Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?"— Præsentationens transcript:

1 Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?
Hvad skal der til for at ændre uønskede vaner? Temaet tager udgangspunkt i; ”Hvorfor er vaner så svære at ændre?” ”Hvad skal der egentlig til for at bryde og ændre uønskede vaner?”

2 Kunsten at ændre vaner ”Vi skaber først vores vaner, og derefter skaber vores vaner os!” Vaner er resultatet af at gøre noget igen og igen! Vaner former vores liv! Citat: John Dryden Psykologisk forskning peger i retning af, at op mod 95 % af det, vi tænker, føler, gør og opnår, er et resultat af vores vaner! Vaner opstår, når vi har gjort noget så mange gange, at vi til sidst gør det let og ubesværet uden at tænke over det (f. eks at køre bil, svømme, cykle). Hvis vores vaner i stor udstrækning bestemmer, hvordan vi tænker og handler det meste af tiden, og hvordan vi lever vores liv, så tyder meget på, at vores vaner afgør – hvilket liv vi lever - hvor lykkelige vi er - hvor stor succes vi hver i sær har med de ting vi foretager os. Vaner bliver over tid en stor del af vores personlighed som får indflydelse på, om vi opnår succes eller fiasko med at nå de mål, vi sætter os. Spørgsmål: Tænk over en af dine nuværende vaner, som har hjulpet dig til at opnå noget værdifuldt Tænk over en af dine nuværende vaner, som du ikke er så glad for – måske fordi, den giver dig problemer eller på sigt vil give dig problemer

3 Kunsten at ændre vaner Den første tid er svær!
Små ændringer har stor betydning og gør en stor forskel. Vi KAN tilegne os nye vaner – MEN ændringen er svær. Nye vaner skal først integreres i og blive en naturlig del af vores hverdag I starten gør ”små” tilbagevendende handlinger en stor forskel. Eksempel: For en person som ikke dyrker motion, kan 1-2 dages motion gøre en kæmpe forskel For en person som ikke er vant til at skrive ansøgninger, vil 2 ugentlige ansøgninger forbedre mulighederne for job markant!! Spørgsmål: Tænk over en lille ting, som du i dag kan ændre – og som på sigt vil kunne være med til at forbedre noget vigtigt i dit liv.

4 Kunsten at ændre vaner De fleste af os har genkendelige rutiner.
Vi gør ofte ting i en bestemt rækkefølge. Vores vaner skaber tryghed. Vores vaner styrer måden vi lever vores liv på. At ændre vaner kræver derfor en stor indsats. De fleste af os har en række genkendelige rutiner, som er typiske for den måde, vi gør tingene på, og i hvilken rækkefølge vi gør dem. Vaner giver os ro omkring vores daglige rutiner – til at være, hvor vi bør være, og til at få gjort, hvad vi gerne vil gøre i løbet af ugen – Vores vaner styrer dermed vores liv og giver os tryghed! En ændring af DINE vaner kræver derfor, at DU træffer en beslutning herom.

5 Kunsten at ændre vaner Alt starter med en beslutning”
Din beslutning om at ændre dine vaner er det første og det vigtigste skridt. Gå helhjertet ind for beslutningen om at ændre dine vaner. Gør hvad der skal til for at nå dit mål – koste hvad det vil! Hvis du ønsker at gennemføre de nødvendige ændringer for at komme en uvane ”til livs”, er det din beslutning som er det første og vigtigste skridt på vejen mod målet. Eksempel: Vægttab: Du når kun dit mål om at tabe dig, hvis du bestemmer dig for det. Det er ikke nok at ønske, håbe eller satse på, at det sidste nye slankemiddel klarer det for dig. Job: Du får kun et job, hvis du bestemmer dig for det. Du får det ikke, hvis du ønsker, håber eller satse på, at andre (din jobkonsulent mv.) finder det for dig. Din evne til at føre beslutninger ud i livet øger du ved at tage en fast beslutning, og gå helhjertet ind for dit projekt. Du ønsker f.eks. ikke længere at være ”uden job”, ”for tyk”, ”ryger” mv. Du ændrer bedst og mest effektivt dine uvaner ved at gennemføre de ændringer, der skal til for at nå dine mål. Du ønsker dig ”et job”, ”at tabe 5 kilo”, ”at stoppe med at ryger”. For at det lykkes for dig at nå dine mål, skal du således bestemme dig for at gøre det der skal til. Sig til dig selv, at du er 100% indstillet på at ”finde dig et job”, ”at tabe de 5 kilo” ” at blive røgfri” – uanset hvilke forhindringer du møder undervejs. Spørgsmål: Tænk på nogle af de gode ting, der er sket i dit liv - Hvilke beslutninger lå til grund for dem? Hvad kan du her og nu beslutte dig for, som vil skabe positive ændringer i dit liv? Er der nogle beslutninger du helst ikke vil tage - og hvad skal til for at du tør tage dem i fremtiden?

6 Kunsten at ændre vaner ”Motivation er det, der får dig i gang. Vane er hvad der holder dig gående”. Din hensigt om at ændre vaner og nå dit mål, skal være stærkere end lysten til de gamle vaner! Falder du i – så op på hesten igen! ”Motivation er, hvad der får dig i gang – vane er, hvad der holder dig gående” Citat: Jim Ryan – Amerikansk atlet og politiker) For at blive i stand til at gennemføre de ændringer du ønsker, skal din hensigt om at ændre vaner og nå dit mål være stærk – ellers falder du bare tilbage i de gamle vaner, når du fristes. Skulle det ske, at du falder i gamle vaner, skal du straks igen være i stand til at arbejde videre mod dit mål.

7 Kunsten at ændre vaner Hvad er baggrunden for din ”uvane”?
Erkendelse som drivkraft! Når du beslutter dig for at slippe af med en uvane, kan det være en god idé at kigge lidt nærmere på, hvorfor du tidligere har haft denne uvane. Eksempel Har du tidligere drukket 2 kander kaffe pr. dag, og har sat som nyt mål, at du i fremtiden kun vil drikke 3 kopper om dagen, kan det betale sig, at se nærmere på, hvorfor du tidligere har drukket 2 kander kaffe. Måske drikker du kaffe hele dagen, fordi du ikke får nok søvn - Du har brug for kaffen til at holde dig vågen Måske er du blevet så afhængig af cola, kaffe, slik, cigaretter mv. at får abstinenser, når du ikke indtage disse Eller hvis du planlægger at ændre motionsvaner: Måske har du svært ved at tage dig sammen til motion, fordi dine usunde kostvaner gør dig sløv Måske hænger du foran tv'et og får ikke dyrket motion, fordi du er uoplagt efter en travl og stresset dag og derfor ikke kan foretage dig andet Årsagerne til dine uvaner kan være mange, og uanset, hvorfor du har tilegnet dig denne vane, som du nu ønsker at komme af med, kan det hjælpe dig til at ændre vanen, hvis du erkender: Hvorfor tilegnede du dig vanen? Hvorfor du har svært ved at slippe af med den igen?

8 Kunsten at ændre vaner Hvad betyder rækkefølgen du gør tingene i ?
Hvad kan du gøre for at ændre din uvane? Lav din plan – prioritér rækkefølgen. Har du planer om gennemgribende ændringer af vaner, er rækkefølgen for, hvordan du gør tingene, ikke ligegyldig. Hvad kan du så gøre for at ændre dine uvaner? Skriv en liste med de uvaner, du gerne vil af med Skriv en liste med alle dine gode, positive, sunde vaner Kig på listerne og bestem dig for: Hvilke af dine uvaner er den største forhindring for at du kommer nærmere dit mål - den vane du først skal ændre Hvilke af dine gode vaner hjælper dig i dag eller kan styrkes, så de hjælper dig med at nå dine mål. Hvilke andre nye vaner kan du tilegne dig, som bedst og mest effektivt kan give dig fremgang mod målet? Skriv din plan! Nedskriv først de vigtigste ting i dit liv og din livsstil, som du vil ændre. Vurder dernæst rækkefølgen for dine vaneændringer. Vælg helst det meste overkommelige først. Begynd at integrere den eller de nye vaner, du har bestemt dig for at starte med i din hverdag. Når du tilegner dig en ny vane, så gør det regelmæssigt og konsekvent i nogle dage. Vær vedholdende. Din nye vane må ikke være den første ting, du dropper, hvis du pludselig har for meget at se til eller er for træt. Fortæl din familie og venner om dit mål, og få opbakning og støtte. Gør en bevidst anstrengelse for at bemærke det udbytte, du efterhånden opnår med den nye vane. Se det positive i det du har gang i. Når du først er inde i din nye rutine, vil du nyde den og begynde at se nye positive virkninger i dit liv. Vær positiv med hensyn til, at det vil lykkes. Opdyrk en stemning, hvor du nægter at acceptere årsager til at opgive – hverken fra dig selv eller andre. Tilegn dig aktiviteter og interesser, som giver dig en følelsen af tilfredshed. Spørgsmål: Hvordan får du mere energi til at ændre vaner og nå dine mål? Er du ofte træt, fordi du sover for lidt eller for dårligt? Vil motion, god søvn og bedre kost give dig mere overskud til at forbedre andet i dit liv?

9 Kunsten at ændre vaner Undgå at dine ændrede ”uvaner” efterlader et tomrum! Erstat ”dårlige vaner” med ”gode vaner”! Det er aldrig let at ændre en dårlig vane som går ud på at undgå noget. Du risikerer blot at blive efterladt i et tomrum, der fyldes ud af en anden dårlig vane. Derfor er det meget bedre at tilføje noget nyt – en god vane. Så erstat din uvane med noget du ønsker mere af! Eksempel: Hvis du bestemmer dig for at se mindre tv, er det sandsynligvis ikke en god løsning, hvis du ikke har et andet alternativ. En god idé ville være at sætte som mål f.eks. at læse flere bøger, bruge mere tid med familien osv. , og den måde du opnår disse mål på er ved ”at se mindre tv”. Det er således; ” bedre at fokusere på at gøre mere af noget end at gøre mindre af noget!” Har du fornemmelsen af, at du må undvære for meget - så kan det være svært at gå i gang! Vi kender alle til situationer, hvor vi bliver ved med at udsætte aktiviteter, som vi i virkeligheden gerne vil i gang med. Sætninger som ”jeg har ikke tid…”, ”det kan alligevel ikke lade sig gøre”, ”det er en for stor mundfuld”, medvirker til, at vi aldrig kommer i gang. Kan du nikke genkendende til ovennævnte – så stil dig selv et andet – og måske lidt større spørgsmål. For det er måske ikke nok blot at fokusere på dit ønske. Spørg dig selv: Hvordan vil du gerne leve (f.eks. med 5 kilo mindre, uden cigaretter mv.) Hvad ønsker du at fylde dit liv ud med (i stedet for hyggen med slik og kager, uden cigaretter mv.) Hvad ønsker du mere af (nu hvor du ikke længere får kage til kaffen, cigaretten efter måltidet mv.?) Husk at indføre noget nyt frem for at stoppe noget gammelt

10 Kunsten at ændre vaner Det er ofte svært at bryde vaner – men det er ændringen som er svær! Hvordan holder du gejsten oppe hele vejen mod målet? Du har det der skal til! Vaner er som regel svære at bryde – MEN det er ændringen der er svær! Når først du har brudt en uvane og tilegnet dig nye vaner, som harmonerer med dine mål, er det naturligvis lettere for dig at leve livet, så du har størst mulighed for at realisere dine drømme. De som er bedst til at ændre og forbedre noget i deres liv – og til at nå sine mål – er de som gør vaneændringer til noget spændende, og som har en optimistisk tilgang hertil. Du bør prøve at gøre det samme. De fleste af os har energi og forhåbninger, når vi går i gang med et nyt projekt eller en ny idé eller andet som kan opfylde vores drømme og ønsker. Men hvordan holder vi gejsten oppe hele vejen mod målet? Fejler du gentagne gange i at følge dine bedste intentioner om at nå et mål du har sat dig, kan du på sigt få den opfattelse at du ikke har det der skal til og at du ikke kan ændre dine vaner – Det er IKKE rigtigt! Det er ikke et udtryk for manglende selvkontrol – du er ikke en ”svag” person som mangler en eller anden speciel egenskab. Du har det der skal til! – men find ud af hvad der får dig til ikke at fastholde dine mål – og tving dig til at finde en ny løsning. Lidt efter lidt vil du finde den metode, som giver dig succes!

11 Kunsten at ændre vaner Selvkontrol Vær konsekvent! Personlig styrke
Øget evne til at ændre vaner Vær konsekvent! Selvkontrol giver personlig styrke og øger din evne til at ændre vaner. Er du fastlåst i dine egne uvaner, kan de blive meget svære at ændre. Det handler derfor også om selvdisciplin. Selvdisciplin kan opfattes som ”evnen til at få dig til at gøre, hvad du bør gøre – når du bør gøre det – uanset om du har lyst eller ej”. Når du går i gang med at ændre vaner er det vigtigt at du kommer godt i gang og er konsekvent indtil den nye vane bliver en naturlig del af din hverdag. Vaneændringer handler om, at du fastholder de nye vaner så længe at de nye vaner er blevet en naturlig del af din hverdag og du ikke længere savner dine gamle vaner. Så er ”mission completed”


Download ppt "Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google