) Baseret på hvor meget og hvor tit, der drikkes, kan respondenterne placeres i højrisikogrupper. Blandt KSK på år er 15 % i højrisiko. I heterokontrolgruppen er andelen 6 %. Blandt KSK i ”forældrealderen” fra 30 til 44 år, har 7 % et højrisikodrikkemønster, mens tallet i heterokontrolgruppen er under 0 %. (Gransell, 2009: p100) KSK er overrepræsenteret på hashrygning, hvor andelen af KSK i alderen år udgør 23 % mens det kun er 18 % af kvinderne i heterokontrolgruppen, der har røget hash indenfor det seneste år. Denne andel bliver generelt lavere med alderen, men ikke nært så meget for KSK hvor 6 % af de 45-64årige har røget hash indenfor det seneste år mod 1 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p102)

8 MSM og Alkohol Mere end fire gange så mange af de voksne MSM har et højrisiko drikkemønster i forhold til heteroseksuelle mænd Blandt MSM i ”forældrealderen” fra 30 til 44 år, har 22 % et højrisiko drikkemønster, mens tallet i heterokontrolgruppen er 5 %.(Gransell, 2009: p100)

9 Biseksualitet Biseksuelle har dårligere sociale relationer end homo- og heteroseksuelle (Det er faktorer såsom oplevet ensomhed og muligheder for at bede om hjælp, der definerer om en respondent har gode eller dårlige sociale relationer) 13 % af de biseksuelle har dårlige sociale relationer mod 8 % i heterokontrolgruppen og 10 % blandt de homoseksuelle. (Gransell, 2009: p120)

10 Seksuelle ydelser En ud af ti unge MSM har solgt seksuelle ydelser
En ud af tyve KSK har solgt seksuelle ydelser Det er langt overvejende mænd, der køber sex. I heterokontrolgruppen har 15 % købt sex, mens tallet er oppe på 25 % blandt MSM.16 (Gransell, 2009: p36) Både MSM og KSK er stærkt overrepræsenteret, når det gælder salg af seksuelle ydelser. Blandt mændene er andelen hos MSM på 6 %, mens ingen i heterokontrolgruppen har solgt seksuelle ydelser. i leila36) Blandt kvinderne er andelen hos KSK på 5 %, mens det hos heterokontrolgruppen kun er 1 %, der har solgt seksuelle ydelser. (Gransell, 2009: p36) MSM år – 11 % har solgt sex (Personlig kontakt Henning Hansen, CASA)

11 Selvmordstanker og selvmordsforsøg
Mere end fem gange så mange unge bi-kvinder har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning En ud af fem unge KSK har forsøgt selvmord Blandt unge biseksuelle kvinder fra 16 til 29år har 40 % haft selvmordstanker indenfor det seneste år. (Gransell, 2009: p111). Som det også er tilfældet i den generelle befolkning, så er det de unge kvinder, der er mest udsat, når det gælder selvmord. Blandt de unge KSK mellem har 21 % forsøgt selvmord mod 5 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p113)

12 Selvmordstanker og selvmordsforsøg
Mere end fire gange så mange voksne bi-mænd har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning Knapt en ud af ti voksne MSM har forsøgt selvmord Blandt biseksuelle mænd år har 30 % haft selvmordstanker indenfor det seneste år. (Gransell, 2009: p111). Blandt voksne MSM på 30 til 44 år har 9 % forsøgt selvmord. Dette tal er især markant i forhold til at tallet for denne gruppe er 1 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p113)

13 Selvmordstanker og selvmordsforsøg
Mere end dobbelt så mange LGBT-borgere har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning Fire gange så mange LGBT-borgere har forsøgt selvmord sammenlignet med den generelle befolkning Over halvdelen af LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 20 En ud af tyve LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 13 Ifølge Sundheds- og Sygelighedsundersøgelsen i 2005 har 7 % af den generelle befolkning haft selvmordstanker indenfor det seneste år, mens tallet er oppe på 16 % for LGBT-befolkningen. (Gransell, 2009: p110) Ifølge Sundheds- og Sygelighedsundersøgelsen i 2005 er det 3 % af den generelle befolkning, der nogensinde har forsøgt at tage deres eget liv, mens andelen for LGBT-befolkningen liggerpå 12 % (Gransell, 2009: p112). 55 % af de LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle. (Gransell, 2009: p115) 6 % af de LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 13. Dette tal er markant i forhold til at der ingen var i denne aldersgruppe i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p115)

14 Kommunernes opgaver Synlige rollemodeller i de unges hverdag
Inkorporering af LGBT i selvmordsforebyggelse på skoler og ungdomsuddannelser Inkorporering af LGBT i rusmiddelforebyggelse Generel oplysning til borgere om LGBT Målrettet oplysning til LGBT-borgere om egen udsathed


Download ppt "LGBT i Kommunalt Regi?."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google